Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: n2n [vyřešeno]  (Přečteno 8106 krát)

urgo272

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 111
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
n2n [vyřešeno]
« kdy: 06 Červenec 2009, 18:27:42 »
Potřeboval bych poradit. Hamachi už mi naštvalo, tak jsem se mrknul po něčem jiným a našel úplně parádní program n2n. Je to něco na způsob hamachi ale rychlejší přenos a možná i stabilita serveru a není to omezeno 16 klienty pro jednu VPN. Klientí pro Windows stanice fungujou bez problémů ale nemůžu nastavit klinta pro Ubuntu. Našel jsem pár materiálů ale nějak se neorientuji. Nemáte s tímto programem někdo zkušenosti? A nebo nevíte, jak ho nastavit? Tady jsou ty odkazy:http://wiki.freifunk.net/N2n
http://www.ntop.org/n2n/
« Poslední změna: 07 Červenec 2009, 08:28:52 od kiklhorn »

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #1 kdy: 06 Červenec 2009, 20:53:54 »
Ve kterém směru to nemůžeš nastavit, nemůžeš to nainstalovat , nebo spustit?

ad instalace:
a) můžeš nainstalovat z repositáře debianu sida
b) můžeš si to zkompilovat:
musíš mít balíčky cdbs, debhelper (>= 5), libc6-dev (>= 2.0), dpatch, gcc, fakeroot
Kód: [Vybrat]
$ svn co https://svn.ntop.org/svn/ntop/trunk/n2n
$ cd n2n
$ dpkg-buildpackage -b
balíček najdeš v nadřazeném adresáři

ad spuštění:
Kód: [Vybrat]
# edge -c ${nazev_site} -l ${ip_supernodu}:${port_na_supernodu} -a ${ip_adresa_kterou_dostanes} -k "${heslo}"
« Poslední změna: 06 Červenec 2009, 21:10:37 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

urgo272

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 111
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #2 kdy: 06 Červenec 2009, 20:59:42 »
No nainstalovat to je zívačka, ale nemůžu to nastavit nevim co znamenaj ty parametry, ve windows je to lehký nastavit, ale takhle prostě nevim vůbec jak. Nevim kam zadat jméno sítě a heslo atd... Jinak nainstalovaný to je a šlape to :-) aspoň myslim :-)

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #3 kdy: 06 Červenec 2009, 21:16:04 »
dyk je to úplně jednoduchý, akorát to musíš spouštět jako root

doplnil jsem svůj první příspěvek
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

urgo272

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 111
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #4 kdy: 06 Červenec 2009, 21:31:50 »
Ok díky moc za radu jakmile něco dostahuju tak to vyzkoušm jsem totiž pod win :-)

urgo272

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 111
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #5 kdy: 06 Červenec 2009, 21:48:48 »
Tak nic :-( tohle to vypíše bash: ${88.86.108.50}:${82}: bad substitution

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #6 kdy: 06 Červenec 2009, 22:05:00 »
nahrazuj to včetně ${ }
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

urgo272

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 111
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #7 kdy: 06 Červenec 2009, 22:25:06 »
No hej děkuju hrozně moc jsi fakt bourák ;-) ještě dotaz když to spustim, jak to udělat aby se to spouštělo samo při startu ?

urgo272

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 111
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: n2n
« Odpověď #8 kdy: 06 Červenec 2009, 22:32:43 »
Tak dobrý už jsem to vyřešil. Normálně jsem dal to co jsi psal výše do rc.local a normálně se to při startu spustíí :-) Takže ještě jednou strašně díky !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;-)

1x23

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 449
  • Karma: +12/-9
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 27 Prosinec 2009, 11:27:07 »
ahoj ma nekdo tym na navod jak to nahrat na ubuntu server?
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 27 Prosinec 2009, 20:49:24 »
ahoj ma nekdo tym na navod jak to nahrat na ubuntu server?
???
nějak nechápu tvoji otázku
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

