Mně rodiče všechno taky pořád zakazovali. Prvně "špatné kamarády", potom špatné pořady v televizi, pak špatné hry, dál to pokračovalo k tomu, že mám špatné názory, a že jsem vlastně celý špatný... chtěli mi zakázat i lásku, i cestování.. prostě vše. Tolik se báli, až to přesáhlo únosnou mez. Nakonec jsem se odstěhoval.
Co z toho plyne? Sociologie a psychologie říká, že nebyly potvrzeny žádné prokazatelné důsledky sledování například hororů nebo hraní stříleček. Dítě, které je schopno pochopit děj či hrát hru je také od přírody schopné odlišit možné od nemožného. Co se týče drog - kdybych chtěl, mohl bych se díky mým přátelům dostat snad k čemukoli, a nikdo by o tom tehdy ani nevěděl. Ale já jsem nechtěl a nikdy chtít nebudu. Ne proto, že mi to zakázali, ale proto, že jsem si o tom něco přečetl, něco jsem viděl a slyšel a tak jsem schopen si udělat obrázek. Pokud si nědko řekne, že pro něj jsou drogy to pravé, tak prosím, je to přece jeho volba.
Rodiče často argumentují tím, že nás vychovali, že nás živí, zajišťují, starají se o nás, atd.. Ale pravda je, že to oni nás chtěli, nám šanci na výběr nedali. Podle zákona nejsme "výrobek", ale svobodná bytost. A to oni měli tu volbu, zda nás budou mít - a věděli, co to bude obnášet.
Ono aby totiž z dětí dospělých zcenzurovaných komunisty nevyrostla generace lidí bez zodpovědnosti - některé morální hodnoty je lepší předat z generace na generaci.
Časy se mění. I generace se mění. Zákony se mění, věci kolem nás se mění, software se mění, mraky na obloze se mění. A stejně tak se mění i společnost. Pokud se ale rodiče nemění s dobou a pořád propagují to své staré dobé, tak se s dětmi nikdy v dobrém nedohodnou. Proč? Protože děti mají pravdu - jdou s většinou - to je přece normální a dokonce demokratické a to přece všichni chceme, ne?? Tak proč jim to odpírat?
Na závěr dodám, že teď žiju zcela svobodně a dělám všechny ty věci, co mým rodičům dřív tolik vadily. A kupodivu se ukázalo, že to tak dělají i ostatní a že mě teď nikdo netrestá, protože je to normální. Řeknu vám jedno - rodič je jediný a poslední člověk, který vám organizuje váš vlastní život a nevědomky ničí vaše vlastní původní já. Nikdo jiný už takový nebude. Rodič má vyšší moc, než prezident.