Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grafika & Sieť  (Přečteno 2831 krát)

Tobo

• Návštěvník
  • Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ !
    • Sdmototeam.sk
Grafika & Sieť
« kdy: 27 Ledna 2009, 17:12:42 »
Dobrý deň,
Včera večer som si nainštaloval Ubuntu. Takže som absolutny začiatočník. Už som ho kedisy skúšal, ale to bolo len tak cez live CD. Nainštaloval som si updaty, a narazil som na dva problémi. ::)

Prvý je taký, že mám doma spravenú LAN sieť. Môj PC slúži ako nejaké úložisko dát. A všetci potrebujú dáta z môjho PC. U woken som mal zdielaný jeden priečinok, a v ňom bolo všetko čo iné PC potrebovali. A keď som chcel dať zdielať priečinok napísalo mi chybu v súbore /SAMBA/niečo (ak sa mi podari odstranit chyba č.2 tak editnem). Už presne neviem a nemôžem pozrieť lebo  ... 2 problém je že po inštalácií ovladača na grafickú kartu (3D akcelerator) som dal reboot. Po reboote sa ubuntu už nenaštartovalo. Zostala čierna obrazovka a to bolo všetko. Od vtedy sa tam nemôžem dostať. Spravilo mi to 2x. V čom by to mohlo byť ?  ::)

Vopred Ďakujem
S pozdravin Tobo
Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ !

JohnyN

• Host
Re: Grafika & Sieť
« Odpověď #1 kdy: 27 Ledna 2009, 18:11:11 »
Zdravím Ťa a zároveň Ťa vítam medzi linuxákmi  ;).
1. http://wiki.ubuntu.cz/Samba
Máme tu na servery Ubuntu CZ takú peknú encyklopédiu na dobrú noc - http://wiki.ubuntu.cz  :D Veľa vecí tam nájdeš, na tom linku je vysvetlená celá problematika zdieľania Windows - Linux. Ubuntu ti vyhodilo chybu, lebo z kapacitných dôvodov sa na inštalačné CD nezmestí inštalácia Samby a preto v holej inštalácii nie je. Avšak pri vytváraní zdieľaného adresára / priečinka ti to systém oznámi a ponúkne inštaláciu - všetky info nájdeš na wiki.
Rovnako je aj veľa tutoriálov na YouTube - snáď nevadí english

2. Pošli model grafickej karty, bez nej nič nevyriešime.
Ty však môžeš urobiť:
Po zobrazení čiernej obrazovky by sa mali zaviesť ovládače na grafiku a zobraziť GDM (prihlasovacia obrazovka Ubuntu). Keďže sa to nedeje, je to pravdepodobne vďaka zlým ovládačom, príp. ak máš CRT monitor, môže byť nastavená zlá obnovovacia frekv, kt. monitor nedokáže zobraziť.
Preto sa po zobrazení čiernej obrazovky skús prepnúť do konzoly (príkaz. riadka, nie je to však CMD známe z win, bash je oveľa mocnejší) pomocou kláves. skratky CTRL+ALT+F1. Tu zadaj prihl. údaje, heslo (nezobrazujú sa ani *, ale heslo tam píšeš!).

Teda vyzerá to asi takto:

Ubuntu 8.10 názov_pc

názov_pc login: prihlas. meno
password: heslo - nezobrazuje sa!

Ak sa ti toto všetko podarí spustiť, môžeš spustiť príkaz:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Otvorí sa ti konfigurácia graf. servera X. V ňom si vyberieš svoju kartu, nastavenie klávesnice apod. Po ukončení programu sa ocitneš opäť v konzole. Prepni sa do graf. prostredia CTRL+ALT+F7 a potom reštartni X: CTRL+ALR+BACKSPACE. Malo by sa ti spustiť graf. prostredie. Ak nie, môžeš sa opäť vrátiť do konzoly: CTRL+ALT+F1 a reštartovať pc príkazom:
sudo shutdown -h now
prípadne reštartovať pc
reboot

Veľa šťastia.

