Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zkušenosti | V čem je Ubuntu lepší a horší než-li Windows (XP, Vista..)  (Přečteno 14981 krát)

dog.big

• Aktivní člen
  • *
  • inactive :/
Zakládám tuto diskuzi, jelikož někteří uživatelé se v současné době chystají k přechodu a tak jim chci pomoc.
V tomto topicu si budou moct stávající či noví uživatelé (či nerozhodnutí) přečíst aktuální klady, zápory přechodu a zkušenosti.
Tím chci též smýt nálepky Linuxů jako "nepoužitelný", "nefunkční" atd (doba se změnila a tím i Linux :)). Sám sem totiž tyto názory jako bývalý MS W.. uživatel zastával.

Takže můj názor je nyní takový (v porovnání s aktuálními verzemi Windows):
Klady Ubuntu (některé se vztahují i na Linux obecně):
- zdarma, legální systém - již žádné BSA
- čeština
- možnost komerečního využizí
- bezpečnost
- ShipIT zdarma - dodání originální cd Ubuntu (pár týdnů)
- neuvěřitelná rychlost GUI, kopírování souborů, komprimací a výpočtů
- vysoká podpora open source software
- schopnost reagovat na příkazy i pokud nějaká aplikace žene vytížení CPU na 100%
- schopná komunita, která dokáže konkurovat komereční podpoře Micro$softu
- schopnost obnovení práce i při spadnutí mnoha součástí
- využití klávesy SysRQ (platí obecně pro většinu Linuxů/Unixů) - i Linux má na klávesnících právoplatné místo :)
- konfigurovatelnost
- skinovatelnost
- oproti ost. Windows podporuje i starší HW (občas problémy, ale všechno jde)
- a další menší výhody :)

Nevýhody
- v aktuální době problémy s intergrovanými grafikami (hlavně u notebooků)
- horší podpora levných a nekvalitních HW produktů (levné webkamery, tiskárny atd..)
- větší počet bugů
- vývojáři Ubuntu tyto bugy moc neřeší (a nebo 2 roky po jejich sepsání na launchpad) - tohle si myslím je největší mínus, bohužel
- nové KDE je velmi náročné na výkon grafické karty - skoro jak Vista (běs)
- občasná splácanost nových a starých daemonů, ovladačů, kernelů...
Momentálně Linux INACTIVE.. problém s IGP
My powerful PC :D: Laptop Toshiba L40-14D, CPU: Intel Celeron 1,73Ghz, Chipset: Intel GL960, RAM: 3GB dual ch., VGA: Intel x3100, HDD: 120GB Toshiba, Snd: Realtek HD

nettezzaumana

• Host
Zakládám tuto diskuzi, jelikož někteří uživatelé se v současné době chystají k přechodu a tak jim chci pomoc.
V tomto topicu si budou moct stávající či noví uživatelé (či nerozhodnutí) přečíst aktuální klady, zápory přechodu a zkušenosti.
Tím chci též smýt nálepky Linuxů jako "nepoužitelný", "nefunkční" atd (doba se změnila a tím i Linux :)). Sám sem totiž tyto názory jako bývalý MS W.. uživatel zastával.
....
:D olol & prdiiiikk !!

ambice ti nechybi a to je dobre ;) .. k++

nettezzaumana

• Host
ad.kde) pouzivam KDE 4.2 na jednom ze svejch virtualnich stroju a nechapu jak je to mozne, ale mam tam jiste libive efekty ackoliv se pripojuju pomoci vnc, takze bych to s nejakou extremni narocnosti na gpu nevidel tak cerne ..

dog.big

• Aktivní člen
  • *
  • inactive :/
To s tím KDE se vztahuje na momentální situaci s ovladači k IGP. Modlím se, aby už vyšla na ubuntu-x-swat nějaká nová verze.
Momentálně Linux INACTIVE.. problém s IGP
My powerful PC :D: Laptop Toshiba L40-14D, CPU: Intel Celeron 1,73Ghz, Chipset: Intel GL960, RAM: 3GB dual ch., VGA: Intel x3100, HDD: 120GB Toshiba, Snd: Realtek HD

