Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kopírka  (Přečteno 14332 krát)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Kopírka
« Odpověď #25 kdy: 11 Července 2011, 18:21:35 »
Spouštět to tlačítkem na scanneru by nebyl problém pokud by ho systém vyděl a pak by se dal bez problému namapovat na klávesovou zkratku.
Taky mě napadlo to ještě zdokonalit a nejlépe graficky klikacím způsobem aby to bylo naprosto blbuvzdorné.  :D Bohůžel mé znalosti nesahají tak daleko ale možná se do toho pustím a rozšířím si obzory.

Mohu se zeptat jestli jsi to nastavoval i včetně klávesové zkratky? Já jsem zatím testoval na dvou strojích, tak mě zajímá jestli bylo potřeba něco měnit atd...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #26 kdy: 12 Července 2011, 11:00:49 »
Spouštět to tlačítkem na scanneru by nebyl problém pokud by ho systém vyděl a pak by se dal bez problému namapovat na klávesovou zkratku.
Taky mě napadlo to ještě zdokonalit a nejlépe graficky klikacím způsobem aby to bylo naprosto blbuvzdorné.  :D Bohůžel mé znalosti nesahají tak daleko ale možná se do toho pustím a rozšířím si obzory.

Mohu se zeptat jestli jsi to nastavoval i včetně klávesové zkratky? Já jsem zatím testoval na dvou strojích, tak mě zajímá jestli bylo potřeba něco měnit atd...

Myslím, že klikátko ani není nutné. Stejně tak okno s procenty průběhu. Klávesovou zkratku jsem netestoval. Nejraději bych si to umístil přímo pod Aplikace - Kopírka a nějakou hezkou ikonou.

Problém s tlačítky na skeneru je v tom, že je systém nevidí.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #27 kdy: 12 Července 2011, 13:33:55 »
Klávesová zkratka je parádní, dala my možná víc zabrat než samotný skript. Je nastavená tak aby se okno zobrazovalo přesně na místě oznamovací oblasti což je pod hodinami viz obrázek v návodu. Spousta kláves na klávesnici je nevyužita nebo nějaká zkratka třeba WIN+P

[attachment deleted by admin]
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #28 kdy: 12 Července 2011, 13:50:43 »
Tak koukám, že to pomalu ujednotím a hodím do návodů... večer na to vlítnu  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #29 kdy: 12 Července 2011, 14:47:50 »
Super.  ;)
Třeba to někdo použije.

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 12 Července 2011, 23:29:52 »
Este som nemal cas to odskusat ale jak na to kukam tak na to kukam nikde nevidim moznost zadat kolko kopii chcem vytlacit. ak to chce byt kopirka toto by to malo mat. Na lp by to mala byt volba -n cislo. Ci to aj funguje nemam teraz moznost vyskusat, dcerka zaspala a nebudem tu teraz hrkotat s tlaciarnou ale na PDF tlaciaren mi to nefunguje.
Inac chvalim dobra a zaujimava moznost.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #31 kdy: 13 Července 2011, 09:28:57 »
správně -n číslo si můžeš zvolit kolik kopii ale pro více kopii bych volil klasický způsob přes grafické skenování.
Tady šlo hlavně o jednoduchou možnost kopírování jedné stránky bez jakýchkoliv otázek  ;). Ale nikomu nebráním si udělat třeba těch skriptů několik třeba kopirka-jedna-kopie.sh, kopirka-dve-kopie.sh, kopirka-tri-kopie.sh..... Určitě by to šlo upravit aby se to zeptalo kolik kopii chci udělat ale to nebyl původní cíl.
PDF tiskárna není dle mého názoru to samé.

compaq

• Závislák
« Odpověď #32 kdy: 13 Července 2011, 10:06:35 »
Kopírka je super.

