Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 9.04 | wine+wifi, Firefox, OOo Writer a licence [vyřešeno]  (Přečteno 5617 krát)

dog.big

• Aktivní člen
  • *
  • inactive :/
Ahoj lidičky (pokud někoho urazím, tak se omlouvám ;) ),
Před týdnem jsem přesedlal na Linux, konkrétně Ubuntu ve verzi 9.04 Jaunty Jackalope. Většinu věcí jsem si poladil sám, ale dál už si nevím rady, budu rád za jakoukoliv pomoc. Pro přehlednost jsem mé problémy umístil do bodů:

1) wifi + wine
Zajímavá kombinace (pěkně znějící), ale k problému. Ve Wine používám starší hry (Quake III Arena, Starsiege: Tribes) a setkávám se s problémem vypadávajícího wifi (možná sítě jako takové), prostě mi jakákoliv online hra v pravidelných intervalech hlásí něco ve stylu "connection problem" atd. Prostě něco co připomíná 1-3 sekundový lag respektive výpadek připojení. Občas to vypadne v nejnevhodnější dobu  :(.

2) Firefox + scrolování
Tohle je velmi zajímavé. Firefox ve verzi 3 (testována i 3.5 (rekompilována)) dochází k tomu, že na webech s vyšším počtem grafických či textových prvků dochází k "zasekanému" scrolování (+vysokému zatížení CPIU) a různému grafickému přeskakování prvků. Tento problém se nevyskytuje u testovaného prohlížeče na bázi projektu Chromium (jiný engine), avšak ten zatím nemá flash  :-\. Ovladače grafiky běží jinak výborně (x3100), i Compiz už nyní je funkční a chyba, kterou jsem na Launchpadu potvrdil byla již opravena. 3D hry též fungují dobře  ???.

3) OpenOffice.org Writer 3.1 + scrolování
Dalším problémem, který sem zatím nevyřešil, je pomalé scrolování (takové, jako když někdo tahá za gumičku, pohnete posuvníkem a čekáte než-li dojede, též zatěžuje velmi CPU) u dokumentů (ne prázdné stránky). Nastavení zákazu pro vyhlazování fontů moc nepomáhá.

4) Licencování produktů vytvořených v GPL dev. nástrojích
Poslední je dotaz ohledně licencování. Když vytvořím nějakou aplikaci, obrázek, video v GPL (Open source) aplikaci, mohu tento projekt uzavřít (zamknout zdrojové kódy), komerčně prodávat, změnit licenci třeba na software trialware, vlastnit autorská práva, která by zakazovala kopírování atd..

Přikládám mou konfiguraci:
notebook: Toshiba Satellite L40-14D
LCD: 15,1'' Samsung
CPU: Intel Celeron 530 1,73Ghz
RAM: 3GB dual channel 667mhz (běží nyní na 533)
CHIPSET: Intel GL960
HDD: Toshiba 120Gb
VGA: IGP Intel eXtreme 3100 (gma965)
OS: Ubuntu 9.04 (only), Kernel: 2.6.31-rc2 (recompiled)

Předem děkuji za pomoc a omlouvám se za případné špatné umístění v kategorii. Pokud budou potřebné logy, dodám.

« Poslední změna: 30 Července 2009, 12:10:36 od dog.big »
Momentálně Linux INACTIVE.. problém s IGP
My powerful PC :D: Laptop Toshiba L40-14D, CPU: Intel Celeron 1,73Ghz, Chipset: Intel GL960, RAM: 3GB dual ch., VGA: Intel x3100, HDD: 120GB Toshiba, Snd: Realtek HD

Zed70

• Návštěvník
Re: Ubuntu 9.04 | wine+wifi, Firefox, OOo Writer a licence
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2009, 11:55:16 »
Tak jen k tomu scrollování. Předpokládám že máš zapnuty "efekty vzhledu". Zkus je vypnout a uvidíš. Tenhle problém jsem měl s grafickou kartou ATI, byť docela rychlou (HD4670). Na mnohem pomalejší nVidia (8500GT) se to neprojevovalo. Zrovna tak jsem měl problémy s přehráváním videa. nVidia má lepší ovladače.

