Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: sw raid1 instalace  (Přečteno 16377 krát)

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
sw raid1 instalace
« kdy: 22 Ledna 2009, 01:36:59 »
ahoj snažim se nainstalovat sw raid1 už při instalaci serveru, ale nedaři se mi rozdelit disk.

na googlu jsem našel stranku na sw raid na desktop 8.04 ale podle toho se mi to nedaří rozdělit.

Jak lze jednoduše udělat sw raid1? už při instalaci ?

hraju si stim už asi 4 hodiny ale žádný pokrok:(
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #1 kdy: 22 Ledna 2009, 07:05:04 »
Taky jsem se s tím pral, je to docela porod, ale jde to. Instaloval jsem 8.10 II a při dělení disku jsem zvolil ruční.
Pak jsem na každém disku nastavil souborový systém raid, nevím jak se to přesně jmenuje a potom je musíš spojit v té tabulce MDM.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=408461

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #2 kdy: 22 Ledna 2009, 09:22:12 »
ahoj, když dam všude raid, a pak se to snažim přidat, tak mi to napiše že nejsou dostupne žádné oblasti.

vytvořeni md zařízeni, vybral oba disky. ....to same udelal dvakrat a u té druhe nabidky mi vyskočila ta hlaška.
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #3 kdy: 22 Ledna 2009, 10:18:27 »
Nerozumim přesně těm několika krokům, co tu naznačuješ... Jak dvakrát?
V prvním kroku jsem měl pouze k dispozici dva disky v mém případě dva skazi disky...
Pak jsem jeden z nic přeformátoval na raid souborový systém, ihned po něm i druhý...
Pak jsem nahoře vybral vytvoření RAID pole, vybral jsem typ pole 1, tedy mirroring, pak se mě to ptalo ještě na dvě věci,
ale nepamatuju si je, myslim že to bylo počet zařízení a ještě něco... Vše jsem odentroval a pak přišlo formátování,
to už začaly blikat oba dva disky a po zbytek instalace byla vidět spolupráce...

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #4 kdy: 22 Ledna 2009, 10:20:30 »
ted jsem stah 8.10 a ten mi dal už na vyber raid,

ty jsi to naformaloval přes live cd?  a pak dal tu instalaci?
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #5 kdy: 22 Ledna 2009, 10:23:40 »
Jinak to snad ani nejde xDD

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #6 kdy: 22 Ledna 2009, 10:25:24 »
takže vybrat jednu oblast jako raid a udelat to same na obou discich, ok to zkusim
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 10:31:07 od 1x23 »
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #7 kdy: 22 Ledna 2009, 10:32:59 »
špatne rozdeluju disky, zkousi všechno ale když nastavim na každem disku jednu oblast a tu dam jako fyz raid. a pak dam vytvořit rad1, tak mi to napiše že nejsou dospune žádné nepoužívané oblasti typu linus raid auto detect.
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #8 kdy: 22 Ledna 2009, 10:35:27 »
nastavim to na raid, pak dam vytvořit sw raid. vyberu sda a sdb dam 2 a pak 0.
a dale mi vyskoči stejna hlaska na vytvořeni raid a tam se sekam už 5 hodin, to je to co me nepusti dal. že se to tam zobrazi dvakrat a podruhe to už nejde odkliknout.

ukončil jsem rozdeleni disku, a dal uložit. objevila se mi hlaška

Rozdělit disky.
žádny kořenovy souborový system
Neni určen kořenový souborový system
Opravte to z příslušného menu.

Nevim co stim, jak to teda lze nastavit??
« Poslední změna: 22 Ledna 2009, 10:54:53 od 1x23 »
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #9 kdy: 22 Ledna 2009, 11:33:29 »
Tak teď přímo v menu kde by jsi měl mít dva disky a virtuální disk raidu nastav na tom raidu přípojný bod jako /, mělo by to potom jít normálně, jen se drž instrukcí a kontroluj co děláš...

