Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Digitalizace Videa z pásky  (Přečteno 4646 krát)

Uncle

• Návštěvník
Digitalizace Videa z pásky
« kdy: 21 Března 2009, 21:47:18 »
Zdravím ..

Dneska se mi dostala do ruky asi 10 let stará kamera Panasonic ... funguje bezchybně ale bohužel nemá firewire , pouze 2 cinchové výstupy pro video a zvuk .... vím jak z pásky dostat zvuk , píchnu výstup zvuku do vstupu zvukovky , zapnu nahrávání a spustím kazetu (zatím pouze teoreticky , nemám to odzkoušeno), nicméně co s videem? Nemá někdo něaký nápad?
« Poslední změna: 21 Března 2009, 21:49:49 od Uncle »

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
Re: Digitalizace Videa z pásky
« Odpověď #1 kdy: 22 Března 2009, 02:36:41 »
Chce to nějakou "střihací" kartu, ale těžko radit, linux má problémy i s dnes běžným harwarem, natož s 10 let starým....

Předpokládám, že chceš nějaké ad hoc řešení, není lepší to prohnat přes nějakej HDD recorder?
Doma i v práci Linux Mint 17

Uncle

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Března 2009, 09:57:52 »
Nejspíš jo , bohužel nemám HDD recorder :( .. co je adhoc?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 22 Března 2009, 10:11:16 »
bud ten rekorder, nebo strizna... a strizne i rekorderu je srdecne jedno, jak stara je kamera ;)
ja jsem dvd rekorder koupil za 1000,- s 320GB HDD, takze doporucuju popatrat a investovat... ja si z nej sice dvd nevypaluju nijak casto, mam to spis jako takovej archiv zmeskanejch poradu :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Uncle

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Března 2009, 10:21:27 »
A co kvalita toho videa z té kamery ? z toho mám docela strach .. jak to stím je? Někde jsem četl že je to docela problematické ..

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 22 Března 2009, 12:58:42 »
ja jsem ted napr. prevadel nasim par veci z videokazety... video jsem pripojil k rekorderu pres scart... kvalita byla asi tak stejna jak kdyz bych to pustil rovnou z videa

ale pokud to chces valit primo pres pocitac, pres cinche, tak tam bude kvalita jeste horsi...
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Uncle

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Března 2009, 13:17:08 »
Hmm takže nejlepší způsob jak to dostat do PC je dát to na ten rekorder , vytáhnout ho a dát do PC .. 

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 22 Března 2009, 13:27:54 »
já ti asi poradím, kup si tv  nebo video kartu, pomocí ní to zvládněš raz-2.Sám vlastním tv kartu,a uspěšně sem už nějaký videa nahrál do počítače, jen si budeš muset trochu pohrát s formátem videa.Asi takhle ve zkratce platí pro windows,v linuxu by to mohlo fungovat tak, že si nainstaluješ nějaky tv přehráváč(pokud si koupíš tv),který umí nahrávát i z jiných zdrojů než je televize(není to tvtime,ikdyž si tam můžeš přepínat vstupy)a nahraješ to.Nebo pokud existuje nějaký program na nahrávání videa,tak by ti možná stačil i ten tvtime.Jak to je s formátem videa v linu bohužel nevim, páč sem to ještě nezkoušel, mám tvtime, a ostatní sou co se týče instalace a nastavení na mě trochu složité.Jinak mám takový pocit že linuxy sou v tomhle směru trochu pozadu oproti win,aspoň co sem zkoušel nahrávát zvuk.Osobně bych pro tohle rači použil windowsy.-)))

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 22 Března 2009, 16:16:28 »
Nejspíš jo , bohužel nemám HDD recorder :( .. co je adhoc?

Ad hoc: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?typ_hledani=prefix&cizi_slovo=ad+hoc

Prostě předpokládám, že máš kameru, na který máš starý záznamy, který chceš zdigitalizovat a dál s kamerou  nic neplánuješ. Pak je asi nejlepší HDD recorder (někdo v tvým v blízkým okolí ho určite má), výsledný kvality MPEG2 bych se rozhodně neobával.

Něco jinýho by bylo, kdybys chtěl na tu kameru dál nahrávat a grabovat (digitalizovat video). To pak rozhodně nedoporučuju ty různý TV karty ani grafiky s video inputem. Chce to skutečně tu "střihací" kartu, která je na grabování videa přímo dělaná. Bohužel nedokážu žádnou konkrétní doporučit. DC10 od Pinnacle už dost dlouho nepoužívám a při přechodu na Linux jsem se jí ani nepokoušl rozchodit a letěla do šuplíku.
No, trochu se obávám, že nákup střihací karty s analogovám vstupem (cinche) bude nákladnější, než nová DV kamera.
Doma i v práci Linux Mint 17

martin.h

• Aktivní člen
  • *
    • Fotografie v Linuxu
« Odpověď #9 kdy: 22 Března 2009, 20:25:11 »
A v jakém formátu je ta páska? - pokud je např. klasická 8mm. Tak ji půjde použít s kamerou Sony digital 8. Ta má převodník i firewire. Zasuneš kazetu a v kameře nastavíš čtení 8mm a přes firewire nahraješ např. pomocí programu KINO do PC. Pokud jsi někde kolem HK tak to zvládneme.
Athlon 5200+, 2GB, GeForce 8600, Linux Mint - Helena 64

vhejda

• Aktivní člen
  • *
  • Když něco nevíš tak se zeptej, pěstí toneopravíš!
    • VHComputer
« Odpověď #10 kdy: 25 Března 2009, 02:56:47 »
A v jakém formátu je ta páska? - pokud je např. klasická 8mm. Tak ji půjde použít s kamerou Sony digital 8. Ta má převodník i firewire. Zasuneš kazetu a v kameře nastavíš čtení 8mm a přes firewire nahraješ např. pomocí programu KINO do PC. Pokud jsi někde kolem HK tak to zvládneme.

Tímto způsobem by to mělo jít, jen bych místo  " kino" které se již nevyvíjí použil " Avidemux ".  ;)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 25 Března 2009, 06:45:59 »
Ono by to slo i s kamerou s jakymkoli systemem zaznamu, ale ktera umoznuje nahravani z analog vstupu - resp. funguje jako A/D prevodnik (neni nutne v kamere nahravat, jen se signal digitalizuje a pres firewire jde do pocitace).
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Uncle

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 25 Března 2009, 09:57:31 »
Díky všem za rady ...

Ta kamera firewire nemá a ta páska je myslím VHS-C ..  Na tu kameru ještě budu nahrávat ale nevidím důvod proč bych nemohl?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.