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Víš co NTZ -- mám pro tebe malou radu -- už se nelez!!! Jenom tady věčně na Ubuntu nadáváš a říkáš jak je to ubohá distribuce, tak CO TU SAKRA JEŠTĚ DĚLÁŠ?!? Prospěj skvělé Fedoře a openSuSE na jejich fórech!

nettezzaumana

• Host
Víš co NTZ -- mám pro tebe malou radu -- už se nelez!!! Jenom tady věčně na Ubuntu nadáváš a říkáš jak je to ubohá distribuce, tak CO TU SAKRA JEŠTĚ DĚLÁŠ?!? Prospěj skvělé Fedoře a openSuSE na jejich fórech!
ok, chtel jsem smazat jistej kontroverzni thread (po sobe), nicmene ::

Citace: forum ..
V této diskusi nemáš dovoleno mazat vlastní příspěvky.

udelej to prosim za me ..

ad.1) bohuzel nemam kvuli praci/rodine a uslechtilejsim zajmum nez buseni do klavesnice a cuceni do monitoru cas navic kterej bych stravil *vyvojem *Linuxu, proto alespon reportuju bugy a na irc + zdejsim foru semtam nekomu ulehcim jeho souziti s Linuxem tu radou tu stulcem, nicmene je pro me potupne pouze prihlizet neustale PR masazi ohledne Ubuntu ..

a dopredu Ti rikam Vojtechu, ze Tve zklamani bude obrovske ve chvili, kdy vstupni investice do cannonicalu dojde a ubuntu zhasne jako svicka .. davam tomu tak 3 roky (jako v peliskach). nicmene obdobi pred koncem bude obzvlaste bolestive, protoze problemu bude vic a vic a "user experience" je bude zcela logicky reflektovat jak dovnitr, tak mimo komunitu ..

ok vojtechu, jsi autorita, zklidnim se

ad.1) zajimalo by me, kolik bugreportu vzeslo za posledni mesic od zdejsi ceske komunity ..

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Ntz -- Měl by ses naučit přemýšlet nad tím, co píšeš a stát si za svými příspěvky, ne je mazat, když se ti náhodou nehodí do krámu reakce na ně...

Můj přechozí příspěvek byl reakcí na tento od Ntz alias Bad Batz Maru

Citace
d.1) me nazory na zdejsim webu jsou dostatecne rozsirene a soudim, ze Tva zkusenost s Linuxem je omezena toliko na ubuntu .. jinak bys vedel ze `ubuntu sucks` a ja jsem osobne presvedcen ze Linuxu dost pravdepodobne vic skodi nez prospiva .. je to totiz jedna z nejvice odflaknutych distibuci co je k mani, zabugovana az beda a rekl bych ze nadpolovicni vetsina ktera sedne na lep kecum o lidske soudrznosti se stejne vrati z5 k vindousum s tim, ze linux se neda pouzivat ..

na druhe strane existuji i jine distribuce za jejichz vyvojem a releasama se skrejva porovnano s Ubuntu nezmerne mnozstvi prace mnoha lidi, kteri se snazi pouze o jedine, udelat svoje distro co nejlepe aby se prodalo a oni se mohli za co najist ..

souhlasim s tim, ze ubuntu privedlo k Linuxu patrne dost lidi, ale o tech co po zkusenosti s nim prokleli cele GNU a Linux se nemluvi a jsem presvedcen ze je jich vic nez tech co vydrzeli ..

a co se tyce komunity :: ubuntu akorat napomaha plytkemu tluchubovstvi pac jeho komunita tak maximalne mele pantem .. ja jako uzivatel fedory (server) a opensuse (desktop) mam zaruceno, ze v pripade mych bugreportu se jim bude nekdo venovat .. z desitek bugreportu do novelli bugzilly je otevren pouze jedinej kterej jsem reportoval vcera (a to jsem reportoval dva, pricemz jeden uz je vyresen) a to je sakra hrejivej pocit .. timto zpusobem muze kdokoliv alespon tema bugreportama prispivat k vyvoji linuxu .. ale se musi se resit, coz se u ubuntu nedeje ..

jinak Tvou snahu chvalim a preju hodne uspechu.

