Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ntfs disky  (Přečteno 2710 krát)

greno

• Návštěvník
ntfs disky
« kdy: 26 Ledna 2009, 18:11:58 »
mam disk rozdeleny na particie a chcel by som aby sa mi vzdy ked ich pripajam (kliknutim na particiu v polozke "Miesta") aby sa pripojili pod rovnakym nazvom (lebo ked najprv pripojim usb klucik tak mi da meno "disk" a ked pripojim nejaku particiu tak da meno "disk-2" a ak mam nejake odkazy na particiu tak nefrcia). a tak som troska googlil a skusal som to bachnut nieco do fstabu a jedine k comu som sa dostal je hlasky typu: nie si root a nemozem to pripojit.
su to dve particie sda1 a sda5, formatovanie ntfs.
skusal som nieco taketo:
/dev/sda5 /media/velky ntfs defaults,user,umask=0222,nls=utf8 0 0 (+rozne kombinacie tych nastaveni)

neviete co s tym??
dakujem za kazdu radu

geronimo72

• Aktivní člen
  • *
  • No Future, No Hope
    • http://www.lyrika.sk/galeria
Re: ntfs disky
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2009, 19:27:58 »
toto u mna funguje uplne bez problemov, disky to pripoji hned po starte a su na desktope: http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
No Future, No Hope

Vraťa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2009, 23:01:08 »
1. Máš vytvořenou tu složku /media/velky ?
2. Kdy se ti vypíše to hlášení, o kterém jsi psal, a co přesně v něm je? Zkus třeba
Kód: [Vybrat]
sudo mount -a &> vypis a pak sem hoď obsah toho souboru vypis
3. Nemá být v fstab u oddílů se systémem souborů NTFS uvedeno ntfs-3g (místo ntfs jako typ?
4. Pro příště - nejlepší je nastavit připojovací body již v instalačním procesu, to vyřeší veškeré problémy.
ntb: Asus F3F Intel Core Duo 1,66GHz; grafika integrovaná Intel GMA; Ubuntu 9.04 && Ubuntu 9.10 && Fedora 12 && Fedora 10 :D

desktop: Pentium 4 2,80GHz HT; nVidia 5700; Fedora 12

greno

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Ledna 2009, 13:40:18 »
1. mam vytvorenu zlozku /media/velky
2. a 3. po zadany daneho prikazu mi vytvori prazdny subor. bude to mozno tym, ze ked zadam ten prikaz tak mi pripoji ten disk. ale ked ho chcem pipajat len cez kliknutie na ikonku tak mi vypise tu hlasku "Unprivileged user can not mount NTFS block devices using the external FUSE library....". skusal som to aj s tym ntfs-3g (vypisovat do suboru)
4. jj, budem na to nabuduce mysliet, ale fakt som nemal teraz tusenia ze zajdem az tak daleko :)

Vraťa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 27 Ledna 2009, 13:47:19 »
Pořád tomu asi správně nerozumím. Pokud máš ten oddíl uvedený v /etc/fstab a nemáš u něj volbu noauto, připojí se ti automaticky se startem systému, ne? Proč ho tedy potom připojuješ kliknutím na ikonu?
ntb: Asus F3F Intel Core Duo 1,66GHz; grafika integrovaná Intel GMA; Ubuntu 9.04 && Ubuntu 9.10 && Fedora 12 && Fedora 10 :D

greno

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 27 Ledna 2009, 13:49:22 »
v podstate ten disk nie je nijak urceny vo fstabe, takze sa mi nepripaja sam pri starte. kedze sa mi nepripaja pri starte ale manualne tak som chcel aby sa pripajal vzdy pod rovnakym nazvom. ked to uz pojde tak si to dam aj ako auto, ale kedze to nejde zbytocne komplikacie pri spustani.

