Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace dvou linuxů na jednim pc  (Přečteno 8905 krát)

math29

• Aktivní člen
  • *
Re: Instalace dvou linuxů na jednim pc
« Odpověď #25 kdy: 13 Ledna 2009, 15:06:08 »
Tak z Vašich údajů vyplývá, že Ubuntu máte na svazku sda6, v menu Grubu menu.lst je označený jako (hd0,5). Stačí si ho ve Fedoře připojit, pokud ho už nasdílený nemáte teď. A pak z menu Grubu v Ubuntu si nakopírujte volání Ubuntu a také Windows, protože je ve výpisu menu.lst ve Fedoře nemáte.
Ten generátor Grubu ve Fedoře zdá se mi poněkud nešťastným.
ako prídem na to že ubuntu má na sd6?ja to tam nerozoznám.sledujem túto tému od začiatku lebo ma to zaujíma.na jednom disku mám windows a tri ubuntu 8.04.kvôli pokusom mám tri rovnaké :D s ubuntu 7.10 sa mi to nedarilo takto dať ale s 8.04 to išlo samo od seba.menu.lst mám nejaký dlhší ale v tom mojom sa aj vyznám.z tohto čo tu bol skopírovaný som dili  :o

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 13 Ledna 2009, 15:09:08 »
Konečně jsem to rozhýbal. :P
výpis menu.Ist

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You do not have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
#          root (hd0,2)
#          kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/sda3
#          initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/sda
default=1
timeout=5
splashimage=(hd0,2)/boot/grub/splash.xpm.gz
#hiddenmenu
title Fedora (2.6.27.5-117.fc10.i686)
   root (hd0,2)
   kernel /boot/vmlinuz-2.6.27.5-117.fc10.i686 ro root=UUID=ad3136a9-bc4f-487b-af67-22b45fad31d6 rhgb quiet
   initrd /boot/initrd-2.6.27.5-117.fc10.i686.img
title Other
   rootnoverify (hd0,0)
   chainloader +1
title u5
   rootnoverify (hd0,5)
   chainloader +1
title u6
   rootnoverify (hd0,6)
   chainloader +1
title u3
   rootnoverify (hd0,3)
   chainloader +1
title u4
   rootnoverify (hd0,4)
   chainloader +1
title u2
   rootnoverify (hd0,1)
   chainloader +1
title u7
   rootnoverify (hd0,7)
   chainloader +1
kde to presne je že má ubuntu na hd0,5?

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #27 kdy: 13 Ledna 2009, 19:55:41 »
Math29: to jsem vydedukoval z toho, co nám poskytl dotazující.

Citace
Rozdělení disku jsem nahrál sem:
http://www.dumparump.com/view.php?id=F6785Dx

Když si prohlédnete obrázek, je jasné, že se instalace Linuxů vešly pouze do dvou ext3 svazků: sda3 a sda6. Vzhledem k tomu, že z menu.lst na Fedoře je jasné, že Fedora je na sda3, tak zbývá už jen sda6. To lze poznat také z toho uvedeného obrázku: vzhledem k tomu, že se uživatel nemohl dostat do Ubuntu, bylo jasné, že obrázek je z Fedory a root je uveden na sda3

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: 13 Ledna 2009, 20:28:55 »
Math29: to jsem vydedukoval z toho, co nám poskytl dotazující.

Citace
Rozdělení disku jsem nahrál sem:
http://www.dumparump.com/view.php?id=F6785Dx

Když si prohlédnete obrázek, je jasné, že se instalace Linuxů vešly pouze do dvou ext3 svazků: sda3 a sda6. Vzhledem k tomu, že z menu.lst na Fedoře je jasné, že Fedora je na sda3, tak zbývá už jen sda6. To lze poznat také z toho uvedeného obrázku: vzhledem k tomu, že se uživatel nemohl dostat do Ubuntu, bylo jasné, že obrázek je z Fedory a root je uveden na sda3
ja som ten obrázok pozrel až teraz..tak už viem..mám asi trochu iný gparted lebo v mojom vidím menej a mám ho v angline.ale na mojom disku mám poriadok toto čo som videl tu ju riadny bordel ))) ale aspoň peknú tetu tam pridal naľavo na boku )))))