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #10 kdy: 22 Ledna 2009, 12:05:38 »
diky, tak už se mi to podařilo nahrat,

ale když vypnu jeden disk a bootnu z druheho tak to po me chce potvrdit že se spusti bez toho druheho disku.


na každem disku je system a jde to spusit,.


jak se da zbavit te hlasky, abych to nemusel potvrzovat a nabihalo to samo?
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #11 kdy: 22 Ledna 2009, 22:09:04 »
ahoj mám sw raid1

Když vypnu jeden z disku tak už to nenabehne samo, ale chce to po me potvrdit že to nabiha bez druheho disku.
Os nabíha z obou disku.

vypis z fdisk -l

Kód: [Vybrat]
fdisk -l

Disk /dev/sda: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xeb16eb16

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1       24321   195358401   fd  Linux raid autodetect

Disk /dev/sdb: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x73eb9a52

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1       24321   195358401   fd  Linux raid autodetect

lze nějak udělat sw raid1 tak aby po instalaci fungoval?

lze to nejak doupravit, mám poslat ještě nějaký vypis?

Kód: [Vybrat]
fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] device
E.g.: fdisk /dev/hda  (for the first IDE disk)
  or: fdisk /dev/sdc  (for the third SCSI disk)
  or: fdisk /dev/eda  (for the first PS/2 ESDI drive)
  or: fdisk /dev/rd/c0d0  or: fdisk /dev/ida/c0d0  (for RAID devices)

grub

Kód: [Vybrat]
title           Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-server
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.27-7-server root=/dev/md0 ro quiet splash
initrd          /boot/initrd.img-2.6.27-7-server

title           Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-server (recovery mode)
root            (hd0,0)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.27-7-server root=/dev/md0 ro  single
initrd          /boot/initrd.img-2.6.27-7-server

title           Ubuntu 8.10, memtest86+

někde jsem četl že má byt hd1,0 a hd0,0.

Děkuji za jakoukoliv pomoc. :) :) ;D

NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #12 kdy: 22 Ledna 2009, 23:49:30 »
ahoj tak jsem nasel tuhle stranku:

http://handband.net/wiki/index.php?title=Ubuntu:Raid

rozdelil disk podle navodu, a zkusil odpojit a nejde.

mam to nejak takhle:

Kód: [Vybrat]
grep /dev/md /etc/fstab
# /dev/md0
# /dev/md2
# /dev/md1

Kód: [Vybrat]
df -h / /home
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/md0              9,2G  779M  8,0G   9% /
/dev/md2              174G  188M  165G   1% /home

Kód: [Vybrat]
cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md2 : active raid1 sdb3[1]
      184610880 blocks [2/1] [_U]
     
md1 : active raid1 dm-2[0] sdb2[1]
      979840 blocks [2/2] [UU]
     
md0 : active raid1 sdb1[1]
      9767424 blocks [2/1] [_U]

Kód: [Vybrat]
sudo mdadm --query --detail /dev/md0
/dev/md0:
        Version : 00.90
  Creation Time : Thu Jan 22 22:44:39 2009
     Raid Level : raid1
     Array Size : 9767424 (9.31 GiB 10.00 GB)
  Used Dev Size : 9767424 (9.31 GiB 10.00 GB)
   Raid Devices : 2
  Total Devices : 1
Preferred Minor : 0
    Persistence : Superblock is persistent

    Update Time : Thu Jan 22 23:39:05 2009
          State : active, degraded
 Active Devices : 1
Working Devices : 1
 Failed Devices : 0
  Spare Devices : 0

           UUID : 95b7dd80:cd067053:6fa86b9c:ff3d7445
         Events : 0.65

    Number   Major   Minor   RaidDevice State
       0       0        0        0      removed
       1       8       17        1      active sync   /dev/sdb1

hraju si stim už dva dny ale pořad nevim jak se zbavit toho abych to nemusel potvrzovat že tam jede jenom jeden disk.
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #13 kdy: 24 Ledna 2009, 14:27:01 »
ahoj je nějaka finta jak připojit jeden disk do pole? funguje mi jenom md1, u md2 a md0 mi webmin piše že jeden disk je odpojen.
snažim se připojit nepřipojeny oddil ale nejde to, napiše mi to hlašku:
"Chybný mód mdadm v --manage --add : mdadm: Cannot open /dev/sdb3: Device or resource busy "

zkousim to pomoci "mdadm /dev/md2 -a /dev/sdb3" , nepomohl ani restart, co jsem se tak dočetl na root.cz tak se to nejak řešilo ale nikde se to nedořešilo.

Chyba byla už při isntalaci, tam mi to už napsalo tuhle hlasku, zkousel sjem to nainstalovat v 8.04 a v 8,10 ale pokažde stejne hlasky, když jedu podle ruznych navodu tak mi to hodi nejakou chybu.



