Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Min. požadavky UBUNTU 9.04  (Přečteno 5002 krát)

djmarci

• Návštěvník
Min. požadavky UBUNTU 9.04
« kdy: 03 Července 2009, 16:09:20 »
Ahoj, našel sem na internetu tyto stránky tak sem si říkal že bych s ubuntu zkusil nahradit XPčka a objednal sem si CD. Když CD dorazilo, tak sem si ubuntu nainstalovat do PC a zjistil sem že mám na ubuntu slabý PC konkrétně P3-1Ghz s 512ram tak sem se chtěl zeptat jaké jsou min. požadavky přímo pro ubuntu (nechci xubuntu). Chci si pořídit kvůli ubuntu lepší procesor a vice RAM popř. i desku, ale nemůžu si dovolit vyhodit tisíce do počítače. Poraďte mi pls někdo minimální konfiguraci, na které mi ubuntu poběží rychle a bez problémů. Děkuji za všechny odpovědi  ;)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
Re: Min. požadavky UBUNTU 9.04
« Odpověď #1 kdy: 03 Července 2009, 16:19:48 »
Ahoj, myslím, že na ubuntu máš hardware dostačující, na obdobný jsem instaloval o rok starší vydání bez problémů. Jak se to projevuje, že je počítač slabý? Pomalá odezva, nebo snad nenaskočí grafický režim, pomalé vykreslování nebo počítač "tuhne"? Zkoušels rychlost s vypnutými efekty? To bývá častá nemoc...  ::)
Kdyžtak se mrkni do sledování systému a buď sám přijdeš na to, že někde něco nestačí nebo to vyfoť a poděl se s námi, třeba něco vymyslíme ;)
Xubuntu 12.04

djmarci

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Července 2009, 16:25:26 »
Když pracuju se systémem seká se mi přehrávaná hudba a systém odpovídá celkem pomalu. Často se mi stane že se na nějakou dobu zasekne a musím čekat než se rozjede nevím jestli to nedělá to že mám jen 512 ram.

Ještě dodám že práce s firefoxem je šíleně pomalá pořád se seká a když sem si nahrál operu tak ta valí perfektně akorát mi nejdou přehrávat videa na youtube ale to tady řeší spoustu lidí tak zkusim okoukat řešení.
« Poslední změna: 03 Července 2009, 16:33:25 od djmarci »

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 03 Července 2009, 16:34:23 »
Je to možné, zkus se mrknout na to vytížení zdrojů ve sledování systému.
Xubuntu 12.04

djmarci

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Července 2009, 16:36:25 »
CPU skáče od 50% do 85%
Paměť 72.5%
Odkládací prostor 36.0%

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #5 kdy: 03 Července 2009, 17:00:32 »
Když jsem s Ubuntu začínal, měl jsem krátce 256 MB RAM, a nepřišlo mi to nějak zvlášť pomalé. Ale 512 MB RAM je podle mě už dostačující. Řekl bych, že to nebude CPU a RAM, ale něčím jiným...
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 03 Července 2009, 17:02:28 »
Mozno by to chcelo pozriet grafiku a ovladace na nu. Ta ak ma zle ovladace dokaze poriadne vytazit procesor.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Července 2009, 17:16:57 »
CPU a RAM to určitě není.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

djmarci

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 03 Července 2009, 17:27:53 »
Grafiku mám NVidia Geforce mám tušení 4400 s 64mb ram. Ovladače si to našlo samo jako nesvobodné a do SYSTÉM>SPRÁVA mi to nahrálo nabídku NVidia X server settings. Nemůže to být tím že používám rozlišení 1280x1024?

píše mi u OVLADAČE HARDWARU - jsou použity uzavřené ovladače, aby tento systém pracoval správně.
« Poslední změna: 03 Července 2009, 17:40:41 od djmarci »

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #9 kdy: 03 Července 2009, 18:31:11 »
rekl bych, ze nemas vypnute efekty vzhledu - system - volby - vzhled. Pak povypinej vsecky nepotrebne sluzby - to co nepouzivas (tiskarna, bletooth...)system - sprava-sluzby.  Na wiki je nekde taky navod na odstraneni vseho nepotrebneho kvuli odlehceni a zrychleni systemu. http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlen%C3%AD%20startu%20syst%C3%A9mu
Taky si myslim, ze tvuj CPU a RAM jsou dostacujici
« Poslední změna: 03 Července 2009, 18:36:05 od hase »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

