Zdar!
Předem bych rád zdůraznil, že jsem jsem stále ještě novorozenec ve světě Linuxu, takže se mnou prosím mějte strpení. Ale k věci:
Nahrál jsem si Xubuntu 8.10 na počítač v garáži. Není to ani tak počítač, jako spíš takovej hybrid – starý ACER laptop bez víka (něco jako ASUS Eee keyboard s mechanikou navíc:) a 22" CRT monitor NEC.
Na laptopu jsem provozoval xubuntu 7.10 ještě v dobách, než mu klekl display a tehdy šlapalo vše bez problému ihned po startu. Faktem je, že dual-monitor jsem nezkoušel, ale o grafiku se stará ATi 9100 IGP, která vzhledem ke stáří nevyžaduje dodatečnou instalaci ovladačů. Dokonce i compiz jel jak-se-patří.
Avšak po demontáži LVDS, jeho nahrazení externím CRT a instalaci Xubuntu 8.10 mi compiz-check hlásí problém "software rasterizer in use" a glxgears jede na ~60 FPS.
Protože mám svou čest, snažil jsem se a stále se snažím, vyřešit problém bez obtěžování druhých dotazy, ale takřka všechna řešení která jsem našel jsou závislá na editaci souboru xorg.conf, který v Xubuntu 8.10 hraje jaksi druhořadou roli. Četl jsem cosi o hall.fdi a půjdu se s tím za chvíli do garáže seznámit. Zároven mi nefunguje příkaz displayconfig-gtk. Jediné s čím slavím úspěchy je utilita xrandr, pomocí které jsem zjistil, že ačkoliv je LVDS vypojené, stále do něj Xubuntu pouští signál. Napadlo mě, že když zruším dual-monitor, měl by se software rasterizer vypnout (našel jsem na forech že se zapne když virtuální plocha překročí limit 2048 horizontálních pixelů, kdežto já jich mám 3200:), jenže když zadám příkaz "xrandr --output LVDS --off", zmizí mi na externím monitoru ovládací panely a ukončí se mi sestavení (session). Podle mě to má co do činění s tím, že LVDS je brán jako primární, ale nevím kde to přepnout. Nějaké nápady?