Jo, tak to přesně nějak bude. Myslím, že tímto příspěvkem pomůžeš některým lidem aby o prostě zkoušeli a nenechali se odradit hned na začátku.
Osobně jsem na NB oba systémy měl a netrvalo ani měcíc a zjistil jsem, že jsem od instalace Linuxu ani jednou nevlezl a Widle a to "opravdu" ani jednou.
Prostě Linux beru i tak, že když na něj nemůžu sehnat program v kvalitě co jsem používal na widlích, tak seženu něco obdobného a učím se. Sehnat se vždy dá nějaká jiná varianta. Možná ne tak dobrá jak by se mohlo zdát, ale je to jen první dojem a člověk zjistí, že problém nakonec není v programech, ale v jejich znalosti. Chce to jen čas. Pak se člověk naučí rozumět Linuxu a problémy upadají a upadají. Za nějaký čas si člověk řekne, že nerozumí tomu proč se u těch Widlí tak dlouh držel.
Ale je to i rozmazleností Widláků... mají tuny softwaru které stejně nepoužívají, ale jsou rádi že je mají a pak mají v PCdlech bordel. Mě Linux naučil vybrat si pečlivě co mi vyhovuje a požívat pouze to. Žádné blbosti. V NB je pořádek a já si vystačím se vším tak jako jsem si vystačil s Widlema kde jsem měl hafl programů.
Od doby Linuxu (jsem teprve stále začátečník) mám NB plně pod kontrolou co se programů týče. Žádný nelegální soft, bezpečné, aktualizované a pěkně vyladěné. Nemluvě i o rychlosti, kterou na NB člověk vyžaduje. Prostě jednoznačně preferuji Linux a to i když stále je mnoho věcí na který člověk bude potřebovat i Widle (i-banka KB, účení progr. , a jiné...)