Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ThinkPad T61 - upgrade na 8.10  (Přečteno 1613 krát)

EsoRimer

• Návštěvník
ThinkPad T61 - upgrade na 8.10
« kdy: 06 Března 2009, 15:10:27 »
Zdravim.

Tak jsem absolvoval strastiplný upgrade z 8.04 na 8.10. Čekal jsem s tím dlouho, protože už ze skušenosti vím, kolik nepříjemností každý upgrade přináší. A nemýlil jsem se ani tentokrát.

Takže hezky popořadě.

První problém byl s klávesnicí, která mi přestala správně fungovat, tak jak dřív! To sem vyřešil poměrně snadno, na panelu jsem kliknul pravým tlačítkem na ikonku přepínání kláves, v předvolbách klávesnice vložil "Česko kwerty", "US" a  model klávesnice "IBM ThinkPad 560Z/600/600E/A22E". Pak jsem ještě našel po nějaké chvilce hledání pod tlačítkem "Další možnosti" na tomtéž panelu "Přepínání rozložení" a zaškrntul si "Obě klávesy shift dohromady mění  rozložení", aby to fungovalo všechno tak, jak před upgradem.

Po přihlášení mi vždycky ztmavla obrazovka, což dříve rozhodně nedělalo! Klávesy na zesvětlování/ztmavování displeje naštěstí fungovat nepřestaly, ale po každém přihlašování si zesvětlovat display je opravdu otravné. Po nějaké době jsem našel v záložce Systém -> Volby -> Správa napájení  na záložce "síťový provoz" "Nastavit jas displeje na" a tam jsem nastavil z 0 na 100%.

Přestal mi řádně fungovat snímač otisku prstů. Časem jsem přišel na to, že musím po přejetí prstem stisknout ENTER a pak to jde (zlaté windows, kde pro přihlášení nemusím psát ani jméno ...). Navíc se po odhlášení z gnome nevzpamatovali X-ka a musel jsem restartovat celý počítač. (Tyhle problémy jsem s 8.04 neměl!)

Oba dva předchozí problémy jsem po dlouhé době googlování vyřešil přidáním sekcí  InputDevice a Serverlayout do /etc/X11/xorg.conf.
Výsledek pak vypadá nějak takhle: (na můj vkus podivně krátký soubor, ale což, hlavně že to už zase funguje).
Citace
Section "Device"
    Identifier  "Configured Video Device"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier  "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier  "Default Screen"
    Monitor     "Configured Monitor"
    Device      "Configured Video Device"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier "Generic Keyboard"
        Driver "kbd"
        Option "XkbRules" "xorg"
        Option "XkbModel" "pc105"
        Option "XkbLayout" "us,cz_qwerty"
        Option "XkbOptions" "lv3:ralt_switch,grp:shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier "Default Layout"
    Screen "Default Screen"
    InputDevice "Generic Keyboard"
EndSection

Přestal mi jít zvuk ve falshi v opeře. Pomohlo jen stažení flashe z officiálních stránek adobe a nainstalování do /usr/lib/opera/plugins/. Jde o flashplugin.so 10.0 r22. Předtím opera používala nainstalovaný "ubuntu" flashplugin-alternative stejne verze, ale ten zvučil jen ve firefoxu (to už je od ubuntu vysloveně atentát na operu??).

Tolik k těm úspěšně vyřešeným problémům. A teď ty méně úspěšné. Přestalo mi fungovat uspání do paměti. Po probuzení prostě nejede grafika, když stisknu "naslepo" CTRL+ALT+F1 a CTRL+ALT+DELETE, PC se restartuje, nic víc se dělat nedá ... Dříve to fungovalo správně!  Uspání na disk nefunguovalo ani dříve, takže to vůbec neřešim.

Nefunguje mi tlačítko na vypnutí/zapnutí zvuku zvuku, které dříve fungovalo! Tlačítka na zvýšení/snížení hlasitosti fungují OK.

Navíc se mi stala ještě jedna zvláštní věc. Při stisku klávesy šipky nahoru se mi spouštěl program gnome-screenshot. Vůbec nechápu proč, nikdy jsem ten program nepoužíval, nikdy jsem nic nenastavoval. Vůbec se mi nepodařilo přijít na to, proč se spouští. V Systém -> Volby -> Klávesové zkratky jsem žádnou klávesovou zkratku, co by měla spouštět gnome-screenshot, nenašel. Tak kde se to mohlo jak nastavit?
Skusil jsem si založit nový účet "test" (s úplně prázdným domácím adresářem) a přihlásit se do gnome. A ejhle, gnome-screenshot se nespouštěl a tlačítko na zapínání/ vypínání zvuku funguje! Nakonec se mi podařilo vyřešit gnome-screenshot pomocí rm -rf ~/.gnome2/gnome-screenshot/, ale pořád je mi záhadou, proč se zpouštěl?? Další nepříjemnost, které jsem si všiml je, že pod účtem "test" mi nefunguje v gnome-terminálu šipky (ačkoliv klávesnici jsem nastavil stejně jak popisuji výše). Asi je to problém nastavení gnome-terminálu, to už ani nebudu řešit. Každopádně mě štve, že mi nefunguje to tlačítko na vypnutí/zapnutí hlasitosti. Čím to může být?

Ale abych tady neříkal jen samá negativa, tak musím uznat, že upgrade na 8.10 přinesl i jedno zlepšení. Začalo mi fungovat tlačítko na zapínání /vypínání wifi a bluetooth. Jestli takový "upgrade" za to stál, nechť milý čtenář posoudí sám ...

EsoRimer

• Návštěvník
Re: ThinkPad T61 - upgrade na 8.10
« Odpověď #1 kdy: 06 Března 2009, 16:40:15 »
Tak ještě problém. Zjistil jsem, že to nastavení xorg.conf funguje jen ve 2D režimu. Abych se dostal z5 do 3D, ztačilo skopírovat /etc/X11/xorg.conf.dist-upgrade-200903021600 do /etc/X11/xorg.conf. Teď mi funguje jak 3D, tak snímač otisku prstů, ovšem když se odhlásím,tak už grafika nenastartuje /:

Navíc jsem zjistil, že mi přestali fungovat klávesové zkratky v compizu, co používají win-klávesu (označovanou jako <super>) :/

EsoRimer

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Března 2009, 15:18:21 »
Tak jsem tu zas, doufám že tu nebudu trpět samomluvou a někdo mi taky poradí :)

Našel jsem další "novinku" a to některé nefukční  klávesy ve VMWare Workstation. Pomohlo mi "řešení 3" odsud:
http://nthrbldyblg.blogspot.com/2008/06/vmware-and-fubar-keyboard-effect.html

(Po řešení 2. mi přestala ve VMWare fungovat celá horní řada klávesnice (číslice a český písmenka ..).

GeBu

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2011, 17:07:51 »
Acer TravelMate 5730 Kubuntu 10.10 po probuzení nefungují šipky a podobně jak je tu napsáno, tak šipka nahoru spouští KSnapshot. Nefunguje taky del - jenom Backspace.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.