nettezzaumana

• Host
stojim si za vecma co jsem vydavil, ale na druhou uznavam, ze moje zvratky se numusi zdat zrejme a ani pochopitelne nekomu, jehoz zkusenost nesaha dale nez za ii, nehlede k tomu, ze na ubuntim foru jsou zcela nevhodne a ja bych defakto mel byt vdecen mistnim moderatorum, ze to v tichosti trpi ..

thread jsem chtel smazat proto, ze nekteri zdejsi *youngsters se po jeho precteni mohou citit dotceni a nebo zmateni ..

uz jsem drive psal, ze jsem tady, abych otravoval a delal bordel .. (to BBM umi nejlepe ..), ale az se ze me stane proffesor chaos, tak to bude uplne beze smyslu, nicmene minimalne do te doby se budu snazit, aby vse co vydavim nejaky smysl melo ..

regards

aloisam

• Host
uz jsem drive psal, ze jsem tady, abych otravoval a delal bordel ..

kdyby to byla pravda, tak tady opravdu nemáš co dělat ;-)

col_boggy

• Host
Tady bych souhlasil s jinými, že v jistém smyslu je tu ntz potřeba - málokdo si dovolí říct věci, které nám tu on sděluje denně/týdně. Chyba je: poprvé, podruhé se to snese, ale v případě dlouhodobé nekonstruktivní kritiky by Vojtovi mohla dojít trpělivost a fakt by mu mohl dát banán.
  Jinak ti, ntz, fandím a tvýma příspěvkama se bavím, stejně tak jako si rád přečtu negativní názor na ubuntu ne z pozice 13ti letého školáka stylu "ubuntu sucks, protože tam není explorer".

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
Re: Zkušenosti | V čem je Ubuntu lepší a horší než-li Windows (XP, Vista..)
« Odpověď #10 kdy: 16 Července 2009, 23:14:07 »
wingman : pravda. sice mě občas dost naštve , ne v všem sdílím jeho názory ale nějakýhp prudiče potřebujem... a s jeho znalostma... ale zas na druhou stranu chápu vojtu že mu ty nervy ujely. já bych to udělal už dávno být na jeho místě
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #11 kdy: 16 Července 2009, 23:18:31 »
Ja bych rad pridal par +/-

+
spousta skveleho softwaru , casto lepsiho nez pro WIN (staci se podivat na Wiki)
diky instalaci z repositaru mate (temer vzdy) nejnovejsi verze programu
navic lze udelat docela dobre jejich obnovu a casto i obnovu nastaveni po reinstalaci bez toho aby u toho clovek musel sedet hodiny a hodiny
vice ruznych desktopu (KDE , Gnome , XFCE , Fluxbox , Enlightenment , ... ) , lze je pouzivat vedle sebe
konzole  ;D
mnohem lepsi a blizsi pristup k hardwaru

-
malinko nesourody vyvoj (kernel <-> distribuce <-> xorg <-> ovladace)
obcas problemy se zpetnou kompatibilitou diky neustalemu vyvoji (XP tu byly deset let temer beze zmeny , ubuntu je dvakrat do roka nove)
obcas vyvojari uprednostni vzhled a nove funkce pred stabilitou a zpetnou kompatibilitou

PS :  ja respektuju nekoho s karmou 100+ a 3000+ prispevkama , ale taky me to prijde lehce monotoni a to tu nejsem zas tak dlouho  ;)
« Poslední změna: 17 Července 2009, 00:06:52 od karlitos »
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

radič

• Návštěvník
    • Internetová poradna
« Odpověď #12 kdy: 17 Července 2009, 10:43:14 »
tohle je takovej evergereen a nikdy se v tomhle druhu diskuzí nic nevyřeší...  ::)

oyankee

• Host
« Odpověď #13 kdy: 17 Července 2009, 10:44:48 »
....protože si to žádný nováček neprečte...

