Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kolaps Ubuntu, aneb jak se to nemá dělat :-D  (Přečteno 2615 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Kolaps Ubuntu, aneb jak se to nemá dělat :-D
« kdy: 19 Ledna 2009, 00:05:31 »
Zdravím,

už jsem trochu v koncích, tak se obracím na vás ostatní na fóru. Mám notebook (viz. podpis) a na něm slavnou kartu Unichrome Pro (s čipem asi VN800). Předem upozorňuji, že nevím, kam tento příspěvek zařadit, takže jsem to dal do obecné diskuze. Tady na fóru jsem se snažil pomoci jednomu uživateli, co měl stejný problém jako já při přechodu na Ubuntu 8.10. Měl problém s rozlišením - bylo použito 1600x1200, ale reálné je 1280x800, takže tam je oblast, která je "neviditelná", to bych ještě zkousl, ale při mých pokusech s vesa ovladačem, openchrome a oficiálním ovladačem jsem si asi trochu pobořil nastavení.

Každopádně nyní, když si pustím svůj profil, není vidět gnome-panel, což je prostě bída. Vše ostatní - ikony na ploše atd. funguje absolutně v pořádku, i alt+F2 - tj. nautilus běží. Jenže když pustím firefox, tak ten profil taky nefunguje - záložky jsou prázdné a přitom je vidím v adresáři profilu. (podobný problém měl dnes táta, ale to bylo chybějícím místem na disku). Nakonec jsem si alespoň založil nového uživatele, kde panel vidět je, takže to bude záležitost profilu. Ale nechápu to, protože jsem jen instaloval a odinstaloval ovladače od Via a měnil xorg.conf, nastavení profilu vůbec. Docela mě to štve, protože záložek mám mnoho a profil jsem taky měl docela "košatý", takže bych o to nastavení velmi nerad přišel.

Takže mám dva zásadní problémy:

1) jak obnovit profil
2) jak donutit Ubuntu používat VESA ovladač (když se ho totiž pokusím aktivovat přes displayconfig-gtk, tak jednou mi to fungovalo výborně, ale po restartu se ubuntu spustí v nízkém rozlišení a nabízí řešení problému, ale žádnou možností jsem nespustil systém ani v nízkém rozlišení)

Uf, všechny postupy selhávají, tak mou poslední nadějí jste vy. Dokázal by mi někdo poradit? Všechny výpisy pošlu, na google jsem též hledal... Děkuji
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Kolaps Ubuntu, aneb jak se to nemá dělat :-D
« Odpověď #1 kdy: 25 Ledna 2009, 10:47:24 »
1) OK, zkus přes Alt+F2 spustit gnome-terminal a v něm spustit gnome-panel. Pravděpodobně se panel pokusí spustit a přitom zdechne a vypíše chybové hlášky. Můžeš je sem prosím zkopírovat?

2) Několikrát jsem řešil, že mi to či ono nastavení účtu nevyhovovalo, nevěděl jsem kde to opravit a ostatní nastavení jsem chtěl zachovat. Postupoval jsem tak, že jsem procházel podezřelé adresáře a přejmenovával je -- například z  ~/.gnome jsem udělal ~/.gnome.old, restartoval jsem gnome a koukal jsem, jestli se to nespraví. Není to žádný objev, ale jde se tím dobrat k cíli.

3) Patrně pro tebe nebude nic nového výňatek z mého /etc/X11/xorg.conf, když jsem je provozoval s VESA:

Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver          "vesa"
EndSection

Mělo by to chodit, ale možná s malým rozlišením do 1024x768. Funguje to?
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 25 Ledna 2009, 11:14:01 »
Na nastavenie obrazu si skusal toto?
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,26694.0.html
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 25 Ledna 2009, 11:33:46 »
2) jak donutit Ubuntu používat VESA ovladač (když se ho totiž pokusím aktivovat přes displayconfig-gtk, tak jednou mi to fungovalo výborně, ale po restartu se ubuntu spustí v nízkém rozlišení a nabízí řešení problému, ale žádnou možností jsem nespustil systém ani v nízkém rozlišení)

Zkusil bych natvrto bootovat s parametrem xforcevesa

http://wiki.ubuntu.cz/Bootovací parametry

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #5 kdy: 26 Ledna 2009, 01:09:47 »
Díky za rady. Nakonec jsem si založil nový profil a postupně tam převedl všechna nastavení. Firefox mi už jede, stejně jako TB či nastavení poznámek a kalendáře. Nevím, co se tam pokazilo, ale profil FF, co nefunguje v původním profilu, v novém funguje bez problémů. Jinak gnome-panel nenastartoval, ale už jsem to vyřešil tím novým profilem, máte pořád zájem o ty hlášky?

Jinak nainstaloval jsem oficiální ovladač (ale jinou verzi) a ten funguje už (dokonce i 3D, ale jen s prvním jádrem a divně), takže už mám plné rozlišení, jen to video se nezobrazuje (ale to jsem vyřešil přes vlc, tam jsem změnil režim). Řešení jsem popsal někde tady na fóru.

Díky všem za rady ;)
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.