1x23

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 449
  • Karma: +12/-9
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 27 Prosinec 2009, 20:52:54 »
dneska mi to už nemysli:(

chtěl jsem pisnout jestli je někde navod jak nainstalovat a nastavit n2n na ubuntu.
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 28 Prosinec 2009, 21:54:03 »
dneska mi to už nemysli:(

chtěl jsem pisnout jestli je někde navod jak nainstalovat a nastavit n2n na ubuntu.
uff...
nainstaluješ balík n2n, a spustíš dle výše uvedeného příkazu
nejasnosti zkonzultuj s manuálem
Kód: [Vybrat]
man edge
man supernode
pokud to chceš spouštět jako službu, tak se podívej na ten první odkaz v prvním přízpěvku

ještě je na tom něco nejasného?
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Mike.Jt

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 176
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 28 Prosinec 2009, 22:14:55 »
neexituje něco podobné hamachi co má grafické rozhraní ? Ne že byhc se příkazového řádku štítil ale myslim že nechci moc aspon obyčejnej čudlík start.

sem to nainstloval ale pro laika je to docela pořádnej oříšek ....

napsal sem

Kód: [Vybrat]
mikejt@mikejt-laptop:~$ edge -c ${MenOfWar} -l ${88.86.108.50}:${82} -a ${180.180.1.2} -k "$(xxx)"
bash: ${88.86.108.50}:${82}: chybná substituce

co ej tam špatně ?

« Poslední změna: 28 Prosinec 2009, 22:32:19 od Mike.Jt »

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 3045
  • Karma: +484/-17
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 28 Prosinec 2009, 23:01:01 »
neexituje něco podobné hamachi co má grafické rozhraní ? Ne že byhc se příkazového řádku štítil ale myslim že nechci moc aspon obyčejnej čudlík start.

sem to nainstloval ale pro laika je to docela pořádnej oříšek ....

napsal sem

Kód: [Vybrat]
mikejt@mikejt-laptop:~$ edge -c ${MenOfWar} -l ${88.86.108.50}:${82} -a ${180.180.1.2} -k "$(xxx)"
bash: ${88.86.108.50}:${82}: chybná substituce

co ej tam špatně ?



Máš tam balast, co tam nepatří.
edge -c MenOfWar -l 88.86.108.50:82 -a 180.180.1.2 -k xxx
« Poslední změna: 31 Prosinec 2009, 18:25:47 od GdH »

Yontalcar

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 833
  • Karma: +92/-3
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 28 Prosinec 2009, 23:04:34 »
neexituje něco podobné hamachi co má grafické rozhraní ? Ne že byhc se příkazového řádku štítil ale myslim že nechci moc aspon obyčejnej čudlík start.

sem to nainstloval ale pro laika je to docela pořádnej oříšek ....

napsal sem

Kód: [Vybrat]
mikejt@mikejt-laptop:~$ edge -c ${MenOfWar} -l ${88.86.108.50}:${82} -a ${180.180.1.2} -k "$(xxx)"
bash: ${88.86.108.50}:${82}: chybná substituce

co ej tam špatně ?
kdybys přečetl z tohoto threadu trošku víc, dočetl bys se, že
Tak nic :-( tohle to vypíše bash: ${88.86.108.50}:${82}: bad substitution
nahrazuj to včetně ${ }
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Mike.Jt

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 176
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 31 Prosinec 2009, 12:48:36 »
to sem čet a nahrazoval sem to včetně toho ${}. Dyt sem to sem kopíroval.

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 3045
  • Karma: +484/-17
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: n2n [vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 31 Prosinec 2009, 18:17:42 »
to sem čet a nahrazoval sem to včetně toho ${}. Dyt sem to sem kopíroval.

Nepochopils. Viz můj předchozí post.