Meharts

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 17 Července 2009, 11:48:25 »
Ale i nováček si to přečte a názor si udělá sám. Kdo chce psa bít ten si hůl vždycky najde ;)
Z mého pohledu asi mám štěstí na HW PC, která si kupuji nebo sestavuji musím zaklepat vše co potřebuji od PC aby dělalo tak dělá. Všechna PC fungují kompletně.
Takže výhoda Linuxu (v mém případě Ubuntu gnome, debian xfce, Xubuntu)pokud nemáte smůlu na HW
+
automatizace aktualizací SW
snadná instalace aplikací
použitelné krátce po základní instalaci
ve své podstatě si to každý může vzhledově vytunit a být orginální
variace variace a variace
nenutí tě neustále dávat si pozor zda ta či ona aplikace je legální
a v neposlední řadě například toto fórum, wiki a lidé i NTZ ;D
-
asi hry a u některého HW bez znalostí složitější zprovoznění, ale ruku na srdce ani ve windowsech pokud jsem lempl a nejsem schopen si ten hloupý dotaz zadat do vyhledávače tak si tu blbou TV kartu nezprovozním nebo nebude fungovat dobře.

Lidé tady na Fóru jsou někdy až moc hodní nabídneš prst a on chce celou ruku. Ale to bych už moralizoval a to mi nepřísluší.

« Poslední změna: 17 Července 2009, 12:35:58 od Meharts »
Není důležité všechno vědět, ale je důležité vědět kde to všechno najdu

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 17 Července 2009, 12:39:07 »
Veškeré reakce vyplývají od povahy člověka, jeho zkušeností a jeho zaměření. Vono se v mnoha případech stačí zhluboka nadechnou a zamyslet se nad podstatou. Já už moc nepřispívám poslední delší dobou z mnoha důvodů, které ani tak nesouvisí s úrovní fóra jako takového, ale v tomto případě přidám svoji trošku.
Na obranu Ntz musím potvrdit, že moje zkušenost s mnoha problémy, které tu kritizoval, tak svojským způsobem, jsou stejné. O tom z mé strany žádná neboť pro mne je důležitý výsledek nikoliv forma kritiky. Obecně platí, že lidé se musí umět navzájem poslouchat, pak to jedině může někam vést.
Na druhou stranu s ním nesouhlasím v případě kdy píše:

"a ja jsem osobne presvedcen ze Linuxu dost pravdepodobne vic skodi nez prospiva .. je to totiz jedna z nejvice odflaknutych distibuci co je k mani, zabugovana az beda a rekl bych ze nadpolovicni vetsina ktera sedne na lep kecum o lidske soudrznosti se stejne vrati z5 k vindousum s tim, ze linux se neda pouzivat ..".

A vůbec nejde o to zdali jsem sednul či nesednul někomu na leb. Zkrátka si nemyslím, že Ubuntu škodí, naopak si myslím, že Ubuntu velice prospělo nejenom linuxu jako takovému, ale hlavně jeho uživatelům současným a hlavně budoucím. A o tyto právě jde.
Jde totiž o to, že právě Ubuntu dostávává linux mezi širší uživatelskou veřejnost než tomu bylo u jiných linuxových distribucí, které se spíše snažily být před veřejností uzavřené. Tak jsem to vnímal já z mnoha nesčetných reakcí na linuxových fórech. Osobně Ubuntu vnímám jako jediné distro, které má jasnou vizi a cíl získat na poli OS zaslouženou příčku právě proto, že směřuje mezi standartní uživatelskou veřejnost a snaží se získat přízeň nejenom jejich, ale hlavně také výrobců HW i SW.
Je jasné, že jakmile by došli zdroje, jak píše Ntz, tak na rozdíl od něj si myslím, že lodivodi Ubuntu si toho jsou vědomí a nečekají se složeným nářadím v klíně. Pokud procházíte web a čtete pozorně vývoj a rozhovory, tak to je vidět jasně. Zkrátka strategie tu je a zcela jasně směřuje postupně ke komercionalizaci. Protože bez té se jinak prostředky získat nedají, pokud ovšem nebudu mít stále vhodné dárce. Ti už nejsou a nikdy nebudou. To skončilo.
Jinými slovy řečeno, já věřím, a mezi mnoha řádky na webu jsem vyčetl, že Ubuntu se stává třetím hráčem na poli OS pro masové používání. A právě sem vede ta cesta. A to i přes to, že v současnosti obsahuje mnoho chyb, a to i takových, které jsem tu kritizoval velmi nevybíravým způsobem. V tomto ohledu mám s Ntz něco společného.
Linuxové, měli by jste být hrdi na fakt, že i vaším přičiněním tu vyrostlo dílo, které nakonec budou používat široké masy. Uzavřenost není na místě a právě tato posunuje jiná distra do propadliště dějin.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