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2009, 12:46:58 »
Vypnutí Compiz bohužel nepomáhá  ???
My powerful PC :D: Laptop Toshiba L40-14D, CPU: Intel Celeron 1,73Ghz, Chipset: Intel GL960, RAM: 3GB dual ch., VGA: Intel x3100, HDD: 120GB Toshiba, Snd: Realtek HD

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 08 Července 2009, 12:54:05 »
S tím scrolováním ve Firefoxu a v OOo bude problém s grafikou Intel (tedy zrovna jen v 9.04). Řešení bývá např. upgrade jádra, downgrade na 8.10 apod. Vyřešit problémy s grafikami intel by měla verze 9.10.
Tady se něco dočteš (i přízpěvky pod článečkem)
http://www.linuxexpres.cz/blog/trable-s-grafikou-intel

Tady něco o GPL.
http://cs.wikipedia.org/wiki/GPL

Nečetl jsem to celé, ale snad tam bude vše OK. Každopádně pozor na wikipedii :D
« Poslední změna: 08 Července 2009, 12:57:18 od luisah »

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Července 2009, 13:09:17 »
Děkuji za pomoc, bohužel žádné z uvedených řešení grafiky nepřipadá v úvahu (zastaralé atd), kvůli nutnosti používat nové balíky vyžadující a závisející na nových  :o  :-[.
Jinak nešlo by nějak drivery z 9.10 naportovat? Pokud ano, jak (nemám s tím zkušenosti). Dále bych prosil o radu s tou wifi.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2009, 14:37:21 »
4) Licencování produktů vytvořených v GPL dev. nástrojích
Poslední je dotaz ohledně licencování. Když vytvořím nějakou aplikaci, obrázek, video v GPL (Open source) aplikaci, mohu tento projekt uzavřít (zamknout zdrojové kódy), komerčně prodávat, změnit licenci třeba na software trialware, vlastnit autorská práva, která by zakazovala kopírování atd..

Dobrý den,
tak, jak se ptáte odpovídám: "Ano, můžete, můžete cokoli, protože to už je pouze a jen Vaše dílo", ono to má i logiku, můžete napsat knihu v OOo a pak je logické, že práva k ní si určujete výhradně Vy.
GPL se vztahuje na případ, že vezmete nějaký produkt licencovaný pod GPL, ten nějak přetvoříte - něco na něm změníte, něco přidáte, něco odeberete a uděláte produkt o mrdéček jiný. Třeba si řeknete, že GIMP je sice dobrý, ale bylo by dobré, kdyby měl rozhraní v jendnom okně, tak k tomu sednete, změníte zdrojáky, otestujete, zkompilujete, přejmenujete, ale musíte ten Váš nový produkt opět vydat pod GPL... To ale neznamená, že jej musíte dávat zdarma!!! Můžete jej klidně prodávat za peníze. Bohužel první člověk, který si jej od Vás koupí jej může začít šířit zdarma :), protože jej koupil pod GPL... Je to hodně zjednodušené, raději si v klidu podmínky GPL přečtěte.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2009, 14:51:00 »
Tady máš konkrétní návod a popis autora co se v Ubuntu 9.04 s intel grafikami stalo
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,37087.0.html
http://martenuv.blog.cz/0904/jak-na-vzdy-aktualni-jadro-a-x-server

Pokud nebudeš něčemu rozumět, ještě raději napiš.

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 08 Července 2009, 18:20:28 »
Bohužel můj problém přetrvává..
Při použití repozitáře od xorg-egerů sice aktualizace projede, ale pak mi nenaběhne řádně desktop po přihlášení do xserveru a pc se kousne (nelze přepínat ani mezi konzolama). Při použití toho druhého repozitáře se něco málo zaktualizuje, ale nepomáhá.
Jinak problém se scrolování u OOo bude zřejmě v GTK+, jelikož, vypnu-li ho, scrolování jde pěkně.
Je nějaká možnost aktualizace GTK? Či rekompilace OOo pro GTK 2?

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #8 kdy: 08 Července 2009, 20:11:23 »
Či rekompilace OOo pro GTK 2?

http://download.openoffice.org/3.1.0/source.html
http://tools.openoffice.org/dev_docs/build_linux.html
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Build_Linux_Requirements

o GTK jsem se dočetl pouze
Citace
GTK - If you enable the crash reporter in configure then you need the gtk 2, jpeg and tiff development libraries.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 08 Července 2009, 21:21:25 »
Grafika si trochu posedala (nevím jak jinak to vyjádřit) scrolování ve FF je o něco málo lepší.. ale trápí mne stále to vypadávající připojení k internetu ve wine aplikacích.. nesetkal se s tím náhodou někdo?