Tobo

• Návštěvník
    • Sdmototeam.sk
« Odpověď #2 kdy: 27 Ledna 2009, 23:40:33 »
Ďakujem veľmi pekne za privítanie.  :D Moja grafika je Sapphire ATI Radeon X880 GTO. A mám LCD ... Podporuje kmitočet do 75 Hz. A skúsim to zajtra lebo je už dosť hodín. A ďakujem za pomoc so zdielaním. Ozvem sa ako som dopadol.

Tobo

• Návštěvník
    • Sdmototeam.sk
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2009, 15:47:31 »
No spravil som podla tvojho navodu Ctrl+Alt+F1 napisal som prikaz "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg" a napisalo mi command not found a dalej som sa nepohol  :'(

JohnyN

• Host
« Odpověď #4 kdy: 28 Ledna 2009, 16:23:34 »
Nechápem. Napísal si to tam určite správne? Ak môžeš odfoť obrazovku, napr. mobilom a pošli obrázok.
Skús ešte príkazy:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

ak ti ponúkne nainštalovať aktualizácie, tak daj áno a potom skús znova:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
« Poslední změna: 28 Ledna 2009, 16:25:53 od Ján Nosko »

Tobo

• Návštěvník
    • Sdmototeam.sk
« Odpověď #5 kdy: 28 Ledna 2009, 17:20:51 »
No dostal som sa do grafickeho rozhrania. Ale stále mi nefunguje 3D akcelerator ... :S Tak som išiel inštalovať driver ručne. Pokračoval podľa návodu tu :
Kód: [Vybrat]
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20(fglrx) a podľa Metody 2 : Ruční instalace nejnovějšího driveru. Ale na jednom kroku:
Citace
Před samotnou instalací se musí provést ještě nekolik kroků. Aby bylo možné používat nový ovladač, musíme zakázat ovladač přítomný v repozitářích. V souboru /etc/default/linux-restricted-modules-common doplňte řádek

Kód: [Vybrat]
DISABLED_MODULES="fglrx"
Nedopadol som dobre. Treba mi nejako povoliť prepisovanie súborov, ale neviem kde :(

Prosím pomoc :( ... a to zdielanie :

JohnyN

• Host
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2009, 17:57:16 »
http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo

O zdieľaní som ti tu už písal. Zvyšok nájdeš na wiki. Linux je odlišný ako Windows. Treba si o tom prečítať nejaké tie návody. Choď podľa wiki.

Tobo

• Návštěvník
    • Sdmototeam.sk
« Odpověď #7 kdy: 29 Ledna 2009, 15:15:55 »
Dokázal som nainštalovať ovladače na grafiku a dokonca som aj sieť rozchodil :D ... ďakujem wiki, ale pri inštalácií ubuntu na notebook nastala ďalšia chyba. Vôbec som sa nedostal do obrazovky výberu systému. Mám tam Windows Vista, a je oficialny. Nechcem ho formatnuť. Škoda penazí. Čo mám spraviť aby som sa dostal do biosu alebo na obrazovku výberu systémov ?

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Tobo

• Návštěvník
    • Sdmototeam.sk
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2009, 15:45:37 »
Dík, ale problém je že ja sa nedostanem ani do boot menu, ani do biosu. Len mi odrazu pustí Vistu. Prvé čo vidím na monitore je Vitajte  :'(

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #10 kdy: 29 Ledna 2009, 16:43:05 »
Před načtením OS zkus zmáčknout ESC je to tam napsaný aby jsi vyvolal menu ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Tobo

• Návštěvník
    • Sdmototeam.sk
« Odpověď #11 kdy: 29 Ledna 2009, 17:03:58 »
Super !! Ide :D .. otvoril si mi novú dimenziu  ;D Fakt dik ... idem skúšať.  :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.