col_boggy

• Host
« Odpověď #16 kdy: 17 Července 2009, 13:04:39 »
Nemyslím si, že je to úplně dobře. Ubuntu /K/X mají být úvodem do světa linuxu, ale opravdu je pak na místě přechod na nějaké jiné distro (Debian/SUSE/Fedora). Ubuntu má asi největší komunitu (a jednu z nejaktivnějších), ale nejen používání většiny unstable balíčků z něj dělá systém, který bych si už dal pozor pustit si na desktop. Asi mi za tohle kdekdo pohřbí karmu, ale je fakt, že ubuntu je distro silně nedotažené a ve spoustě ohledech se mi jeho chování nelíbí. Jak říkám - spolu s Mandrivou ho považuju za migrační OS, na kterém se má zůstat tak dlouho, dokud se člověk nenaučí spravovat něco "většího" (přestože tam takový rozdíl není a poslední dobou se distribuce předhánějí v jedoduchosti).

P.S.: deriváty bych zrušil úplně, naprostá většina je zela zbytečná, nepřináší nic než jiné grafické téma a jiné základní aplikace - budoucího uživatele to jen mate a vede k dojmu, že linux je snůškou tisíců nesourodých dister bez pořádného základu.

[edit]Zároveň ale stojím za tím, že je věc každého uživatele, jaké distro používá, a i kdyby se jmenovalo "Linux for incompetent windows users", ani ntz nemá právo se do takového navážet a agresivně mu cpát něco jiného (no offense).[/edit]
« Poslední změna: 17 Července 2009, 13:07:42 od wingman »

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 17 Července 2009, 13:16:28 »
Takže výhoda Linuxu (v mém případě Ubuntu gnome, debian xfce, Xubuntu)pokud nemáte smůlu na HW
+
No XP i Vista mají taky automatizaci aktualizace :-) bohužel jen sami sebe, linux má výhodu kompletní automatické aktualizace.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #18 kdy: 17 Července 2009, 13:18:25 »
OT:
NTZ -> víc prdíků, ať je tu sranda :D k+
vždyť jinak by tu byla nuda, kdyby všichni brali všecko vážně, no ne? :D
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Meharts

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 17 Července 2009, 13:22:03 »
+
No XP i Vista mají taky automatizaci aktualizace :-) bohužel jen sami sebe, linux má výhodu kompletní automatické aktualizace.
Ano tak jsem to myslel děkuji za lepší terminologii :D
Není důležité všechno vědět, ale je důležité vědět kde to všechno najdu

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 17 Července 2009, 13:43:51 »
wingman:

Zrovna odnož Linux Mint mi přijde jako zdařilá. Má pár vychytávek, které se hodí. Už jen ta programová nabídka se mi velice zamlouvá!

Všude je něco špatně, nedotažené nebo ke zlepšení. Já to stále beru tak, že GNU/Linux se horečně vyvíjí. Držím mu palce a věřím, že se vše ještě dost zlepší...

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #21 kdy: 17 Července 2009, 13:47:57 »
jde mi o zakladni princip .. pokud neni cannonical uz ted, dokud ten *budget existuje, schopen funguvat efektivne a rekneme trzne, tak s jeho postupnym snizovanim to nepovede k tomu ze se magicky sebere, spis naopak ..

dalsi vec: cannonical nema co nabidnout, takovej red hat a nebo novell maji v ramci svych enterprise reseni sve svlastni technologie ktere nabizi. vim z vlastni zkusenosti, ze pokud se planuje nejakej Linux deployment, tak minimalne v soucasne chvili dostane, kdyz uz dojde na lamani chleba, debian vzdy prednost pred ubuntu, protoze ubuntu ma opravdou dost mizernou reputaci ..

dalsi vec co mi extremne vadi jsou neustale *handbag *fights mezi ubuntu a debianem .. debianu vadi zhruba to co tady padlo v jinejch threadech a ja se jim nedivim, je velkej rozdil brat z nejakeho existujici repa uz hotove veci a splacat z toho vlastni bustl .. z logiky veci nebude Ubuntu nikdy lepsi nez jeho rodicovske distro (debian) protoze diky ubuntimu vyvojovemu cyklu je qa omezen na nejnizsi moznou uroven a vlastni invence ubuntich bustleru (zamerne ne developeru) je omezena pouze na poslepovani dohromady veci ktere si vyndaji ..

takove suse nebo fedora delaji sve baliky a vse "from-the-scratch", to je normalni pristup .. nevim jak to jinak vyjadrit, ale tohle je vec na kterou ubuntu dojede, vim totiz z praxe, ze talentovanej a znalej clovek po nem proste nesahne, je to pod jeho uroven .. talentovanej developer proste pujde tam kde ma prostor a to je jadro pudla ..