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #29 kdy: 13 Ledna 2009, 21:51:48 »
a) Náš pan uživatel345 (víme jak se jmenoval dřív) byl přejmenován - nic geniálnějšího mě nenapadlo, jméno si samozřejmě může změnit, doporčuji mě nedráždit a neprovokovat.

b) Cenzura nefungovala, prostě proto, že nebyla zapnutá na jména, jen na příspěvky. Navíc cenzorovaná slova přidáváme ručně - máme jich tam jen pár, se sprostonárodním slovníkem jsem to neporovnával a sám zas tolik vulgarismů neznám.

Sám bych si ten nick nepřejmenoval,nevidím důvod,nick šlo zaregistrovat,tak o co jde!A pokud ten nick někoho dráždil nebo snad i provokoval,jen jeho problém,mě je to úplně jedno!
Jen mě zaráží,že se jedním nickem zabývá tolik lidí!Snad víc než problémem samotným!
Já osobně se pobavil,hlavně nad příspěvkem hase. :D
Nicméně děkuji moc Všem,co přispěli do diskuze radou,jak vyřešit problém!
Mějte se tu hezky!

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 13 Ledna 2009, 22:55:09 »
a) Náš pan uživatel345 (víme jak se jmenoval dřív) byl přejmenován - nic geniálnějšího mě nenapadlo, jméno si samozřejmě může změnit, doporčuji mě nedráždit a neprovokovat.

b) Cenzura nefungovala, prostě proto, že nebyla zapnutá na jména, jen na příspěvky. Navíc cenzorovaná slova přidáváme ručně - máme jich tam jen pár, se sprostonárodním slovníkem jsem to neporovnával a sám zas tolik vulgarismů neznám.

Sám bych si ten nick nepřejmenoval,nevidím důvod,nick šlo zaregistrovat,tak o co jde!A pokud ten nick někoho dráždil nebo snad i provokoval,jen jeho problém,mě je to úplně jedno!
Jen mě zaráží,že se jedním nickem zabývá tolik lidí!Snad víc než problémem samotným!
Já osobně se pobavil,hlavně nad příspěvkem hase. :D
Nicméně děkuji moc Všem,co přispěli do diskuze radou,jak vyřešit problém!
Mějte se tu hezky!
ešte si rob z toho pixu  :D xaxaa ja som sa tiež dobre zasmial ale ten príspevok od hase som nevidel.
« Poslední změna: 13 Ledna 2009, 22:58:24 od math29 »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #31 kdy: 13 Ledna 2009, 23:09:18 »
jen jeho problém,mě je to úplně jedno!

Pěkný přístup, přeji vám s ním hodně úspěchů v reálném životě ;)

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: 13 Ledna 2009, 23:34:01 »
xaxaa vidím že tu sa ešte asi nasmejem  :D

PetrHerynk

• Host
« Odpověď #33 kdy: 14 Ledna 2009, 08:30:12 »
Hlavně žes přišel na to, kde je Ubuntu. :)

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #34 kdy: 14 Ledna 2009, 15:28:56 »
ešte si rob z toho pixu  :D xaxaa ja som sa tiež dobre zasmial ale ten príspevok od hase som nevidel.

Lepší si z toho dělat prču,než si z toho dělat těžkou hlavu! :D

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #35 kdy: 14 Ledna 2009, 15:38:38 »
jen jeho problém,mě je to úplně jedno!

