Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu na jiném disku  (Přečteno 7860 krát)

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2339
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #25 kdy: 07 Dubna 2009, 15:44:20 »
Mě se tedy instalace vždy ptala, kam chci uložit GRUB.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #26 kdy: 07 Dubna 2009, 15:57:14 »
Mě se tedy instalace vždy ptala, kam chci uložit GRUB.
Nepamatuju se, jestli se dříve ptal, ale uu instalace 8.10 na 80% ne a při instalaci bety 9.04 na 99% ne.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #27 kdy: 07 Dubna 2009, 17:10:54 »
Já tedy ten bios vyfotim, myslim, že takhle nějak to vypadá. Ten druhý odkaz Vám nefunguje.
Hrabu se tam, kam nemám

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #28 kdy: 07 Dubna 2009, 17:46:58 »
Tak jsem to vyfotila

[attachment deleted by admin]
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #29 kdy: 07 Dubna 2009, 18:24:04 »
Tak jsem to vyfotila
OK. Takže vidím jenom dva disky. A přiznám se bez mučení, že jsem z toho totálně jelen. Až do dneška jsem si myslel, že výpisům fdisku rozumím. V tom tvém vidím 4 fyzické disky (/sda /sdb /sdc /sdd), ale tvůj BIOS vidí jenom dva. Takže buď to čtu špatně, nebo tam máš další dva disky "nějak zvláštně" připojené. (Kdysi jsem měl dva SCSI disky na PCI řadiči - bios je neviděl, nešlo z nich bootovat, ale z OS byly normálně vidět).
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #30 kdy: 07 Dubna 2009, 18:31:21 »
A prosím Vás, co mám tedy dělat? :o
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #31 kdy: 07 Dubna 2009, 18:32:11 »
Napadlo mě "brute force" řešení. A to přeinstalovat Ubuntu. Při instalaci se tě to zeptá, jak rozdělit disk - tak dej ruční dělení. Vyber disk /sdb, konkrétně oddíl /sdb5 nastav jako přípojný bod / a /sdb6 jako swap. Na obrazovce, kde bude shrnutí instalačních (takhle vypadá) voleb je v pravém dolním rohu tlačítko Pokročilé - na něj klikni a zvol umístění zavaděče na disk /sdc. Pak by to mělo chodit.

Kdyžak počkej, jestli nebude mít někdo lepší nápad.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #32 kdy: 07 Dubna 2009, 18:39:52 »
Takze pokial sa nemylim, tak mas 1 CDrom a 2 disky - lenze obidva tie disky su oznacene "master" - a to je v p.rdeli. Takze sa ti Grub ulozil trebars na 2. disk. neviem kto ti skladal pocitac, ale v kazdom pripade ho pozdravuj. Teda: vyber disk na ktorom NECHCES mat operacny system a vzadu najdes taku malu hovadinku (jumper) nastoknutu na kontakty v pozicii master. Tie pozicie by mali byt na disku vyznacene. musis ten jumper vybrat a nastoknut ho na poziciu "slave". Potom disk znovu zapoj, restartuj a Bios by ti mal ukazat 1 disk master a 1slave - taktiez CDrom vyber a oznac ho slave - tak ako disk. Potom mozes instalovat a byt si ISTA, kam sa ti usadi operacny system (na master disk) a taktiez Grub.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #33 kdy: 07 Dubna 2009, 18:43:21 »
Aha, tak som si to precital od zaciatku - teda oznac disk ako "slave" ten, na ktorom neni Windows. Mozes nan potom nechat nainstalovat Ubuntu (zvol rucne rozdelenie disku) a Grub sa ti aj tak zapise na master disk k Windowsu, aby si mala moznost vyberu.
rozumies mi??
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 18:44:52 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #34 kdy: 07 Dubna 2009, 18:44:43 »
@hase: Tak nevím - v kompu je možné mít více master disků, ne všqak oba na jedné IDE kšandě. Potom se jejich počadí určuje podle toho, na jaké větvi řadiče jsou (Primary, Secondary, ...). Když se podíváš na výpis fdisk -l, uvidíš, že v kompu jsou 4 fyzické disky, ale BIOS bůh ví proč vidí jenom dva.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #35 kdy: 07 Dubna 2009, 18:46:58 »
@hase: Tak nevím - v kompu je možné mít více master disků, ne všqak oba na jedné IDE kšandě. Potom se jejich počadí určuje podle toho, na jaké větvi řadiče jsou (Primary, Secondary, ...). Když se podíváš na výpis fdisk -l, uvidíš, že v kompu jsou 4 fyzické disky, ale BIOS bůh ví proč vidí jenom dva.
To ze ich nevidi, je podla mna zposobene tym oznacenim - schvalne by som ten zasr. jumper supol inam a potom zopakoval fdisk
To ze je mozna na kazdom sraku mat master disk viem, ale ja to nerobim, pretoze to podla mna robi bordel...
A este - vsimni si ten Bios - tam ukazuje 3 master disky - to ma v PC 3 IDE - iba ze by mala dalsi IDE na karte PCI. Pokial ma iba 2 IDE, tak musia byt na 1 sraku 2 mastery - ale vlastne ona ma 3 IDE, lebo ma vraj 4 disky.... No, ja by som postupoval tak, ako som uz napisal
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 18:52:15 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #36 kdy: 07 Dubna 2009, 18:52:06 »
Jenže jak poznám na kterém disku mám windows? Co když odpojím ten špatný? Tyjo, docela mám strach. No, snad to zvládnu, akorát tedy nevím jak ty disky od sebe rozeznám.
PC mi skládali v Losanu ve Varech, firma sídlí v Litoměřicích. Ve Varech už neexistuje.
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #37 kdy: 07 Dubna 2009, 18:52:27 »
To ze ich nevidi, je podla mna zposobene tym oznacenim - schvalne by som ten zasr. jumper supol inam a potom zopakoval fdisk
Pokud by byly na jedné kšandě dva disky switchlé jako master, tak by je BIOS nenadetekoval.

