Ahoj lidičky (pokud někoho urazím, tak se omlouvám

),
Před týdnem jsem přesedlal na Linux, konkrétně Ubuntu ve verzi 9.04 Jaunty Jackalope. Většinu věcí jsem si poladil sám, ale dál už si nevím rady, budu rád za jakoukoliv pomoc. Pro přehlednost jsem mé problémy umístil do bodů:
1) wifi + wine
Zajímavá kombinace (pěkně znějící), ale k problému. Ve Wine používám starší hry (Quake III Arena, Starsiege: Tribes) a setkávám se s problémem vypadávajícího wifi (možná sítě jako takové), prostě mi jakákoliv online hra v pravidelných intervalech hlásí něco ve stylu "connection problem" atd. Prostě něco co připomíná 1-3 sekundový lag respektive výpadek připojení. Občas to vypadne v nejnevhodnější dobu

.
2) Firefox + scrolování
Tohle je velmi zajímavé. Firefox ve verzi 3 (testována i 3.5 (rekompilována)) dochází k tomu, že na webech s vyšším počtem grafických či textových prvků dochází k "zasekanému" scrolování (+vysokému zatížení CPIU) a různému grafickému přeskakování prvků. Tento problém se nevyskytuje u testovaného prohlížeče na bázi projektu Chromium (jiný engine), avšak ten zatím nemá flash

. Ovladače grafiky běží jinak výborně (x3100), i Compiz už nyní je funkční a chyba, kterou jsem na Launchpadu potvrdil byla již opravena. 3D hry též fungují dobře

.
3) OpenOffice.org Writer 3.1 + scrolování
Dalším problémem, který sem zatím nevyřešil, je pomalé scrolování (takové, jako když někdo tahá za gumičku, pohnete posuvníkem a čekáte než-li dojede, též zatěžuje velmi CPU) u dokumentů (ne prázdné stránky). Nastavení zákazu pro vyhlazování fontů moc nepomáhá.
4) Licencování produktů vytvořených v GPL dev. nástrojích
Poslední je dotaz ohledně licencování. Když vytvořím nějakou aplikaci, obrázek, video v GPL (Open source) aplikaci, mohu tento projekt uzavřít (zamknout zdrojové kódy), komerčně prodávat, změnit licenci třeba na software trialware, vlastnit autorská práva, která by zakazovala kopírování atd..
Přikládám mou konfiguraci:
notebook: Toshiba Satellite L40-14D
LCD: 15,1'' Samsung
CPU: Intel Celeron 530 1,73Ghz
RAM: 3GB dual channel 667mhz (běží nyní na 533)
CHIPSET: Intel GL960
HDD: Toshiba 120Gb
VGA: IGP Intel eXtreme 3100 (gma965)
OS: Ubuntu 9.04 (only), Kernel: 2.6.31-rc2 (recompiled)
Předem děkuji za pomoc a omlouvám se za případné špatné umístění v kategorii. Pokud budou potřebné logy, dodám.