Dobrý den.
GNU/Linux používám již nějakou dobu a v poslední době na několika PC používám i Ubuntu (někde 8.10 a jinde 8.04). Co však všechny tyto počítače spojuje, je rychlost (či spíše pomalost) odezvy GUI - Gnome. Pokud porovnám rychlost odezvy na těch samých počítačích ve Fedoře či OpenSuSE s Ubuntu, tak Ubuntu prohrává v rychlosti na celé čáře. Rychlost celého GUI je přímo tragická. Nerad používám compiz, protože s ním nefunguje např. přemístění oken na jinou plochu pouhým přetažením z lišty do jiného okna v přepínači ploch apod., takže jej vypínám. Pokud například přepnu mezi okny, je znatelně vidět, jak se nové okno nad současným postupně vykresluje (např. chatovací okno Pidginu - nejprve samotný obsah okna s pozadím a zprávami a s ním současně textarea pro psaní, poté dekorace oken a rámeček a poté toolbar). Celá tato operace trvá necelou sekundu, možná půl sekundy. Sice to je krátký časový úsek, ale celé je to znatelně nepříjemné a pokud chci se systémem pracovat efektivně, rozptyluje mne to a zdržuje.
Co jsem zkoušel:
- Vypnout IPv6 - naprosto bez účinku.
- Nakešovat ikony pomocí gtk-update-icon-cache a zmenšit odmlku při rolování menu pomocí gtk-menu-popup-delay v ~/.gtkrc-2.0 - vcelku pomohlo s tragickou pomalostí nabídek
- Pomocí gconf-editoru zapnout v sekci /apps/metacity/general položku reduced_resources - nepocítil jsem účinek
- Pomocí gconf-editoru jsem v sekci /apps/panel/global vypl položku enable_animations - při změne velikost/přesunu okna zapne drátěný model, ale následné samotné překreslení okna je stále pomalé. Totéž při minimalizaci/maximalizaci.
- Pomocí gconf-editoru jsem v sekci /desktop/gnome/interface vypl položku accesibility - (toto by mělo pomoci uvolnit nějaké prostředky) bez výsledku
- Odinstaloval jsem mlocate, tracker a ostatní indexovací nástroje - neznatelný výsledek
- Odebral jsem ze sezení všechny nepotřebné položky (spuštění serveru vzdálené pracovní plochy, hlídání aktualizací, gnome-orca apod.) - výsledek také neznatelný
- Odebral jsem fonty pro různé asijské hatmatilky - nepomohlo, ale jeden nikdy neví
Co jsem nezkoušel a opravdu zkoušet nechci:
- Překompilovat Gnome s jinými parametry a přepínači
Problém se projevuje na následujících sestavách:
Athlon64 3000+, 1 GB RAM, ATI RADEON 9600 256 MB VRAM, MSI K8T NEO2
Lenovo ThinkPad R61, Core2Duo 2.1 GHz, 2 GB RAM, nVida Quadro 140 NVS 128 MN VRAM
Athlon 1700+, 512MB RAM, nVidia 5700 (VRAM teď nevím)
HP 530, CoreDuo 1.66 GHz, 1.5 GB RAM, Intel GMA 945
Jak vidíte, problém se projevuje na různých procesorech/grafických kartách a není pozorovaný pouze mnou. Pokud nechám i neznalého člověka pracovat chvilku s Fedorou a pak s Ubuntu, rozdíl pozná také. A to nemluvím o ArchLinuxu

Pokud by mi někdo znalý věci poradil, v čem je zakopaný pes nebo co jsem přehlédl, byl bych mu neskonale vděčný. Ubuntu je mi velmi sympatické a kdyby se toto vyřešilo, rád bych jej nasadil na většině PC v okolí.
Omlouvám se za tak dlouhý post, děkuji za trpělivost při čtení a také za případné komentáře.
S přáním hezkého večera Stanislav Schnelly