Předem bych rád poděkoval všem členům X-ové komunity, kteří obětují svůj čas pro vývoj a podporu GNU/GPL OS a SW pro blaho nás všech...DÍKY !!!
Sám jsem v Linuxu začátečník (cca 2 roky Slax, K/X/Ubuntu 5.04, U6.06 a nyní U6.10), nicméně si myslím, že jsem toho zažil s počítači, operačními systémy a dalšími SW již dost (od PMD85 přes XT...od PCM přes různé DOSy a Win... asemblery pro X51..atd) a nyní v kategorii 33+ i Linux.
Rád bych zde všechny váhající (o přechodu na Linux) a mladší kolegy začátečníky upozornil, že Linux opravdu nejsou Windows zdarma, ale zcela jiný systém s jinou filozofií. Přestože GUI Gnome, Kde a další "klikátka" vypadají podobně "woknově" (vím, že původ není u MS :-) ). Je pravda, že tyto GUI značně usnadňují přechod uživatelů od Win.
Dle mých zkušeností je nainstalované funkční Ubuntu bezproblémů použitelné pro "domací a kancelářské použití", to znamená nějaký ten internet, office, digitální fotky, DV video, DVD, MP3 a pár dalších drobností (Internet - Firefox, Thunderbird, ICQ - Gaim, OpenOffice, fotky a obrázky - GIMP, scribus, inkscape, multimedia - Totem, VLC, K3B, audacity, K9copy, kino).
Takový funkční systém pak zvládne obsluhovat intuitivně i má družka (BFU) a syn (10, až na to "remcání" - hry), bez nutnosti nějakého "zaškolování".
Bohužel na druhou stranu nainstalovat - vytvořit funkční systém splňující výše uvedené nasazení (pro BFU) není úplně jednoduché (mé konkrétní trable): problém s vypínáním - ACPI (místo vypnutí restart), detekce LCD (rozlišení bylo max pouze 1024x768 místo 1280x1024), instalace ovladačů nVidia (lahůdka), pro dnes snad již běžné přehrání DVD, DivX, MP3... nutno doinstalovat různé balíčky - kodeky atd..... rozbalit *.rar apod... chápu, že se jedná mj. i o různé licence atd... pomoc jsem vždy někde našel (i zde).... nicméně pro BFU to může být odrazující faktor, neřknu-li neřešitelný problém.
Na základě mých zkušeností bych to pro začínající a váhavé shrnul asi takto:
Pro koho Linux NENÍ:
- uživatelé velmi specifických SW, které nemají v Linuxu náhradu nebo neběhají v emulaci - wine (u mě Adobe Premiere, Liquid (Pinnacle Edition) a GIMP také není plnou náhradou Photoshopu - sorry .-( )
- majitelé nepodporovaného hardwaru (u mě multi Canon MPC400)
- uživatelé, kteří čekají, že jim vše bude dáno na stříbrném podnosu až pod nos...
Pro koho Linux JE:
- pro VŠECHNY ostatní !!! ... nebo i pro některé z výše uvedených, kteří jsou schopni(mohou) se něčeho vzdát aby něco jiné získali... TUX
Stále váháte?
Zkuste souběžně obojí a pak uvidíte - já osobně mám obojí (Win XP legal i U6.10). V současné době již cca 85% věcí dělám pod Linuxem (začínal jsem někde na cca 10%). Bohužel střihové SW nemají Linuxový ekvivalent.
A proč mám linux, když stejně platím XP? Právě v tom je paradoxně ta SVOBODA volby...
Ještě jednou DÍKY CELÉ KOMUNITĚ !!!
Snad jsem svým příspěvkem také někomu pomohl..
Pavel