Já bych zase uvítal, kdyby se každý kopírovaný dokument ještě uložil jako pdf do složky/kopie.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #33 kdy: 13 Července 2011, 10:28:17 »
Tak počet kopií mě vrtal hlavou tak přikládám upravený skript který se tě zeptá kolik že to chceš kopií  ;)
Vše ostatní funguje viz původní návod včetně klávesové zkratky.
Přidal jsem tuto možnost do hlavního návodu. ;)
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
SCANNER=plustek:libusb:001:005
PRINTER=HP-LaserJet-4-Plus
echo -n "Kolik kopií?" && read COPY && echo "Kopírování..." && scanimage -p -d ${SCANNER} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210.82mm" -y "294.64mm" --mode "Gray" | lp -n ${COPY} -o media=a4 -o fitplot -d ${PRINTER}

To compaq nestačil by ti TIFF ?

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 13 Července 2011, 11:48:21 od RRadek »

compaq

• Závislák
« Odpověď #34 kdy: 13 Července 2011, 10:30:37 »
To compaq nestačil by ti TIFF ?

Jasně, cokoli komprimovaného, aby to nezabíralo místo... dík...

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #35 kdy: 13 Července 2011, 10:36:49 »
tenhle thread je silenej, uz to dal nevydrzim a dovolim si par technickych poznamek kdyz uz nic jineho:

a) OMG, kde jste videli ve svejch skriptech pojmenovavani promennejch aprkejsem (velka pismena). to prosim nedelejte, velkopisemne promenne ma system !!

b) ackoliv tohle `echo -n "Kolik kopií?" && read COPY && echo "Kopírování..." ....' zdanlive funguje v poradku tak je to strasny a "&&" je zcela spatne pouzite
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #36 kdy: 13 Července 2011, 10:51:00 »
Nikomu nebráním to upravovat a budu rád když mi s tím někdo pomůže.
Berte na vědomí že jsem potřeboval udělat Kopírku a toto je můj úplně první skript co vůbec dělám tudíž nemám žádné zkušenosti. Necpu to na Wiki právě že jsem si vědom že to pro někoho kdo se tím zabývá musí být strašný bastl. Několik hodin jsem na webu hledal nějaké řešení ale nikde nic tak dělám co umím, a nebudu kvůli jednomu skriptu studovat pravidla skriptování. Pokud někdo máte konkrétní návrh úpravy tak pošlete celý opravený návrh jak by to mělo vypadat a neříkat jen že je to strašný.  :-\
ps: mě to bez těch && nefunguje.

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: 13 Července 2011, 11:48:45 »
skus takto

#!/bin/bash
scanner=plustek:libusb:001:005
printer=HP-LaserJet-4-Plus
echo -n "Kolik kopií?"
read copy
echo "Kopírování..."
scanimage -p -d ${scanner} --resolution "150" -l "0" -t "0" -x "210.82mm" -y "294.64mm" --mode "Gray" | lp -n ${copy} -o media=a4 -o fitplot -d ${printer}
Ale netvrdim ze je to gramaticky spravne. :)
pst. Vdaka tomuto skriptu som si rozbabral scaner a nescanuje mi. :)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #38 kdy: 13 Července 2011, 11:59:36 »
Tomu říkám odpověď!  ;) Funguje to stejně a ntz_reloaded bude snad spokojen.  :D
Upravím dle toho hlavní návod.
Už mě to přestávalo bavit dělat samotného.
Nechápu proč by to mělo cokoliv provést se scannerem? Nikam se nic nezapisuje ani neukládá. Odpojení a restart pc jsi zkoušel?

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: 13 Července 2011, 12:03:50 »
Ja som si asi zmazal konfigurak. Skrat neuvazene rm. Hehe. U mna totiz ta detekcia na scener prebehla ale to co vypisal ze je scaner nevie pouzit. Hladal som na forach moznosti konfiguracie az prislo na rad to rm. a scaner tisko cuci vedla mna. :)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #40 kdy: 13 Července 2011, 12:11:35 »
Hlavní návod upraven  ;)
Jo rm je prevít stačí se splést v cestě a je vystaráno.  ;D
Co že ti to vlastně psalo? Máš ještě ten výpis toho scanneru?
« Poslední změna: 13 Července 2011, 12:15:15 od RRadek »