Johnoo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:n2n [vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 06 Listopad 2012, 10:14:36 »
Zdravicko ludia krasny navod este som neskusal ale chcem sa opytat par veci: dajme tomu ze mam k dispozicii server na webe s ubuntu x64 a na ten server by som nainstaloval n2n.
1. Cital som ze n2n nefunguje takto: client1 - data k serveru - server - data k client2 - client2 ale len ze server vytvori tunel a data idu len od clienta1 ku clientovy2 opravte ma ak sa mylim.
2. vnc ma sice zasifrovane heslo ale cela komunikacia bezi nesifrovane, ak by som pc prepojil cez n2n a spravil cez to vnc tak by to slo sifrovane ze ? ci sa o5 mylim ?
3. neviete ci by som vedel nejakym sposobom spustit n2n na androide ? viete mne ide o prepojenie android moj pc doma cez vpn a cez android clienta vnc sa pripojit k danemu pc a riesim ci viem spustit n2n na android alebo nejaka podobna apka ale chcel by som aby som mal k nej android client ubuntu client ale aj ubuntu server (nahodit to na moj server na webe).
Cize myslite ze sa to da nejako zriesit ?
Rozmyslal som o nahodeni ubuntu na android su tam nejake apky ale mne ide o plny vykon, tj tie apky myslim ze to bezi pod androidom a kedze moj android bude china tablet s dakym dobrym procesorom mam problem najst nan bootovatelnu verziu linuxu a do tej apkovskej verzie ubuntu alebo inych linuxov ma moc netaha ... 
a ak taketo prekomplikovane veci nejdu a nemusim sa az tak bat tych nie open server clientov ( napr ze budem mat klienta na and a na ubuntu ale pojde to cez nejaky cudzi server tak povedzte aky prosim dik :)
Johnoo

beer

  • Host
Re:n2n [vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 06 Listopad 2012, 10:42:10 »
1. dá se říci, že je to tak.
2. vnc nepoužívám, tak nevím. N2N by sis měl zaheslovat. Mám dobrou zkušenost s kombinací n2n + openssh-server, přes ssh mohu ovládat druhou stranu (šifrovaně) a šifrovaně přes sshfs řeším přístup ke vzdáleným souborům. Není důvod používat VNC.
3. pokud je mi známo, n2n na android nebylo zatím portováno

ubuntu na android by bylo na další téma, nemá moc význam, význam bude mít až nativní ubuntu na tabletech a smartphonech, kterého se možná dočkáme ve verzi 13.04, případně pozdějších. V ubuntu na androidu nevím, jestli by n2n fungovalo.

Johnoo

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:n2n [vyřešeno]
« Odpověď #20 kdy: 06 Listopad 2012, 10:53:55 »
ok dik ako nasiel som si aj tablet s ubuntu (tzv winpad s atom n2600 procesorom a dalsimi dobrymi parametrami) ale ten stoji okolo 200 ecko a ten tablet co planujem kupit 7 palcov s procakom  co je porovnatelny s tegra 3 za 66 eur a tiez dobrymi vecami (neviem ci poznas ug802 maly hdmi kluc s tim istym procakom a parametrami a to pekne cita ubuntu ale ten tablet zatial som nenasiel nejaky thread o ubuntu nan OPRAVA: sorry zle som cital ug este nema linux len jeho predchodca...) tak riesim ovladanie pc z kupelne pomocou niecoho lacneho a ked uz z kupelne tak aj z miest mimo domu ale asi to moc komplikujem :D lebo ked uz mam moznost serveru s ubuntu na webe za 3 usd mesacne alebo 30 rocne (inac je to v usa co moze mat dalsie vyhody :) )
Kód: [Vybrat]
http://vpsfx.com/virtual/#.UJjcwMXA8Z6 tak nemusim riesit ale len sa z tabletu budem pripajat na linux na webe a z domu sa budem pripajat riadne na pc :D
len ja som vzdy taky prekomplikovany a chcem vsetko vyriesit {zvycajne nevyriesim nic}
dik za odpoved :)

Ale keby toto videl niekto co ma pomocou n2n prepojeny android s ubuntu Plese Let Me Know :D
Johnoo
« Poslední změna: 06 Listopad 2012, 11:34:14 od Johnoo »