Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: začátky s Ubuntu  (Přečteno 4416 krát)

maks

• Návštěvník
začátky s Ubuntu
« kdy: 20 Července 2009, 17:20:09 »
Ahoj,

dnes jsem si nainstaloval vedle WinXP Pro Ubuntu, zkusit se má všechno :-). Hned zkraje na mě vykouklo pár problémů, některé jsem vyřešil, ale toto nevím, co s tím.

1) Chtěl jsem si z internetu stáhnout nějaké prográmky pro běžnou potřebu, které alternují windowsáckým programům, ale vyskočila na mě hláška:
"Cannot mount volume.
Unable to mount the volume.
Details: Cannont create mount directory."

Jako by bylo na disku málo místa, ale je ho tam dost (cca 40GB volných).

2) 2. chybová hláška, která na mě vyskočila, byla po kliknutí na ikonku disku, když jsem se chtěl dostat k datům.
"Unable to mount 157,4 GB Media
DBus error org.gtk.Private.RemoteVolumeMonitor.Failed: An operation is already pending"

Děkuji za odpovědi a nezlobte se, jsem opravdu v začátcích a nerad bych, aby to byl i můj ubuntu konec.

Maks.
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
Re: začátky s Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 20 Července 2009, 17:21:53 »
Ahoj,

dnes jsem si nainstaloval vedle WinXP Pro Ubuntu, zkusit se má všechno :-). Hned zkraje na mě vykouklo pár problémů, některé jsem vyřešil, ale toto nevím, co s tím.

1) Chtěl jsem si z internetu stáhnout nějaké prográmky pro běžnou potřebu, které alternují windowsáckým programům, ale vyskočila na mě hláška:
"Cannot mount volume.
Unable to mount the volume.
Details: Cannont create mount directory."

Jako by bylo na disku málo místa, ale je ho tam dost (cca 40GB volných).
Maks.

k 1. mas pravdepodobne nedostatocne prava, viď: https://help.ubuntu.com/community/RootSudo
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 20 Července 2009, 17:28:01 »
K tej instalacii programu. Ako si to instaloval? Ta hlaska je skor nespravne pripajanie disku ako instalacia.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Července 2009, 17:30:25 »
k 1. mas pravdepodobne nedostatocne prava, viď: https://help.ubuntu.com/community/RootSudo

Nedostatečná práva? Jsem přihlášen jako root, takže v tom by to být nemělo, ne?
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #4 kdy: 20 Července 2009, 17:31:53 »
Zkuste prosím napsat, co přesně jste dělal (nebo chtěl udělat). To samé i s tou "instalací" programů - jak jste postupoval?
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Července 2009, 17:32:32 »
K tej instalacii programu. Ako si to instaloval? Ta hlaska je skor nespravne pripajanie disku ako instalacia.
Disk ale normálně pod Win funguje, tady taky dosud se obsah zobrazoval korektně. Někde jsem četl, že může pomoci restart, ale to není řešení problému.

Díky

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 20 Července 2009, 17:35:43 »
Zkuste prosím napsat, co přesně jste dělal (nebo chtěl udělat). To samé i s tou "instalací" programů - jak jste postupoval?
Dobře, zkusím.

První situace vznikla během stahování Opery, asi v polovině stahování se stahování zastavilo a vyskočila tato hláška. (místo na disku skutečně je, práva roota).
Druhá když jsem se chtěl dostat na disk -> Místa -> počítač -> můj disk.

Vlastně jsem nic nedělal :-)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 20 Července 2009, 17:38:24 »
Mozeme vediet preco pracujes pod pravom root? Je to pre nieco nutne?
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #9 kdy: 20 Července 2009, 17:40:02 »
Jak jste "stahoval" Operu?

Při instalaci jste správně nastavil kořenový adresář? (myslím tím /)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 20 Července 2009, 17:47:43 »
Mozeme vediet preco pracujes pod pravom root? Je to pre nieco nutne?
to zatím nevím, asi ne. Jak jsem psal, dnes jsem nainstaloval, spíše se ještě hledám a hledat budu

K disku už jsem se dostal, pomohl mi restart (pak se na ty odkazy budu muset zaměřit hlouběji).

Jak jste "stahoval" Operu?

Při instalaci jste správně nastavil kořenový adresář? (myslím tím /)
operu stahuji řekl bych "normálně" z http://www.opera.com/download/get.pl?distro=ubuntu&id=31993%2C31992&location=290&sub=++++, uložit na plochu, ale nedojede do konce. K instalaci tudíž vůbec nedošlo..