Všiml jsem si však jedné věci - je to nějaká spešl deska, protože tam má Primární IDE, Třetí a Čtvrtý. Tak nějak mi tam chybí ten druhý.

Doporučuju prohledat nastavení IDE Configuration (případně se opět pastnout foto), a také prohledat ostatní nastavení (např. na záložce Advanced), jestli tam nejsou nastavení On-Board IDE řadiče. Přijde mi to, jakoby byla Sekundární větev vypnutá.

P.S: Opravdu to stavěl nějaký koumák. Mít jako Primary Master CD-Romku, to se opravdu jen tak nevidí (pokud tedy zbylé disky nejsou SATA).
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #38 kdy: 07 Dubna 2009, 18:54:04 »
Jenže jak poznám na kterém disku mám windows? Co když odpojím ten špatný? Tyjo, docela mám strach. No, snad to zvládnu, akorát tedy nevím jak ty disky od sebe rozeznám.
PC mi skládali v Losanu ve Varech, firma sídlí v Litoměřicích. Ve Varech už neexistuje.
kolko Go mal disk C? - na tom je Windows. Dufam, ze si teda nemala 4 rovnake disky! Velkost disku by mala byt na disku vyznacena.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #39 kdy: 07 Dubna 2009, 18:56:28 »
EuGenio - taky si myslim, ze to budou Satadisky a ze je v Biosu spatny mod - kdyz nefunguje auto detekce, tak musi byt compatible, alebo jak to je...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #40 kdy: 07 Dubna 2009, 18:58:42 »
To ze ich nevidi, je podla mna zposobene tym oznacenim - schvalne by som ten zasr. jumper supol inam a potom zopakoval fdisk
Pokud by byly na jedné kšandě dva disky switchlé jako master, tak by je BIOS nenadetekoval.

Všiml jsem si však jedné věci - je to nějaká spešl deska, protože tam má Primární IDE, Třetí a Čtvrtý. Tak nějak mi tam chybí ten druhý.

Doporučuju prohledat nastavení IDE Configuration (případně se opět pastnout foto), a také prohledat ostatní nastavení (např. na záložce Advanced), jestli tam nejsou nastavení On-Board IDE řadiče. Přijde mi to, jakoby byla Sekundární větev vypnutá.

P.S: Opravdu to stavěl nějaký koumák. Mít jako Primary Master CD-Romku, to se opravdu jen tak nevidí (pokud tedy zbylé disky nejsou SATA).

Tak já to vyfotím, než se začnu hrabat v PC, vy mi dáváte teda zabrat.... :)
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #41 kdy: 07 Dubna 2009, 19:01:14 »
Tak já to vyfotím, než se začnu hrabat v PC, vy mi dáváte teda zabrat.... :)
To bude asi nejlepší, protože buď je to hodně velká exotika, nebo hodně velká prasečina.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #42 kdy: 07 Dubna 2009, 19:02:13 »
spis to druhy...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #43 kdy: 07 Dubna 2009, 19:19:00 »
Budu to dávat postupně, musím fotky zmenšovat a jejich hodně

[attachment deleted by admin]
Hrabu se tam, kam nemám

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #44 kdy: 07 Dubna 2009, 19:21:20 »
další várka

[attachment deleted by admin]
Hrabu se tam, kam nemám

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #45 kdy: 07 Dubna 2009, 19:23:58 »
další

[attachment deleted by admin]
Hrabu se tam, kam nemám

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #46 kdy: 07 Dubna 2009, 19:24:27 »
už mi to nedovolí poslat více přílohy :(
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #47 kdy: 07 Dubna 2009, 19:30:37 »
Fotka b8 - tam jsou nastavení ohledně řediče disků. Zkus tam zaexperimentovat. Vypadá to, že je to nastavené, aby se SATA disky chovali jako IDE (tedy PATA). Změnil bych to na něco jiného (netuším, jaké má tvůj bios volby, mohlo by tam být něco jako SATA, AHCI, ap.)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #48 kdy: 07 Dubna 2009, 19:33:29 »
momentík, dávám fotky na net..strpení pls
Hrabu se tam, kam nemám

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #49 kdy: 07 Dubna 2009, 19:35:32 »
Hrabu se tam, kam nemám

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.