Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Aktualizace Firefoxu [vyřešeno]  (Přečteno 1996 krát)

ovi

• Návštěvník
Aktualizace Firefoxu [vyřešeno]
« kdy: 21 Září 2006, 22:02:04 »
V Ubuntu nejde z Firefoxu aktualizovat Firefox, ale dříve se tak dělo v rámci Správě aktualizací. Teď již mám dlouho starou verzi 1.5.0.5 . Je chyba u mne nebo zatím se FF v Ubuntu neaktualizuje?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 21 Září 2006, 22:12:21 »
Nepochopil jste filosofii verzi v Debianu a Ubuntu. Pri vydani stabilni verze systemu dochazi ke "zmrazeni" verzi programu a nadale se vydavaji pouze bezpecnostni opravy a opravy zavaznych chyb. Pro nejnovejsi verze baliku upgradujte system na vyvojovou verzi.

ovi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Září 2006, 22:24:54 »
Děkuji za odpověd, o filosofii verzi jsem opravdu nic nevěděl.

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Září 2006, 23:20:00 »
Zajimave, ale trosku jsem to nepochopil:-/ Znamena to, ze jakmile vyjde stabilni verze Ubuntu (rekneme 6.06) tak se "zmrazi" vsechny aktualni verze baliku, ktere pro tuto verzi Ubuntu jsou aktualne k dispozici a prechod na vyssi verze se v ramci apt-get stane teprve po vzniku nove verze Ubuntu (akt. 6.10) ?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #4 kdy: 21 Září 2006, 23:38:04 »
Ano, v podstate je to tak. Je to system prevzaty z Debianu.
V okamziku vydani 6.06 doslo ke zmrazeni verzi vsech balicku a v ramci prubeznych aktualizaci jsou vydavany jen opravy bezpecnostnich chyb a opreavy zavaznych chyb ktere mohou zpusobit ztratu dat apod. Vysledny system je tudiz stabilni, protoze se sklada z dlouhodobe testovanych balicku, ale ponekud neaktualni.
Soubezne take existuje vyvojova verze systemu (aktualne 6.10), ktera obsahuje novejsi verze balicku, a jakmile je dostupna nova verze nejakeho programu, je rychle zarazena do repozitaru a nabizi se uzivatelum v ramci automatickych aktualizaci. Tim je sice system velmi aktualni ale take mene stabilni, protoze je zde vetsi riziko ze nove a kratce testovane balicky mohou obsahovat nektere vazne chyby. Ke zmrazeni teto verze dojde v rijnu 2006, vyvojova verze se stane stabilni a dale pro ni budou vydavany pouze kriticke opravy. V momentu zmrazeni (nebo chcete-li stabilizace) verze 6.10 bude mozne zacit s testovanim verze 7.04.

V debianu je podobny system, ale ne dvoustupnovy jako v Ubuntu, ale tristupnovy. Na vyber je unstable verze, do ktere jsou baliky zarazovany v podstate okamzite po jejich zverejneni. Pokud se urcitou dobu zda ze tento balik nezpusobuje zadne problemy, je presunut do testing verze. Testing verze je jednou za cas (mene casto nez u Ubuntu) zmrazena a stane se z ni stable verze. V debianu si tedy lze zvolit superstabilni (ale neaktualni) verzi treba na server, jako dobry kompromis mezi aktualnosti a stabilitou se jevi verze testing, ktera je dobre pouzitelna na bezne pracovni stanice, a pro experimentatory a dobrodruhy je tu unstable verze se superaktualnimi balicky, bohuzel ale se znacnym rizikem nestability nebo nekompatibility.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #5 kdy: 22 Září 2006, 10:56:03 »
Citace: ovi
V Ubuntu nejde z Firefoxu aktualizovat Firefox, ale dříve se tak dělo v rámci Správe aktualizací. Teď již mám dlouho starou verzi 1.5.0.5 . Je chyba u mne nebo zatím se FF v Ubuntu neaktualizuje.
Aktualizace Firefoxu, resp. dodávání oprav na bezpečnostní chyby a závažné problémy související se stabilitou aplikace, zajišťuje systém aktualizací Ubuntu (a nejen pro Firefox, pro všechny aplikace nainstalované z oficiálních zdrojů softwaru). Proto je systém aktualizací v rámci Firefoxu v Ubuntu nedostupný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.