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: 13 Července 2011, 12:35:31 »
Dobre scaner uz vrzuka. Neni nad to ked su zalohy. :)
scanimage -L
device `brother2:bus2;dev1' is a Brother MFC-7420 USB scanner

scanimage -d brother2:bus2;dev1 -v > ~/test.png
scanimage: open of device brother2:bus2 failed: Invalid argument
dev1: command not found
ale toto ma serie najviac. :)
brscan-skey -l

MFC-7420          : brother2:bus2;dev1  : USB                  Not registered

Pritom z xsane funguje v pohode.
Mam to nastavovane podla stranky vyrobcu. Teda pokial sa pamatam. Nastavenia su este z cias ked som mal 10.04

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #42 kdy: 13 Července 2011, 12:51:04 »
A pokud dáš příkaz samotný bez jakéhokoliv nastavení ?
scanimage > obrazekMělo by to automaticky najít scanner a uložit soubor jménem obrázek v TIFFu který bude mít rozlišení něco kolem 150x200px...

Nebo co vypisuje pokud spustíš z terminálu, a pokusíš se něco naskenovat?
simple-scan -d
« Poslední změna: 13 Července 2011, 13:02:12 od RRadek »

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #43 kdy: 13 Července 2011, 13:07:08 »
Ty si saman, alebo co?
No teraz neviem co zabralo dosteraz sa to stale zaseklo na tej hlaske ze ani za svet.
Skusal som to zamozrejme aj bez volieb a furt nic. Ockej idem skysit ten script. :)
Dam vediet.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #44 kdy: 13 Července 2011, 13:16:00 »
Už to vydím kde je problém.  :D Upravím hlavní návod aby se to už nikomu nestalo.
Problém bude v středníku ;
Zadej název toho scanneru do uvozovek
scanimage -d "brother2:bus2;dev1" -v > ~/test
a skript bude vypadat takto
#!/bin/bash
scanner="brother2:bus2;dev1"
printer="HP-LaserJet-4-Plus"
......

ps: šaman nejsem jen si na něj hraju.

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #45 kdy: 13 Července 2011, 13:34:04 »
Jo parada. ide to.
Neviem preco to neslo pred tym asi som fakt nieco zmenil ked som hladal na nete. teraz uz to ide aj tak aj tak samozrejme musia tam byt" to som si pred tym tiez nevsimol.

A teraz mozes skusit nieco na fax :) viem uz sa malo pouziva ale stane sa. Hehe.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #46 kdy: 13 Července 2011, 14:38:12 »
Fax nemám a doufám že mít nebudu.  ;D
Upravil jsem dále návod o takové drobnosti jako mezeru před zadáváním počtu stránek nebo rozlišení skenování z 295 na 297mm, a nově jsem přidal možnost nastavení tisku bez okrajů pro kopírování 1:1 ale defaultně jsem nechal starou možnost což mi připadá lepší. Třeba někdo ocení větší možnosti nastavení.  :)

To compaq > Nějak mi to zatím nejde, buď vytiskne nebo uloží. Možná to bude chtít větší úpravu ve smyslu že se to uloží a následně z toho uloženého souboru vytiskne...  :-\

Bum

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: 13 Července 2011, 14:56:44 »
Takze vytlacit ako pdf a potom to pdf vytlacit tolko krat si navolis na tlaciarni.
treba doinstalovat cups-pdf ak nemas
Len treba pridat otazku ako sa to pdf bude volat, lebo sa ti bude myslim prepisovat.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #48 kdy: 13 Července 2011, 15:21:42 »
Není nutné aby to byl PDF. Ale obecně je tento požadavek dost nestandartní aby se kopie ukládala a spíš bych na potřebu ukládání volil standartní grafický skenovací program. Ještě na to časem mrknu.
Zase jsme poupravil návod o možnost skenování v jednobitovém módu "Lineart", velice zajímavý výsledek  ;)
Přeci jenom těch skriptů může každý mít víc pro různé účely.  ;D

compaq

• Závislák
« Odpověď #49 kdy: 13 Července 2011, 16:41:36 »
Pořád mi na skeneru zahálejí ta dvě tlačítka:

COPY
SCAN
[/color]

Hledal jsem i na google, ale vypadá to, že Linuxáci po celém světě si prostě s tlačítky na skeneru neporadí...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.