Vraťa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Ledna 2009, 13:54:37 »
Citace
a tak som troska googlil a skusal som to bachnut nieco do fstabu a jedine k comu som sa dostal je hlasky typu: nie si root a nemozem to pripojit.
su to dve particie sda1 a sda5, formatovanie ntfs.
skusal som nieco taketo:
/dev/sda5 /media/velky ntfs defaults,user,umask=0222,nls=utf8 0 0 (+rozne kombinacie tych nastaveni)

Tady jsi přece psal, že to máš nastavené v fstabu. Pokud ano, to ti to hlášku o tom, že nejsi root, vyhodí při startu systému? Pokud ano, smazal bych z voleb to user a pak to zkusil znovu.

greno

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 27 Ledna 2009, 14:00:45 »
nie, pri starte systemu sa mi nepripaja ten disk (mozno by sa aj pripojil ale ja som to dal do komentara # aby som mohol ten disk pouzivat, takze v podstate to stale nebolo vo fstabe, ale vyskusam to tam dat a uvidime co spravi.

DODATOK: ono mi to fakt ide, nechapem ako ale je to tak ;). a teraz ked mam disk aj cez usb a niekedy bude pripojeny a niekedy nie, bude to robit problemy potom pri spustani ked to bude vsetko zapisane vo fstabe??
« Poslední změna: 27 Ledna 2009, 14:07:42 od greno »

Vraťa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 28 Ledna 2009, 11:38:44 »
To, co je uvedeno v fstabu se připojuje při startu systému, tedy s právy roota. Proto jsem se divil, že by ti to tu hlášku házelo i při startu systému v případě uvedení v fstabu;)

Pro ten USB disk je vhodný trochu jiný postup.
1. Vytvoř si v /media/ složku, kam chceš, aby se disk připojoval.
2. Po připojení disku klikni pravým na jeho ikonu na ploše a dej vlastnosti. Tam se přesuň na jednu z posledních dvou záložek (nevím, která to přesně je) a tam si zadej jako bod připojení tu složku z kroku 1. Mělo by to fungovat.

greno

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Února 2009, 20:37:11 »
To, co je uvedeno v fstabu se připojuje při startu systému, tedy s právy roota. Proto jsem se divil, že by ti to tu hlášku házelo i při startu systému v případě uvedení v fstabu;)

Pro ten USB disk je vhodný trochu jiný postup.
1. Vytvoř si v /media/ složku, kam chceš, aby se disk připojoval.
2. Po připojení disku klikni pravým na jeho ikonu na ploše a dej vlastnosti. Tam se přesuň na jednu z posledních dvou záložek (nevím, která to přesně je) a tam si zadej jako bod připojení tu složku z kroku 1. Mělo by to fungovat.

tak som to vyskusal a viac krat a nefunguje mi to...... vypisuje stale chybu g_dir_separator a neviem si s tym rady.....

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #10 kdy: 04 Února 2009, 20:44:21 »
Jdi do "Systém" → "Správa" → "Uživatelé a skupiny": z nabídky vyber sebe jako uživatele a zvol volbu "Vlastnosti" - jdi na kartu (záložku) "Uživatelská oprávnění" a ujisti se, že je zatržena možnost "Povolit automatický přístup k externím paměťovým zařízením". Pokud ne, tuto možnost zaškrtni, dej OK a Zavřít.

a dále jako root (se sudo) přepiš jeden řádek ve fstabu -> zvol svůj vlastní název a číslování podle umístění disku (zde uvedeno "sdb1"):

/dev/sdb1            /media/sdb1    auto    user                   0  0
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

greno

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 07 Února 2009, 21:34:17 »
parada chlapi, dakujem, vsetko slape tak ako ma. este by som mal taku otazocku: nevedeli by ste mi poradit akoby som zmenil nazvy diskov? myslim to ako sa zobrazuju v ubuntovi (mne napr ze: 88GB medium, 22GB medium.....)

Vraťa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 07 Února 2009, 22:18:19 »
Nevím, jestli to jde vyřešit nějak dodatečně, já jsem to pořešil při vytváření souborových systémů na jednotlivých oddílech. Dá se tam většinou volbou -L název nastavit label (štítek/název) disku a ten se pak zobrazuje po připojení místo klasického "XXGB medium"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.