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
« Odpověď #10 kdy: 08 Července 2009, 21:27:57 »
Ohledně toho Firefoxu, mám sice jen 3.0 ale problém mám stejný, na grafice od VIA! Nezkoušel jsem 3.5, přešel jsem na Operu tam to kupodivu nedělá problémy. Jen mě trochu štve že kvůli takovému bugu jsem musel k Opeře která nemá pluginy  ::)
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #11 kdy: 08 Července 2009, 21:36:45 »
ad. wifi - ovladač v jádře, nebo ndiswrapper?
Stiskni CTRL + W ...

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 08 Července 2009, 21:37:12 »
Operu sem testoval.. jeětě horší.. ale stále to nechápu, proč Chromium jede bez problémů.. asi si více rozumí s grafikou?!

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 08 Července 2009, 21:37:40 »
ad. wifi - ovladač v jádře, nebo ndiswrapper?

Jádro 2.6.30 (byl nutný downgrade (chyby nového 2.6.31-RC2))

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 09 Července 2009, 12:29:28 »
Můžete někdo prosím poskytnout návod, jak vypnout olvadač wifi R8187b v kernelu abych mohl použít ten z ndiswraperu ?
A další otázka: je možné po instalaci ovladačů skrze ndiswraper používat WPA2-PSK či WPA2-TKIP ?
Děkuji za případné odpovědi :)

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 09 Července 2009, 12:42:47 »
Asi je potřeba ho dát na blacklist. Viz. wiki. Odkaz vede na návod na nějakou kartu, samozřejmě si ho musíš přizpůsobit na tu svou ;)
Xubuntu 12.04

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 09 Července 2009, 17:31:47 »
Takže jsem se do toho dal..
Zkusil jsem skrze ndiswrapper několikero ovladačů pro moji RTL8187B (nativní ovladač sem dal do blacklistu). Ve 2 případech se mi podařilo ovladač rozběhat, dokonce to našlo i moji wifi, ale... nešlo mi se k ní připojit, navíc signál byl na 30 procentech (s nativním ovl. mám 100 - sedím 3 m od AP). Takže vážně nevím, co by mohlo způsobovat krátkodobé výpadky WLAN či případného internetu (nějaká služba, cron příkaz..)?
PS: jinak děkuji za návod

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #17 kdy: 09 Července 2009, 17:42:37 »
Ideální by byl ovladač přímo od výrobce té karty (většinou dodávaný na CD, případně stažený ze stránek výrobce).
Driver k chipsetu ještě nemusí fungovat 100%.
Stiskni CTRL + W ...

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 09 Července 2009, 18:09:03 »
No použil jsem ovladač přímo ze stránek Toshiby... prostě linux nemá moji wifinu rád (Realtek - neštěstí v linuxu)  :(

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 09 Července 2009, 20:08:08 »
Takže problém s vypadávající wifi vyřešen.. stačilo přesedlat na jiného connection managera (namísto network managera - zabugovaného) na Wicd Network Manager :) wifi či ethernet funguje bezvadně

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #20 kdy: 09 Července 2009, 20:15:06 »
Super, co zbývá? :)
Stiskni CTRL + W ...

dog.big

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 09 Července 2009, 21:16:55 »
Grafika .. scrolování stále zlobí + při HD či HQ flash videích procák jede na 100 a videjka se sekají. U OOo vím že je to GTK, takže si to mohu vypnout, ale nechápu FF (aktualizoval jsem pro jistotu na 3.5). Nemůže být chyba v gdm?
Jinak ten Wicd vřele doporučuji!

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
« Odpověď #22 kdy: 09 Července 2009, 21:40:44 »
Wicd? Lepší než ten defaultní? Díky za tip taky ho zkusím, já ve Win používal Odyssey Access Client, takže mě to co je v Ubuntu fakt teda nestačí.
Jinak problémy s Flashíí se řeší tady http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=37290.new;topicseen#new bohužel bez úspěchu
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #23 kdy: 09 Července 2009, 21:59:30 »
Zkuste na ten flash operu, ff mi taky vytěžuje naprosto neúměrně.
Stiskni CTRL + W ...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #24 kdy: 09 Července 2009, 22:44:16 »
ad.licence) pokud vytvoris program kterej bude obsahovat casti otevreneho kodu (treba knihovny) tak ho afaik musis nechat take otevreny ..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.