Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Import fotografií ...  (Přečteno 5240 krát)

Luban

• Závislák
Import fotografií ...
« kdy: 04 Ledna 2009, 14:12:36 »
Hledám pro rodiče  nejjednodušší způsob importu fotografií z fotoaparátu Canon A70 (nebo i čtečky) do Gnome.
Ideální by bylo kdyby při importu šlo nastavit/založit příslušný adresář (automatické vytvoření není podmínkou)
a šablonu na pojmenování fotek.

Na prohlížení fotek a jejich správu používají Picasu. Bohužel přes ní import není nejideálnějí. Strašně dlouho trvá pouhé načítání náhledu.
Sic lze založit a pojmenovat složku, kam se to má stáhnout, ale nikoli pojmenovat fotky.

Zkoušel jsem googlovat, instalovat a nastavit gthumb a digikam, ale uspokojivé řešení jsem nenalezl.

Na abclinuxu.cz jsem našel vlákno, kde se řeší stejný problém. Zatím je to taky bez řešení
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/247193

Kdybych věděl, jak donutit Nautilus, aby zobrazil najednou obsah všech podadresářů v adresáři, tak se mi jako nejjednoduší jeví přetahování fotek ze čtečky v Nautilu (viz. samostatné vlákno http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,31211.0.html)

Napadá vás nějaké řešení ? (Případně napište, jak to řešíte vy.)

« Poslední změna: 04 Ledna 2009, 14:21:56 od Luban »

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
Re: Import fotografií ...
« Odpověď #1 kdy: 04 Ledna 2009, 15:09:18 »
Přes Krusader zkopíruju do kořenové složky fotek - u mne ~/Obrazky/alfa100 - potom přes gThumb upravím a přejmenuju, následně přesunu do tématických složek - typicky RR_MM_DD_Nazev akce.

Přijde mi to nejjednodušší, akorát nevím, zda se Tvůj foťák umí chovat jako mass storage device, čili jestli ho uvidíš v Krusaderu jako složku.

Luban

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2009, 15:13:21 »
Díky.
Co se týče foťáku tak je to jedno, neboť je k dispozici i čtečka.
Když však použiju tu, tak se mi zobrazí adresářová struktura compact flashky foťáku a to pro naše není moc přehledné.
Jsou tam adresáře, kterým nerozumí a je pro ně problém "vyklikat" jednotlivé podadresáře s fotkami.

Vetinari

• Stálý člen
  • **
  • ... so better use your brain!
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2009, 15:25:14 »
Pokud se jedná pořád o ten samý adresář, tak mne napadá akorát vytvořit zástupce na ploše. Pokud si vytváříte různé adresáře přímo na foťáku tak nevím, tohle nepoužívám.

Luban

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 04 Ledna 2009, 15:34:36 »
Problém je v tom, že nejsem schopen ovlivnit tu vytvářenou strukturu ve fotoaparátu Canon A70 :(.

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #5 kdy: 04 Ledna 2009, 17:42:59 »
Zkousel si digiKam? Strcim fotak / pametovou kartu - jako default autostart akci pro medium mam iport fotek z digikamu - ten nabehne rovnou s import dialogem. Vyberu fotky pro kopirovani/presun do alba (muzu vytvorit novy) a umoznuje i prejmenovavani podle exif. Je to, to co si chtel, ne?

#aha koukam, zkousel. V cem je tedy problem? S tim to zkopiruje moje mama uplne v pohode...
« Poslední změna: 04 Ledna 2009, 17:46:02 od starenka »
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Luban

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Ledna 2009, 17:51:25 »
To Starenka: je to pres ono :).
Jen porad, co jsi zadal do System-Volby-Media (teď jej v 8.10 nějak nemohu najít, jak to?)
do toho nastavení importu fotografií.