« Poslední změna: 24 Ledna 2009, 15:02:10 od 1x23 »
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #14 kdy: 27 Ledna 2009, 13:02:51 »
ahoj, chtěl bych se zeptat jestli by mi to někdo mohl ukázat jak nainstaloval raid1 už při instalaci. Je to sice záležitost par kliku, ale fakt nevim kde dělám chybu, tam neni kde udělat chybu a chybu mi to hodi.
tady je ta hlaska


NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #15 kdy: 27 Ledna 2009, 14:09:28 »
ahoj, chtěl bych se zeptat jestli by mi to někdo mohl ukázat jak nainstaloval raid1 už při instalaci.
Nejdřív si rozdělte oba disky na partitions o velikosti jaké chcete (oba stejně) a pak si vytvořte raidy a k nim mountpointy. Ne jeden velký raid a pak dělit...
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #16 kdy: 27 Ledna 2009, 14:23:34 »
každý disk jsem rozdelil na

tohle jsem dopsal do tech virtualnich co se vytvořili pri tom naklikani md0 sdb1 sdc1
10G pro / 
1G pro swap
170G pro home

pro md0 sdb1 sdc1
pro md1 sdb2  sdc2
pro md2 sdb3 sdc3

a pak dal instalovat, ale jedine co se sesynchronizovalo byl swap :-D, když jsem se koukal tak to dělalo že to počíta.
Ostatni oddily nešly ani připojit ani odpojit.

Ale myslim si že by to melo byt funkční hned pro restartu, človek vypne jeden disk a system nabehne sam.
Jasně data tam byly a system by najel ale chce to potvrzeni že to jede bez druheho disku.

tady je zbytek fotek jak jsem postupoval pri instalaci.

http://leteckaposta.cz/813204671
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #17 kdy: 27 Ledna 2009, 14:26:37 »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #18 kdy: 27 Ledna 2009, 14:46:26 »
tady je zbytek fotek jak jsem postupoval pri instalaci.
http://leteckaposta.cz/813204671
z toho vidím akorát jak jste si udělal jeden velký raid bez swapu
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #19 kdy: 27 Ledna 2009, 15:30:36 »
delal jsem to podle tehle stranky
http://handband.net/wiki/index.php?title=Ubuntu:Raid

a swap jsem tam mel, a psalo mi to stejnou hlasku a neslo to nabootovat bez jednoho disku.
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #20 kdy: 27 Ledna 2009, 15:33:58 »
chce to po me potvrdit že to nabiha bez druheho disku.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mdadm/+bug/278176/comments/4

tak tim se vyřeši to že to bude konečne samo nabihat,ale nevyřeši se to že se to nezrcadli, to stou chybou už při te instalaci . diky za ten odkaz:)
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #21 kdy: 31 Ledna 2009, 23:30:16 »
ahoj, tak jsem nainstaloval system jenom do jednoho oddilu. 3 oddily to asi zrcadlit nezvlada:-D:(.
8.04 po instalu nejde butnout z jednoho disku.

http://hightechsorcery.com/2008/08/howto-enable-degraded-software-mdadm-raid-arrays-boot-under-ubuntu

pak už to jde
 

Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/udev/rules.d/85-mdadm.rules
tohle

Kód: [Vybrat]
SUBSYSTEM=="block", ACTION=="add|change", ENV{IDFSTYPE}=="linux_raid*", \
       RUN+="watershed /sbin/mdadm --assemble --scan --no-degraded"

za tohle

Kód: [Vybrat]
SUBSYSTEM=="block", ACTION=="add|change", ENV{IDFSTYPE}=="linux_raid*", \
       RUN+="watershed /sbin/mdadm --assemble --scan --run"

"run"

Kód: [Vybrat]
sudo update-initramfs -u -k all

NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

1x23

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 449
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #22 kdy: 02 Února 2009, 16:38:13 »
ahoj, když přidam  disk do raidu a necham to sesynchronizovat a pak to restartuju tak disk neni v raidu. jak lze disk přidat na pevno?
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Thomas123

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 383
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #23 kdy: 18 Března 2009, 20:54:45 »
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: sw raid1 instalace
« Odpověď #24 kdy: 19 Března 2009, 12:15:10 »
Tohle je paráda, po domluvení s autorem článku by to stálo za přidání na wikipedii ;)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.