Pěkný přístup, přeji vám s ním hodně úspěchů v reálném životě ;)

Děkuji,jste hodný,ale úspěchy mi opravdu přát nemusíte.
Když už citujete,tak citujte celou větu,neboť jste to celé zkreslil(ať už úmyslně nebo nikoliv),prosím!
A jestli má někdo problém s mým nickem,tak to je opravdu problém jen toho jedince,mě to je fakt šumák! ;D

Chtěl jsem vyřešit problém se zavaděčem a řeším tady nick,to bych z toho zdech. ;D

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #36 kdy: 14 Ledna 2009, 15:40:49 »

Bohužel,přišel jsem na kulový! :'(
Všechno jsem to smazal a zkusím to od začátku,jen mi není jasný jak. :D

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 14 Ledna 2009, 16:29:20 »

Bohužel,přišel jsem na kulový! :'(
Všechno jsem to smazal a zkusím to od začátku,jen mi není jasný jak. :D
robíš to presne tak ako ja zo začiatku.asi na piaty krát sa mi podarilo dostať na disk jeden windows a tri ubuntu.a nedávno sa mi to podarilo celé zbúrať..jeden nešťastný formát..dve kliknutia..písal som tu návod ako na to ale som tu cez fón teraz a omylom som klikol na zrušiť tak mi ho celý zmazalo.napíšem ho tu cez pc keď prídem domov okolo 21:30 lebo cez telefón je to trápenie.zatiaľ si nainštaluj len windows a zvyšok disku nechaj voľný.netreba ho ani formátovať to už budeš robiť cez live cd fedory v programe gparted. p.s.a už prestaň obhajovať ten tvoj nick.ako sranda to bolo dobré ale už stačilo.keby si mal vlastnú stránku tiež by si nedovolil robiť na nej druhým bordel a dehonestovať ju vulgarizmami.toto asi naozaj nie je zábavné fórum vytvorené na sprostosti
 :P

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #38 kdy: 14 Ledna 2009, 21:58:12 »
po install windowsu (pravdepodobne bude na dev/sda1 ako ntfs) bude asi lepšie ak nainštaluješ ako prvú fedoru.nepoznám ju ale o ubuntu viem že si do grubu zapíše všetky nájdené OS tak je ho asi lepšie nechať na koniec.vložíš do nuka live cd fedory nabootuješ z neho a otvoríš gparted.nedaj to install automaticky ale ručne.keďže chceš mať tri OS tak je lepšie spraviť si ako ďaľšiu primárnu partíciu ext3 (aby bola ako dev/sda2) s veľkosťou cca 100 mega prípojný bod daj /boot.je to vhodné aby si s tým v budúcnosti nemal viac starostí.túto partíciu označiš na formát iba pri install prvého linuxu a potom už nikdy viac.ako ďalšiu primárnu partíciu spravíš swap (to bude dev/sda3).ten je bez prípojného bodu a jeho veľkosť sa odporúča dvojnásobok ramky akú máš.zvlášť pre notebook to platí.a mysli aj do budúcnosti ak budeš časom ramku možno rozširovať.partíciu swap ti bude formátovať automaticky pri install každého ďalšieho linuxu.disk potrebuješ deliť ďalej takže partície pre linuxy a spoločný priestor na dáta už nebudú primárne ale logické.na jednom disku môžeš mať len štyri primárne partície a žiadnu inú alebo tri primárne a vtedy ti zvyšný priestor umožní ďalej deliť na logické partície.takže ako dev/sda4 bude označený celý zvyšný priestor ktorý sa bude ďalej deliť.ale to si všimneš až neskôr.teraz vytvoríš partíciu pre fedoru.jej veľkosť daj podľa odporúčania ja fedoru nepoznám tak neviem.označ ju ext3 a prípojný bod je /.iba čisté lomítko.túto partíciu pri install daj formát.ďalšia partícia bude pre ubuntu odporúčaná veľkosť 11 giga tiež to bude ext3 a prípojný bod má mať tiež / ale ten ti asi teraz zadať nedovolí lebo do jednej instalačky vezme / iba raz.a má to čas až pri install samotného ubuntu.sformátuješ to neskôr pri jeho install.zatiaľ iba delíme partície.samozrejme že asi budeš chcieť mať nejaký spoločný priestor na ukladanie tvojich dát ktorý može využivať aj windows aj linuxy.veľkosť akú chceš.aby to videl windows aj linux tak jej dáš názov fat32.prípojný bod píšu všade /home ale mne to nebralo.dal som /data a išlo to.túto partíciu možeš tiež označíť na formátovanie ak ju chceš mať hotovú čo najskôr.ale dá s vytvoriť aj neskôr napr. pri install ubuntu alebo aj potom.pokračuješ ďalej..keď ti dobehne install fedory môžeš install ubuntu.dáš do nuka live cd ubuntu..a pokračuješ ako pri fedore.ale pozor /boot už neoznačuj na formát lebo si premažeš grub.sformátuješ už len priestor pre ubuntu ako ext3 s prípojným bodom / (teraz ti už to druhé lomítko vezme) a automaticky ti sformátuje aj swap.po dokončení a reštarte by ti malo ponúknuť na výber z troch operačných systémov.ak to tak nebude napíš doriešime to potom.ak nabehne len windows a ubuntu viem ti poradiť ja a ak nabehne windows a fedora snáď sa niekto nájde kto ju pozná a poradí lebo ja som ešte ju ani nevidel.tento postup mi fungoval pri install windowsu xp prof. a troch ubuntu 8.04 na jeden disk.dúfam že som ho napísal správne ak nie opravte ma niekto.veľa šťastia a pevné nervy  :)