djmarci

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 03 Července 2009, 18:45:01 »
Efekty vzhledu jsem měl vypnuté. Vypnul sem bluetooth, tiskárny apod. a trochu to pomohlo ( děkuju  ;) ) ale asi nejlepším řešením bude pořídit novou desku, ram a procesor. Ubuntu se mi líbí a chci ho používat tak nějakou tu korunu snad někde najdu. Ještě jsem zapoměl napsat že ty ramky jsou SDčka a běží na 133mhz.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 03 Července 2009, 19:39:03 »
Když už mluvíte o pořizování nového HW, z jakého důvodu nechcete zkusit Xubuntu? Já ho začal nejdřív používat kvůli slabému HW, ale i když jsem potom zvětšil RAM (z původních 256 MB na nejdříve 512 MB a potom na konečných 768 MB), tak jsem si na Xubuntu tak zvykl a oblíbil si ho, že i přes to, že jsem zkoušel používat Ubuntu, tak jsem se nakonec vrátil ke Xubuntu. Možná jde jen o zvyk, ale jsem spokojený, i když v něm používám programy jak z GNOME, tak z KDE - vše funguje a běhá rychle. Protože nemám nároky na vzhled (efekty...), ale funkčnost (rychlost...), Xubuntu mi plně vyhovuje - a s každou novou verzí je lepší a lepší. :)
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 03 Července 2009, 20:01:41 »
Este by si mohol pozriet toto
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,35047.msg259968.html#msg259968
je to navod ako odlahcit gnome od animacii a efektov ktore nesuvisia z compiz.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

djmarci

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 03 Července 2009, 22:44:19 »
Když už mluvíte o pořizování nového HW, z jakého důvodu nechcete zkusit Xubuntu? Já ho začal nejdřív používat kvůli slabému HW, ale i když jsem potom zvětšil RAM (z původních 256 MB na nejdříve 512 MB a potom na konečných 768 MB), tak jsem si na Xubuntu tak zvykl a oblíbil si ho, že i přes to, že jsem zkoušel používat Ubuntu, tak jsem se nakonec vrátil ke Xubuntu. Možná jde jen o zvyk, ale jsem spokojený, i když v něm používám programy jak z GNOME, tak z KDE - vše funguje a běhá rychle. Protože nemám nároky na vzhled (efekty...), ale funkčnost (rychlost...), Xubuntu mi plně vyhovuje - a s každou novou verzí je lepší a lepší. :)
Já ani nevim, možná to bude tím, že xubuntu je pro slabší PC tak sem si myslel že bude oproti ubuntu o dost ochuzený. Každopádně moje PC nějakej upgrade hw už potřeboval před instalací Ubuntu ( mimochodem ubuntu mám od včerejška takže když napíšu nějakou blbost,tak se dopředu omlouvám  :D ). Možná sem si to jen špatně vyložil  :)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #14 kdy: 03 Července 2009, 22:52:13 »
Xubuntu (obecně XFCE) je sice odlehčenější než GNOME nebo KDE, takže vhodnější pro starší PC, ale to neznamená, že není použitelné i pro pořádná "děla". Ochuzené se mi moc nezdá, navíc máte možnost si tam vše potřebné doinstalovat (to samé platí i pro doinstalování GNOME nebo KDE).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 04 Července 2009, 13:24:36 »
To nevysvětlitelné sekání jsem na jedné sestavě zažil s 9.04. Všechno třeba přestalo pracovat na 15sekund a pak se to zas rozjelo. Ale těžko říct co přesně máš na mysli ty. Zda jen scroll nebo i to ostatní.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

djmarci

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 04 Července 2009, 15:08:19 »
To nevysvětlitelné sekání jsem na jedné sestavě zažil s 9.04. Všechno třeba přestalo pracovat na 15sekund a pak se to zas rozjelo. Ale těžko říct co přesně máš na mysli ty. Zda jen scroll nebo i to ostatní.
Já mám podobný problém. Není to patnáct sekund nejdíl to bylo snad 10 sekund ale po vypnutí některých součástí jako bluetooth a tiskárny se to trochu zlepšilo. Já teď zkusím xubuntu a hledám na aukru procesor AMD XP 2000+ mám tady desku z ramkama 1GRam s nefunkčním procesorem, tak by se to mohlo snad mohlo zlepšit  ;)

kafooo

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 06 Července 2009, 22:48:20 »
Nez jsem si poridil notas, vlastnil jsem Pc - P3 633 Mhz, 512 Mb RAM a GeForce 4 64 MB ... fungovalo mi vse plynule i pri maximalnich efektech, vytizeni cpu taky nebyvalo nijak zavratne...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 07 Července 2009, 19:16:50 »
Ale jiste. My vsak máme problém se záhadným bugem :)

Nez jsem si poridil notas, vlastnil jsem Pc - P3 633 Mhz, 512 Mb RAM a GeForce 4 64 MB ... fungovalo mi vse plynule i pri maximalnich efektech, vytizeni cpu taky nebyvalo nijak zavratne...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.