Veškeré reakce vyplývají od povahy člověka, jeho zkušeností a jeho zaměření. Vono se v mnoha případech stačí zhluboka nadechnou a zamyslet se nad podstatou. Já už moc nepřispívám poslední delší dobou z mnoha důvodů, které ani tak nesouvisí s úrovní fóra jako takového, ale v tomto případě přidám svoji trošku.
Na obranu Ntz musím potvrdit, že moje zkušenost s mnoha problémy, které tu kritizoval, tak svojským způsobem, jsou stejné. O tom z mé strany žádná neboť pro mne je důležitý výsledek nikoliv forma kritiky. Obecně platí, že lidé se musí umět navzájem poslouchat, pak to jedině může někam vést.
Na druhou stranu s ním nesouhlasím v případě kdy píše:
"a ja jsem osobne presvedcen ze Linuxu dost pravdepodobne vic skodi nez prospiva .. je to totiz jedna z nejvice odflaknutych distibuci co je k mani, zabugovana az beda a rekl bych ze nadpolovicni vetsina ktera sedne na lep kecum o lidske soudrznosti se stejne vrati z5 k vindousum s tim, ze linux se neda pouzivat ..".
A vůbec nejde o to zdali jsem sednul či nesednul někomu na leb. Zkrátka si nemyslím, že Ubuntu škodí, naopak si myslím, že Ubuntu velice prospělo nejenom linuxu jako takovému, ale hlavně jeho uživatelům současným a hlavně budoucím. A o tyto právě jde.
Jde totiž o to, že právě Ubuntu dostávává linux mezi širší uživatelskou veřejnost než tomu bylo u jiných linuxových distribucí, které se spíše snažily být před veřejností uzavřené. Tak jsem to vnímal já z mnoha nesčetných reakcí na linuxových fórech. Osobně Ubuntu vnímám jako jediné distro, které má jasnou vizi a cíl získat na poli OS zaslouženou příčku právě proto, že směřuje mezi standartní uživatelskou veřejnost a snaží se získat přízeň nejenom jejich, ale hlavně také výrobců HW i SW.
Je jasné, že jakmile by došli zdroje, jak píše Ntz, tak na rozdíl od něj si myslím, že lodivodi Ubuntu si toho jsou vědomí a nečekají se složeným nářadím v klíně. Pokud procházíte web a čtete pozorně vývoj a rozhovory, tak to je vidět jasně. Zkrátka strategie tu je a zcela jasně směřuje postupně ke komercionalizaci. Protože bez té se jinak prostředky získat nedají, pokud ovšem nebudu mít stále vhodné dárce. Ti už nejsou a nikdy nebudou. To skončilo.
Jinými slovy řečeno, já věřím, a mezi mnoha řádky na webu jsem vyčetl, že Ubuntu se stává třetím hráčem na poli OS pro masové používání. A právě sem vede ta cesta. A to i přes to, že v současnosti obsahuje mnoho chyb, a to i takových, které jsem tu kritizoval velmi nevybíravým způsobem. V tomto ohledu mám s Ntz něco společného.
Linuxové, měli by jste být hrdi na fakt, že i vaším přičiněním tu vyrostlo dílo, které nakonec budou používat široké masy. Uzavřenost není na místě a právě tato posunuje jiná distra do propadliště dějin.