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #22 kdy: 17 Července 2009, 13:58:01 »
[

protoze ubuntu ma opravdou dost mizernou reputaci ..

takove suse nebo fedora delaji sve baliky a vse "from-the-scratch", to je normalni pristup .. nevim jak to jinak vyjadrit, ale tohle je vec na kterou ubuntu dojede, vim totiz z praxe, ze talentovanej a znalej clovek po nem proste nesahne, je to pod jeho uroven .. talentovanej developer proste pujde tam kde ma prostor a to je jadro pudla ..

Mam takovy pocit (uz dlouho), ze o tu mizernou reputaci Ubuntu se staras predevsim ty. Kdyby se tady poskladali vsecky tve prispevky a temata ve kterych kydas na Ubuntu, tak by to byl uz hezkej balik...
Stejne tak ty prispevky, ve kterych vyzdvihujes Suse...To uz hranici trosku s fanatismem.
Nejsu talentovanej ani znalej clovek a Ubuntu mi vyhovuje :D
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

col_boggy

• Host
« Odpověď #23 kdy: 17 Července 2009, 14:18:04 »
wingman:

Zrovna odnož Linux Mint mi přijde jako zdařilá. Má pár vychytávek, které se hodí. Už jen ta programová nabídka se mi velice zamlouvá!

Všude je něco špatně, nedotažené nebo ke zlepšení. Já to stále beru tak, že GNU/Linux se horečně vyvíjí. Držím mu palce a věřím, že se vše ještě dost zlepší...
Programová nabídka, která se dá vesele stáhnout na prakticky jakoukoliv distribuci (můj názor na ni pomineme). Ale už jsme u toho - je to tam by default a nic za tím cílem nemusíš zaškrtnout, nainstalovat či pořešit. A přesně s touhle filosofií vznikají ty desítky ubuntích derivátů. Já si dám hezký wall, zkopíruju z fóra conky, nahodím dust téma a hele, nádhera - podělím se o to se světem a udělám "vlastní" distro. Bum a na světě je Wallcybuntu :D

btw - mě zase mint přijde jako přeplácané ubuntu (používal jsem ho cca. týden) s ničím novým.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 17 Července 2009, 14:42:32 »
Bad Batz Maru: To co píšeš by mělo logiku, kdyby si lidi instalovali Ubuntu jen kvůli nějaké marketingové masírce. Nedokážeš přiznat, že spousta lidí, tak jako například já, používá Ubuntu (či jeho deriváty) proto, že jim na rozdíl od jiných distribucí nejčastěji funguje "out of box". Takže přes všechny ty mraky neřešených bugů je Ubuntu pro běžného uživatele stále tou nejpohodovější distribucí. Nevím jestli je zrovna toto dobrá známka pro ty tebou vychvalované "čisté" distribuce.
Obecně mě některé nedodělky taky serou, ale nemyslím si, že většina z nich padá na vrub Ubuntu, ale Linuxového desktopu obecně. Když chce například používat to nejlepší z programů pro Linux, musí se smířit se směsicí nejrůznějších verzí qt a gtk. Kde je pak ta čistota Linuxu? Zvuk v linuxu je taky kapitola sama pro sebe atd. Cannonical problémy kolem jádra neřeší a spoléhá, že to někdo udělá za něj. Pak se jen s velkou slávou sveze na vlně úspěchu, proto chápu, že tě *censored*. Ale dle mého soudu je přínos Ubuntu pro Linux takový, že mu to prostě já osobně odpustím. Podle mě až právě Ubuntu konečně začalo ve větší míře přetahovat uživatele oken na linuxový břeh. Taky však ukazuje, že je ještě mnoho co na linuxovém desktopu opravit a dodělat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.