Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: linux a deti  (Přečteno 14130 krát)

col_boggy

• Host
Re: linux a deti
« Odpověď #75 kdy: 05 Listopadu 2009, 16:38:11 »
Ad. emilovy a firzenovy příspěvky:

Citace
...
Na závěr dodám, že teď žiju zcela svobodně a dělám všechny ty věci, co mým rodičům dřív tolik vadily. A kupodivu se ukázalo, že to tak dělají i ostatní a že mě teď nikdo netrestá, protože je to normální.  Řeknu vám jedno - rodič je jediný a poslední člověk, který vám organizuje váš vlastní život a nevědomky ničí vaše vlastní původní já. Nikdo jiný už takový nebude
...

To, že většina měla v 18ti většinu překvapení života za sebou neznamená, že je to dobré pro všechny. Př. je otázka sexu, kdy většina mých sociálně schopnějších spolužáků styk měla už od patnácti/šestnácti (včetně důkazů natočených na mobil, protože jim to nikdo nevěřil), přičemž já jsem jim neměl důvod závidět. Ona totiž většina těch nesmyslných morálních hodnot, co se nám rodiče snaží vsugerovat, má hlubší podstatu a jsou tu z dobrého důvodu. Počínaje Desaterem, které bylo co já vím sestavováno během docela dlouhého období; osobně ho beru jako základ "bezpečného" života (minimálně od druhé poloviny, počínaje respektováním rodičů a konče "nezabiješ" a dalšími). Nejsem fanatický katolík, do církve nedocházím a přesto se tím z velké části řídím - a funguje to výtečně. Abych zjistil, že drogy jsou "špatné", neznamená to, že nejdřív si to musím z vlastní vůle zkusit.

Jasně, vycházíte z vašich negativních životních zkušeností s rodiči - mé dospívání bylo podstatně klidnější, přestože můj list zakázaných činností byl taky dost dlouhý. Tak jako tak to podle mě, emil i firzen, berete dost do extrému. Určitá kontrola potomků je hodně důležitá.

Na závěr - Až/Jestli budu někdy vychovávat vlastní děti, upřímně doufám, že se mi podaří najít dobrý kompromis mezi snahou uchránit je před negativním vlivem okolního světa a zároveň jim přitom nezcenzurovat život a připravit je o možnost dospět.

P.S.: ad. emil's "Tohle povazuju za vyzvu k flejmu." - výzva to nebyla. očekával jsem agresivní reakci, protože je zjevné, že tu se mnou moc lidí nesouhlasí; celkově měla ta má zpráva sarkastický podtón, promiň za nejasnost.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #76 kdy: 05 Listopadu 2009, 18:04:03 »
To se právě pleteš. Naopak já tyhle morální hodnoty uznávám hodně. Mám bibli a i jsem ji hodně četl. Miluju spravedlnost a svobodu. Já nekouřím, ani nepiju. Já vycházím z toho, co jsme se naučili v ZSV a z mých (možná malých) zkušeností. ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

col_boggy

• Host
« Odpověď #77 kdy: 05 Listopadu 2009, 18:19:38 »
Huh? Viz. citace, kterou jsem v minulem prispevku uvedl - asi jsem ti neporozumel.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.