truhlik

• Závislák
« Odpověď #39 kdy: 14 Ledna 2009, 22:33:11 »
1) precti si dokumentaci GRUBu
2a) naistaluj systemy
2b) zapamatuj si oznaceni disku kam si je instaloval
3) uprav si GRUB

Co je na tom tak tezkeho? To, ze clovek instaluje 5 OS a pak se divi, ze mu to nejde, kdyz si ani nepamatuje kam co instaloval. Tak to je pak tezky.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #40 kdy: 14 Ledna 2009, 22:37:38 »
1) precti si dokumentaci GRUBu
2a) naistaluj systemy
2b) zapamatuj si oznaceni disku kam si je instaloval
3) uprav si GRUB

Co je na tom tak tezkeho? To, ze clovek instaluje 5 OS a pak se divi, ze mu to nejde, kdyz si ani nepamatuje kam co instaloval. Tak to je pak tezky.
to yo.začiatočník asi tak upraví grub..aj ja som sa snažil..a dlho kým som na niečo prišiel  :D

truhlik

• Závislák
« Odpověď #41 kdy: 14 Ledna 2009, 22:48:36 »
to yo.začiatočník asi tak upraví grub..aj ja som sa snažil..a dlho kým som na niečo prišiel  :D
Tak nema delat pi****y. Nebo si ma aspon pamatovat jak ma rozdeleny disk, kam co instalovatl atd. Jinak vsechno se da vygooglit, kdyz neco nevi.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

