Zdravím, chtěl bych si vyzkoušet a nainstalovat Ubuntu, ale není mi úplně jasné jestli vlastně mám kam. V jiné diskusi se doporučuje vytvořit oddíly "/", "/swap" a "/home". Jsou to oddíly, které je skutečně nutné vytvořit na HDD a nebo to jsou pouze jakési virtuální oddíly, které si vytvoří Linux na přiděleném prostoru/primárním oddílu disku a které tedy nebudou vidět v případě, kdy bude počítač spuštěný z Windows?
Mám totiž k dispozici pravděpodobně už jenom jeden primární oddíl na HDD, protože se jedná o notebook, kde je jeden oddíl "Recovery Partition", druhý oddíl je "Primární" s jedním systémem Win XP a na dalším oddílu mám jiný systém Win XP. Oba systémy i recovery partition bych si rád ponechal. Sice se třetí oddíl tváří v ovládacím panelu "Správa disku" jako "Rozšířený oddíl" a "Logická jednotka", ale někde v jiné diskusi jsem četl, že z logické jednotky, tedy rozšířeného oddílu, nejde bootovat, což mně jde. Z toho usuzuji, že jde také o primární oddíl.
Tedy, lze nainstalovat Ubuntu na jeden primární oddíl? Případně, existuje v tomto případě bezproblémové řešení?