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #7 kdy: 04 Ledna 2009, 18:13:36 »
cozeto? nechapu, co mi chces rict, zkus jeste jednou prosim? (alkoholove opojeni). jestli jde o to, co nahodit do "akce" pri namountovani tak "digikam --download-form [mount-point]"

nahral jsem ti videjko (opet omluv brazdeni mysi - vino + touchpad + lezeni v posteli). radsi stahnout a pak spustit
http://crap.starenka.net/luban.ogg

Luban

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 04 Ledna 2009, 22:21:56 »
Starenko díky!
Jen to vypadá, že máš o trošku vylepšenější verzi Digikamu než já.
Tenhle dialog pro pojmenování fotek vůbec neznám (a to jsem projel snad všechna nastavení Digikamu).
Kipi pluginy bych měl mít instalované všechny.
Pokud by se mi podařilo zprovoznit to, co jsem viděl na tvém videjku, bylo to přesně ono!

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #9 kdy: 04 Ledna 2009, 22:40:43 »
No to nevim hele, mam urcite verzi z repa hardyho... cekni kdyztak, jestli mas stejne:

Kód: [Vybrat]
$ dpkg -l | grep digikam
ii  digikam                                                                      2:0.9.3-2ubuntu1                                           digital photo management application for KDE

Kipi mam 0.1.5 a vsechny zaskrtly (ikdyz myslim, ze to asi nema vsechno vliv). Nejak mi neprijde, ze bych to nekde extra zaskrtaval, aby se mi to tam objevilo

RapMan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 04 Ledna 2009, 23:35:24 »
Ahoj, zkus na fotaku nastavit druhy rezim pripojeni - jeden je pro tisk fotografii, druhy pro datove pripojeni.
Vim ze v picasa funguje spravne pouze jeden, ale nevim ktery z nich.

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #11 kdy: 05 Ledna 2009, 17:56:55 »
Luban: tak jak? Uz jsi to zkrotil?  :-*

Luban

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 05 Ledna 2009, 21:51:56 »
Ješte, nebyl jsem dnes u rodičů a vzdálenou správu jejich ntb ještě nemám :).
Určitě se ozvu, jak to dopadlo.

Luban

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 18 Ledna 2009, 13:36:12 »
Mírný pokrok. Objevil jsem dialog přejmenování.
Vlevo u záložek s informacemi o exifu fotky atd. Je záložka nastavení. Koho by to napadlo, že je to ono :).
Jinak verzi Digikamu a Kipi pluginů mám stejnou. Ještě přijít na to, jak automaticky otevřít dialog digikamu pro import, když připojím čtečku.
"digikam --download-form [mount-point]" po zadání do Systém - Volby - Výměnné mechaniky a media nějak nepomohlo :(.
« Poslední změna: 18 Ledna 2009, 13:57:43 od Luban »

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #14 kdy: 18 Ledna 2009, 14:28:34 »
Ja nevim jak se v gnome upravuje ten dialog (mam KDE), kterej ti vyskoci pri zandani media. S tim ti musi pomoct nekdo, kdo ma Gnome. Obecne tam musi jit nadefinovat default akce, kterou nastavis na

digikam --download-from (predtim jsem psal form.. - preklep - kdyztak man digikam) /media/xy

pokud to v gnome nejde, muzes to obejit tak, ze udelas na plochu zastupce, kterej to pusti. Predpoklad funkcnosti toho zastupce je, ze tu kartu budes mountovat porad na to samy misto.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #15 kdy: 18 Ledna 2009, 15:05:43 »
Já používám gThumb.

Po připojení foťáku se objeví ikonka na ploše a mám to nastavené tak, že se otevře dialog pro gThumb a import. Gthumb pak otevře náhledy a zeptá se, co stáhnout, příp. co vymazat. Pak to udělá, do předvoleného adresáře. Jediné, s čím mám problém, je, že vždy vytvoří v daném adresáři podadresář s datem a časem importu. To by ale pro Picasu neměl být problém zvládnout načíst. Jo, a taky pro jména souborů má jen možnost "Nechat pův. název", anebo to prostě čísluje od 0000001 dál.

Jestli je to to, co potřebuješ, napíšu Ti podrobnosti.
« Poslední změna: 18 Ledna 2009, 20:00:18 od arrange »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.