Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: linux a deti  (Přečteno 14148 krát)

emil54

• Host
Re: linux a deti
« Odpověď #25 kdy: 22 Června 2009, 19:05:33 »
;) o to víc pak budeš jednou kontrolovat svoje děti, co  :D
Jo, na tom neco bude  :)
Mne nasi buzerovali a cenzurovali jak to jen slo a drzerli na distanc od vseho, co podle nich nebylo pro muj prospech, nebo cemu sami moc nerozumeli - "Az vyrostes, tak to pochopis"..., pricemz se mnou este ve dvaceti jednali jako s nesvepravnym blbeckem.
Prestoze jsem uz skoro duchodce, nejsem ted ve vychove nijak paranoidni a holka ma ve vsem naprostou svobodu rozhodovani. Zakazy a cenzura nic neresi, Ja mel nakonec taky cigara a prak schovany ve sklepe a na hambaty fotky jsem chodi ke starsimu spoluzakovi.
Co ale ted delam dusledne je, ze udrzuju s malou atmosferu plne vzajemne duvery a davam si zalezet, abych ji (nejen) problematicky veci vysvetlil dostatecne srozumitelne a dal ji tak moznost spravny volby. Chodi ted za mnou i s ciste holcicima problemama, ktery jinde vetsinou resi mamy, a rika mi sama i veci, ktery jiny haranti jejiho veku dusledne zatloukaji. Myslim, ze to tak mam pod vetsi kontrolou, nez kdybych ji drzel na retezu.
Nerikam, ze je vsechno uplne idealni - obcas nejaka restrikce taky musi padnou. Ale v porovnani se dvema starsima dcerama, ktery jsem mel placama tendenci buzerovat podobne, jako to delali nasi, je k tomu ted duvod skutecne jen zridka.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #26 kdy: 22 Června 2009, 19:25:38 »
K+1 :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

stirling

• Návštěvník
« Odpověď #27 kdy: 22 Června 2009, 21:31:46 »
Moje dvouletá dcera preferuje Linux. Má svoji klávesnici (s ustřihnutým kabelem). Všude ji vláčí s sebou a na počítači můžeme pracovat nezávisle na sobě :D

Hlavně musí hrát ká, ká, ká (Skákal pes). Windows v životě neviděla a prospívá velmi dobře.

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #28 kdy: 22 Června 2009, 21:40:37 »
moje sestra je taky na linuxu závislá ! to že už v roce řekla google jsem bral jako samozřejmost. ale že bude tak šíleně milovat compiz.... to bych do ní neřekl :D
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

MPavel

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: 23 Června 2009, 08:23:41 »
Ako zaslúžilý otec môžem tiež pripojiť svoj názor. Mám dvoch chalanov - 16 a 12. Každý z nich má svoje PC. Mladší iba Ubuntu a cez wine nainstalovaný Baltík, starší dualboot XP/Ubuntu, lebo MP4 prehrávač som pod linuxom nedokázal rozchodit. A zodpovedne môžem povedať, že vše bez problémov - obidvaja hrávajú Starcraft, ktorý pod wine bez problémov. Openoffice vyzerá takmer rovnako ako MSoffice, takže ani v škole nemajú problémy. Ich kamaráti preferovali win, polovica z nich už je na dual boot s ubuntu, lebo zistili, že bezpečnosť je bezpečnosť. A to že sa nedajú hrať niektoré cool hry im nevadí, dajú sa hrať v škole po sieti.
Takže záverom - obidvaja došli k tomu, že domáce počítače majú na vzdelávanie a občas na zábavu, hrajú sa v škole, ja som ako správca domácej siete takmer bez problémov (dobre nastavené práva sú nádherná vec). Snažím sa im obmedzovať pobyt pri PC na rozumnú mieru a funguje to. A všetkým odporúčam - linux aj pre deti - v škole sa na win rýchlo zorientujú a vďaka domácemu linuxu budú vždy "o krok vpredu".

P.S.: iba keby si niekedy odpustili tie večné otázky " a ako urobím ..."  ;)
HP 6735s, AMD Athlon X2, 2GB RAM
Ubuntu 9.04 amd64
Xubuntu 9.04 amd64

