Nemáte zač.
Spíše mě udivuje, že to s foťáky Canon jde pracovat tak, že je vidíte jako další disk. Vím, že Canony nejsou narozdíl od jiných (KonicaMinolta, Olympus, Panasonic) schopné pracovat v režimu Mass Storage (tj. že se po připojení zobrazují jako další disk). Sice například v Total Commanderu se to dá řešit přes plugin CanonCam, ale nefunguje to obecně, jen tak, bez ničeho.
Ale ta problematika mě zaujala. Sice používám Xubuntu a v něm správce souborů Thunar, ale protože ten to asi neumí, nainstaloval jsem si nautilus. Foťák pozná, ale zobrazuje se mi hláška:
Promiňte, nelze zobrazit celý obsah "Canon, Inc. PowerShot A510 (normal mode) / PowerShot A510 (PTP mode)": Nezdařilo se získání seznamu složek: -111: Neplatný název souboru
Když dám potvrdit, otevře se okno s tvrzením, že médium obsahuje digitální fotografie. Taky se mi zobrazí možnost Otevřít gThumb Photo Import Tool. Po potvrzení se mi už klasicky zobrazí možnost gThumb a import fotek probíhá jako obvykle.
Pokud Vám F-Spot tedy nefunguje a Nautilus taky ne, navrhuju použít ten gThumb. I když to není ono (taky mám radši, když vidím kartu foťáku jako nový disk), tak to funguje, a to je hlavní.
Pokud budete zkoušet reinstalaci nějaké aplikace, nezapomeňte pro jistotu smazat (nebo alespoň přejmenovat) skrytou složku s nastavením aplikace v /home. Pak uvidíte, jestli to pomohlo.
Pokud chcete reinstalovat systém, ještě bych na Vašem místě zkusil vytvořit nového uživatele a ověřit i v něm, jak se to tam chová - z toho poznáte, jestli to je v nastavení systému, nebo jen uživatele. Potom je i další postup odlišný.
A zálohovat určitě nezapomeňte.