uživatel345

• Návštěvník
« Odpověď #42 kdy: 15 Ledna 2009, 20:34:33 »
po install windowsu (pravdepodobne bude na dev/sda1 ako ntfs) bude asi lepšie ak nainštaluješ ako prvú fedoru.nepoznám ju ale o ubuntu viem že si do grubu zapíše všetky nájdené OS tak je ho asi lepšie nechať na koniec.vložíš do nuka live cd fedory nabootuješ z neho a otvoríš gparted.nedaj to install automaticky ale ručne.keďže chceš mať tri OS tak je lepšie spraviť si ako ďaľšiu primárnu partíciu ext3 (aby bola ako dev/sda2) s veľkosťou cca 100 mega prípojný bod daj /boot.je to vhodné aby si s tým v budúcnosti nemal viac starostí.túto partíciu označiš na formát iba pri install prvého linuxu a potom už nikdy viac.ako ďalšiu primárnu partíciu spravíš swap (to bude dev/sda3).ten je bez prípojného bodu a jeho veľkosť sa odporúča dvojnásobok ramky akú máš.zvlášť pre notebook to platí.a mysli aj do budúcnosti ak budeš časom ramku možno rozširovať.partíciu swap ti bude formátovať automaticky pri install každého ďalšieho linuxu.disk potrebuješ deliť ďalej takže partície pre linuxy a spoločný priestor na dáta už nebudú primárne ale logické.na jednom disku môžeš mať len štyri primárne partície a žiadnu inú alebo tri primárne a vtedy ti zvyšný priestor umožní ďalej deliť na logické partície.takže ako dev/sda4 bude označený celý zvyšný priestor ktorý sa bude ďalej deliť.ale to si všimneš až neskôr.teraz vytvoríš partíciu pre fedoru.jej veľkosť daj podľa odporúčania ja fedoru nepoznám tak neviem.označ ju ext3 a prípojný bod je /.iba čisté lomítko.túto partíciu pri install daj formát.ďalšia partícia bude pre ubuntu odporúčaná veľkosť 11 giga tiež to bude ext3 a prípojný bod má mať tiež / ale ten ti asi teraz zadať nedovolí lebo do jednej instalačky vezme / iba raz.a má to čas až pri install samotného ubuntu.sformátuješ to neskôr pri jeho install.zatiaľ iba delíme partície.samozrejme že asi budeš chcieť mať nejaký spoločný priestor na ukladanie tvojich dát ktorý može využivať aj windows aj linuxy.veľkosť akú chceš.aby to videl windows aj linux tak jej dáš názov fat32.prípojný bod píšu všade /home ale mne to nebralo.dal som /data a išlo to.túto partíciu možeš tiež označíť na formátovanie ak ju chceš mať hotovú čo najskôr.ale dá s vytvoriť aj neskôr napr. pri install ubuntu alebo aj potom.pokračuješ ďalej..keď ti dobehne install fedory môžeš install ubuntu.dáš do nuka live cd ubuntu..a pokračuješ ako pri fedore.ale pozor /boot už neoznačuj na formát lebo si premažeš grub.sformátuješ už len priestor pre ubuntu ako ext3 s prípojným bodom / (teraz ti už to druhé lomítko vezme) a automaticky ti sformátuje aj swap.po dokončení a reštarte by ti malo ponúknuť na výber z troch operačných systémov.ak to tak nebude napíš doriešime to potom.ak nabehne len windows a ubuntu viem ti poradiť ja a ak nabehne windows a fedora snáď sa niekto nájde kto ju pozná a poradí lebo ja som ešte ju ani nevidel.tento postup mi fungoval pri install windowsu xp prof. a troch ubuntu 8.04 na jeden disk.dúfam že som ho napísal správne ak nie opravte ma niekto.veľa šťastia a pevné nervy  :)

Díky moc za první pořádný návod!Hned o víkendu se na to vrhnu a zkusím to dát do kupy.Jak to dopadlo dám vědět po víkendu!
Ještě jednou díky!Zatím ahoj

uživatel346

• Návštěvník
« Odpověď #43 kdy: 22 Ledna 2009, 18:00:19 »
Pro math29

Ahoj.Tak se mi to povedlo nainstalovat!Teď už mám v nabídce grubu všechny tři systémy!
Děkuju mnohokrát za pomoc,sám bych to nezvládnul.
Ahoj

math29

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #44 kdy: 23 Ledna 2009, 13:03:26 »
Pro math29

Ahoj.Tak se mi to povedlo nainstalovat!Teď už mám v nabídce grubu všechny tři systémy!
Děkuju mnohokrát za pomoc,sám bych to nezvládnul.
Ahoj
niet za čo.a čo sa týka partície /boot pozri si ešte toto: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,31727.0.html

uživatel346

• Návštěvník
« Odpověď #45 kdy: 23 Ledna 2009, 16:53:24 »
Citace
niet za čo.a čo sa týka partície /boot pozri si ešte toto: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,31727.0.html
Ale je za čo! ;)
Mrknul jsem i na ten odkaz /boot,sice je to zajímavé,ale asi to ani nebudu potřebovat,protože Fedoře dám asi brzy sbohem a pojedu jen Ubuntu,vyhovuje mi ze všech distibucí nejvíc! ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.