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #30 kdy: 23 Června 2009, 08:41:30 »
Pamatujte: u menších dětí není vůbec jasné, který OS budou mít na VŠ a co budou mít v práci...
Myslím, že nebudou tolik pozadu, když nebudou vůbec znát WXP.
« Poslední změna: 23 Června 2009, 14:52:04 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #31 kdy: 23 Června 2009, 14:16:43 »
...protože z linuxu se zvyká na wndows jednoduššeji,možná bude handrkovat že nemá víc ploch,a jiné featury jako třeba bash,ale alespoň se nebude snažit dělat na linuxu věci windowsácky :) (Kam se ukládá nastavení?Tady není program files!)
Citace

radič

• Návštěvník
    • Internetová poradna
« Odpověď #32 kdy: 02 Července 2009, 10:11:43 »
tak za našich mladejch časů kolovaly o počítačích různý zkazky a teorie, nikdo netušil co ta mašina může všechno umět, dneska desetiletý děcka uměj dělat stránky na který se dá koukat a díky 24h internetu mají přístup k informacím na který si vzpomenou.. měly by asi znát co nejvíc systémů a softwaru je jasný že za pár let se budeme smát co jsme to měli za primitivní stroje stejně jako dneska všichni se slzou v oku vzpomínáme na 386 a prince of persia  :D

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #33 kdy: 02 Července 2009, 10:17:08 »
jj , je to kure*ski rychlý ten vývoj až mě to štve ! :D
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #34 kdy: 02 Července 2009, 19:34:46 »
*LuciusMare se drží svého commodore 64*
smrk...jo...
Citace

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #35 kdy: 31 Října 2009, 11:36:23 »
*ožvuje*
Takže,známým se narodil malý humanoid mužského pohlaví,pokud nebude sporťák tak předpokládám že už kvůli mému vlivu se přikloní k počítačům ;D Samozřejmě bych chtěl aby byl linuxák,nebo aspoň BSDčkař :P Problém je,že celá rodina mají Windows. Známí používají počítač asi hlavně na hry,internet a stahování,takže myslím že by s tím takový problém není,ale jak je znám,asi jim bude jedno co mají v počítači,takže to konvertování bude trochu složitější.Nějaké nápady? :)
Citace

Kedrigern

« Odpověď #36 kdy: 31 Října 2009, 12:09:25 »
Zkusím to shrnout. Výhody Linuxu z pohledu rodiče (sám nejsem) a malého dítěte:
1) Linux má povětšinou klasické grafické schéma ala 95, 98, XP, Gnome etc, čili se naučí, co umí jejich učitelé. Navíc toto schéma je v jádru nepřekonané (krom shellu, ale pššt).
2) Na Linuxu je mnohem víc výukových programů (tím myslím zdarma, dobře dostupné a ne nějaké velké molochy - čili takové po kterých normální člověk šáhne).
3) Má plnou "zpětnou" kompatibilitu v OpenOfficech, Gimpu, Inkscapu, Firefoxu, Thunderbirdu... Dneska už školy šetří a používají programy zdarma. Posledních 5 let jsem se častěji setkal na střední s OO.org, než MS Office.
4) Pokud někdo dítě nebude nutit programovat v C#, tak linux má lepší podporu programování zdarma. U Pascalu na widlích jsem nenašel slušný funkční program za půl roku, na Linuxu jsem jen zadal v synpaticu Pascal a vyplivlo mi to Geany, který používám.
5) Linux má klasické hry :), ale ono třeba v mém případě platí - hry, které mě bavili na win, my jdou i ve wine. Warcrafty, Starcrafty, HoI II, GTA vše chodí...
6) Dítě Linuxu nic neudělá a nic v něm nepokazí, možná že dnes na windows také, ale za mých mladých let stačilo na pár minut maminku pustit k PC a bylo celé zavirované...

Výhody (a jejich vyvrácení) Windows:
1) "Windows je pro lidi, Linux je pro lůzu, která nemá na Windows." - i když budete mít widle, tak to přijde s HW... SW...
2) Víc programů - otázka vkusu a výběr, wine
3) Vzhled, inu Compiz to jistí
4) Nové inovativní ovládání :-D.
5) mě opravdu nic nenapadá, vás ano?

Dále je dobré, že dítě se setká s HW, který podporuje Linux a s někým, kdo s ním umí, čili nejhorší neduhy jsou zažehnány hned v počátku.

