Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zatuhlá lišta na pracovní ploše  (Přečteno 1853 krát)

matin

• Návštěvník
Zatuhlá lišta na pracovní ploše
« kdy: 02 Května 2009, 11:57:22 »
Zdravím,
včera jse si nainstaloval podle návodu na http://wiki.ubuntu.cz/Enemy%20Territory hru ET a pak ji bez problému hrál. Driver pro 3d akceleraci jsem neinstaloval, protoze jsem ho měl již defaultně nainstalován. Teké jsem si přes baličkovací systém Synaptic nainstaloval hru Fish Fillets a taky ji hrál. Dnes, když jsem znovu spustil počítač a přihálsil jsem se, nemám přístupné lišty na pracovní ploše. Lišta je sice zobrazena ale kliknu-li např. na "Aplikace", nic se neděje. Programy pro které mám na ploše ikonu se po kliknutí spustí. Když na ploše pravé tlačítko a vyberu něco z nabídky, zatuhne i plocha, zmizi ikony. Pak už v podstatě nemohu dělat nic než natvrdo system vypnout.
Můžete mě prosím někdo navést,  kde mohl vzniknout problém.
Díky moc za rady.
Mam Ubuntu 8.04

luisah

• Závislák
Re: Zatuhlá lišta na pracovní ploše
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2009, 12:23:50 »
Pokud to stále nejde, zkus jenom restartnout Xka, ne natvrdo vypínat pc.
ctrl+alt+backspace
pak se zkus znovu přihlásit a uvidíš zda to bude stejné.
Kdyžtak potom se bude řešit dále.

matin

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2009, 13:12:07 »
Bohužel restart Xek nepomáhá. Na LCDcku mam jen prazdnou plochu s šedým obdelníkem v levém horním velikosti asi 1/3 cele obrazovky.
Mé podezření padá na "libgtk1.2" které jsem instaloval před instalací ET jak je uvedeno v návodu, na který jsem poslal link. Případně mi to rozhasilo přímo ET. Ale je to s podivem, že do restartu vše fungovalo bezvadně.

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2009, 13:22:35 »
Tak zkus při přihlášení spustit záchranné sezení, zda naběhne a schválně odinstalovat tu knihovnu a pak zkusit znovu restart.
Teď jsem kouknul je přímo v repozitářích, tak to se mě nezná, že by to bylo příčinou.
« Poslední změna: 02 Května 2009, 13:26:41 od luisah »

matin

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2009, 14:14:04 »
Ano je možné, že ET namá s tímto nic společného. Vzpomně jsem si, že už ais před dvěma týdny se mi něco podobného stalo. A sice Chtěl jsem si rozložení lišt upravit tak jak jsem byl zvyklý z Windows. Tzn. přesouval jsem je po ploše ubiral a přidaval na ně nové panely. Tehdá se mi pokud si matně vzpominam po restartu ztratilo nastavení, které jsem si pracně nastavil. Možná i tehdy to vytuhlo. Nicméně po dalším restartu jsem při bootovani odsouhlasil nějaké opravy a nastavení pracovní plochy se vrátilo do výchozího stavu tak jak bylo bezprostředně po instalaci Ubuntu. Poté jsem se již plochu konfigurovat nepokoušel a říkal jsem si, že si na rozložení v Ubuntu zvyknu.
Nicméně určitě vím, že včera jsem přidával na dolní lištu zobrazování oken spuštěných aplikací, abych se mohl přepinat myší a ne jen ALT+TAB.
Takže možná chyba bude někde tady. Nemám ale vůbec tucha do kterého konfiguráku pracovní plochy se podívat a jak ho případně upravit. Zatím jsem vše co se týče nastavení pracovní plochy upravoval, naklikal a nastavoval přes GUI.

matin

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2009, 16:37:57 »
Tak nakonec byl problém uplně jinde. Na stopu mě přivedl fakt, že po přihlášení jsem slyšel úvodní znělku ale následně při spuštění videa už nefungoval zvuk.

Pokusím se nastínit jak mohl problém vzniknout. Po instalaci ET dle návodu http://wiki.ubuntu.cz/Enemy%20Territory mi nefungoval zvuk. Nastavil jsem tedy podle tohoto návodu zvukový výstup na Pulse Audio a pohrál si s esd. Super zvuk v ET chodil. Nicméně jak jsem již psal výše dneska po nastartování systému jsem měl zatuhlé lišty na pracovní ploše.

Když jsem nyní co jsem přišel na problém se zvukem zadal
Kód: [Vybrat]
killall esdnačetla se ikonka pro ovladaní hlasitosti a s ní i celý panel. Samozřejmě zvuk přestal nefungoval. Nastavení zvuku jsem dal zpět na automatickou detekci. Zvuk funguje v Ubuntu ale opět nefunguje v ET. Budu si muset ještě jednou pořádně přečíst návod a prozkoušet jinou možnost nastavení, která nebude kolidovat se systémovým.

matin

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Května 2009, 17:27:29 »
Tak problem mám stále. Po restartu se nahraje nejaké divné nastavení a já musím do modu s Xtermem a napsat:
Kód: [Vybrat]
killall esdA pote se prepnout do standardniho sezeni a vše funguje. Poradí mi někdo kam šáhnout a co změnit, abych nemusel po každém restartu provadět tuto proceduru s killall esd.
Díky

luisah

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 02 Května 2009, 19:16:01 »
Schválně zkus vytvořit novýho uživatele, zda to bude stejné i v něm.
Pokud to bude ok, mělo by stačit zazálohovat skryté adresáře s nastavením a nechat vytvořit defaultní.
http://wiki.ubuntu.cz/Skryt%C3%A9%20soubory?highlight=%28adres%5C%C3%A1%5C%C5%99e%29%7C%28skryt%5C%C3%A9%29

matin

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 03 Května 2009, 17:54:36 »
Schválně zkus vytvořit novýho uživatele, zda to bude stejné i v něm.
Pokud to bude ok, mělo by stačit zazálohovat skryté adresáře s nastavením a nechat vytvořit defaultní.
http://wiki.ubuntu.cz/Skryt%C3%A9%20soubory?highlight=%28adres%5C%C3%A1%5C%C5%99e%29%7C%28skryt%5C%C3%A9%29
Díky za radu, funguje. Vytvořil jsem si nového uživatele. Při prvním přihlášení jsem obdržel zhruba tuto chybovou hlášku "Při spouštění démona nastavéní Gnome nastala chyba. Některé součástí nemusí pracovat správně.motivy ...........Gnome se při příštím přihlašení pokusí démona spustit".
Nicméně okno s touto zpravou jsem uzavřel a provedl nové přihlášení. Zatím GNOME funguje bezproblémů.
Ubuntu používam krátce, a proto mi nevadí, že přijdu o to málo co jsem si dosud nastavil. Ty skryté soubory a adresáře si na obou učtech až budu mit chuť projdu a porovnám pomocí "diff". Jsem zvědavý jestli budu chytřejší.
Ještě jednou dík.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.