Abych byl upřímný, tak bych ale stejně asi pořídil nějakého Maca a byl by klid.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #37 kdy: 31 Října 2009, 12:28:54 »
Já myslím, že widle se děti stejně budou muset naučit ve škole, takže doma nechť je linux ;)

Ad výhody windows:
5)Hry. Ano, wine to jistí, ale třeba burnout jsem nerozchodil.
6)Speciální sw.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #38 kdy: 31 Října 2009, 12:36:01 »
Jelikož má můj syn něco přes 2 roky je zkušenost s linuxem asi taková,že jsem ho učil říkat - tučňák a to se nedařilo,tak jsem přešel na - tux a to přišel první pokrok jelikož když vidí tučňáka,tak křičí - čux  :D

Jinak momentálně usilovně pracuje na periferiích - rozbitá myš,vytrhané kabely a utržená anténka na routeru  :D
« Poslední změna: 01 Listopadu 2009, 22:52:43 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: 31 Října 2009, 16:19:26 »
Ja Vam nevim, decka (mala) by mela byt venku si hrat na koberci... Zpetne si vycitam, ze jsem starsiho kluka (12let) nedrzel od PC dal. U mladsiho si to hlidam.
Celkove muzu rict, ze pocitace (je to slozitejsi a nejsou to jenom pocitace) jsou jednim z nejhorsich veci (IMHO + existuji vyjimky), co MALA decka (a hlavne asi kluky) mohlo potkat.
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

col_boggy

• Host
« Odpověď #40 kdy: 31 Října 2009, 16:42:17 »
*ožvuje*
Takže,známým se narodil malý humanoid mužského pohlaví,pokud nebude sporťák tak předpokládám že už kvůli mému vlivu se přikloní k počítačům ;D Samozřejmě bych chtěl aby byl linuxák,nebo aspoň BSDčkař :P Problém je,že celá rodina mají Windows. Známí používají počítač asi hlavně na hry,internet a stahování,takže myslím že by s tím takový problém není,ale jak je znám,asi jim bude jedno co mají v počítači,takže to konvertování bude trochu složitější.Nějaké nápady? :)
V noci se k nim vloupat, přeinstalovat všechno na linux a nahodit GNOME se skinem XPček. Pokud jen trochu něco neví o počítačích, nepoznají rozdíl ;)

Ja Vam nevim, decka (mala) by mela byt venku si hrat na koberci... Zpetne si vycitam, ze jsem starsiho kluka (12let) nedrzel od PC dal. U mladsiho si to hlidam.
Celkove muzu rict, ze pocitace (je to slozitejsi a nejsou to jenom pocitace) jsou jednim z nejhorsich veci (IMHO + existuji vyjimky), co MALA decka (a hlavne asi kluky) mohlo potkat.
Souhlas. Čím později děti přijdou do styku s PC, tím lépe. Logicky neplatí pro případy, kdy dokážou samy určit, že v jejich sedmi letech je hodina týdně tak akorát. Znám rodinu, kde se ohledně počítačů a her na nich nikdy nezaváděly žádné restrikce - a teď si mě malý sedmiletý pařan, co ví o PC jako takových prd, dává v counter-striku. Do toho ještě hraje tři hodiny denně WOWko. Výsledky jsou přímo strašlivé, někoho tak hloupého jsem s prominutím už dlouho neviděl.
« Poslední změna: 31 Října 2009, 16:48:14 od Visterius »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #41 kdy: 31 Října 2009, 18:44:35 »
Tak to není jen o hrách. To je o celkové výchově mladého smradstva.

Ti co jsou slušní na tohle hanlivé označení samozřejmě neplatí.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Pavel Půlpán

« Odpověď #42 kdy: 31 Října 2009, 18:54:51 »
Hmm... smradstvo... luxusní termín! 8)

Hej Kvejky... teda hej smrade! :D

qUAKER

• Host
« Odpověď #43 kdy: 31 Října 2009, 19:23:13 »
Hmm... smradstvo... luxusní termín! 8)

Hej Kvejky... teda hej smrade! :D

Kód: [Vybrat]
su -c "for x in $(find . -name '*prase*'); do mv $x /dev/null; done; /etc/init.d/udev restart"
muhehehe
« Poslední změna: 31 Října 2009, 19:24:50 od quaker »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #44 kdy: 31 Října 2009, 19:25:22 »
 ;D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Pavel Půlpán

« Odpověď #45 kdy: 31 Října 2009, 19:29:40 »
Smůla, žádný prasata na disku nemám... asi! :D

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #46 kdy: 31 Října 2009, 23:03:31 »
su -c "for x in $(find . -name '*prase*'); do mv $x /dev/null; done; /etc/init.d/udev restart"
sice je to tu offtopic, ale kam chodis na takovy sileny konstrukce?
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

qUAKER

• Host
« Odpověď #47 kdy: 01 Listopadu 2009, 11:15:24 »
sice je to tu offtopic, ale kam chodis na takovy sileny konstrukce?

jo já vím.. stačilo by

su -c "find . -name '*prase*' -exec rm -rf {} \;"

Pavel Půlpán

« Odpověď #48 kdy: 01 Listopadu 2009, 11:36:21 »
To je celej náš Houmr. 8)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #49 kdy: 01 Listopadu 2009, 18:04:07 »