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #11 kdy: 20 Července 2009, 17:51:18 »
Co je pro Windows normální, pro linux normální není. ;) Tady se instalují aplikace nejlépe přes repozitáře. Prostudujte si důkladně wiki.ubuntu.cz. Je tam spousta dobrých návodů, také na tu Vaši Operu (http://wiki.ubuntu.cz/Opera). Stačí jen hledat. ;)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 20 Července 2009, 17:54:52 »
Co je pro Windows normální, pro linux normální není. ;) Tady se instalují aplikace nejlépe přes repozitáře. Prostudujte si důkladně wiki.ubuntu.cz. Je tam spousta dobrých návodů, také na tu Vaši Operu (http://wiki.ubuntu.cz/Opera). Stačí jen hledat. ;)
Děkuji, to mě moc netěší :-) Nojo, člověk se pořád učí, kouknu se.

Zatím díky za odkazy, však já se stejně s něčím brzy objevím.

Maks

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #13 kdy: 20 Července 2009, 18:01:09 »
Nebojte se toho, učí se to skoro stejně rychle, jako se to čte. :) (Mluvím z vlastní zkušenosti.)

Tak hodně zdaru v učení. :)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 21 Července 2009, 09:31:18 »
Tak jsem tu zas, jak jsem včera slíbil :-)

K disku se opět nemohu dostat, podle Wiki je možné, že jsem jej "nekorektně odpojil" - http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku#Oprava_.2BAWE-patn.2BARs_odpojen.2BAOk-ho_NTFS_odd.2BAO0-lu.

Problém je ten, že z nedostatku místa na disku se mi nejde ani nalogovat do ubuntu, tak píšu opět z Win. Otázka zní, co znamená "Řešení je (kromě spuštění systému MS Windows a korektního odpojení)", neboť druhou radu "Nainstalujte balík ntfsprogs (nástroje pro práci se souborovým systémem NTFS). " nemůžu bez diskového místa realizovat.

Děkuji

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 21 Července 2009, 09:43:19 »
Pokial mas v ubuntu malo miesta mozes vyskusat naboobotvat do recovery mode(zachranny rezim) a v nom vybrat
clean Try to make free space
alebo prikazom
Kód: [Vybrat]
apt-get cleanuvolnit miesto na disku.
Podla coho usudzujes ze si nespravne odpojil disk? Pise to dajaku chybu? Aku?

maks

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 21 Července 2009, 10:07:32 »
Pokial mas v ubuntu malo miesta mozes vyskusat naboobotvat do recovery mode(zachranny rezim) a v nom vybrat
clean Try to make free space
alebo prikazom
Kód: [Vybrat]
apt-get cleanuvolnit miesto na disku.
Podla coho usudzujes ze si nespravne odpojil disk? Pise to dajaku chybu? Aku?
Místa by tam mělo na disku být dost, cca 40GB, ale nejde se mi vůbec přihlásit, píše něco ve smyslu, že není místo na disku, nemá se kam zalogovat nebo něco takového.

Co by mohla být jiná příčina tohoto chování? Opravdu nevím. Přijde mi, že jednou to funguje a jindy zase ne, teď jsem na straně "jindy". :-(

maks

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 21 Července 2009, 10:15:02 »
mozes vyskusat naboobotvat do recovery mode(zachranny rezim)
Recovery mód pomohl, zkusil jsem tam opravit vše, co šlo a už to zase (aspoň a chvíli) jede.

Díky za trpělivost ;-)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 21 Července 2009, 10:16:32 »
Takze, zatial sa to trochu zamotava tak to skusime upresnit. Pises ze nema ubuntu dost miesta na systemovom disku(ext) a zaroven sa snazis opravovat win. disk(ntfs). Mas nainstalovane ubuntu ako dualboot, cize kazdy system na inom oddieli alebo cez wubi kde ja ubuntu vo virtualnom disku.

maks

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 21 Července 2009, 10:23:21 »
Takze, zatial sa to trochu zamotava tak to skusime upresnit. Pises ze nema ubuntu dost miesta na systemovom disku(ext) a zaroven sa snazis opravovat win. disk(ntfs). Mas nainstalovane ubuntu ako dualboot, cize kazdy system na inom oddieli alebo cez wubi kde ja ubuntu vo virtualnom disku.
Mám ubuntu na jednom stejném disku jako Windowsy, jako druhý OS - při startu vybírám, který se spustí (není to tedy jen z LiveCD). Ale neboj se, já mám hlavu z ubuntu taky zatím někde jinde, přeci jen chybové hlášky z windowsů mi nikdy nepřišly tak zmatečné... Chybami se člověk učí, třeba vůbec nevím k čemu je dobré odpojovat HDD - to ve Win snad ani nejde a tady najednou jo a mě to dělá problémy.

Proč tedy taková možnost je? Je to k něčemu dobré?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 21 Července 2009, 10:31:16 »
Kedy musis odpojovat HDD? Ak myslis ten odkaz na wiki co si dal pred tym. Tak to sa tyka externych USB HDD alebo flashUSB. S normalnym HDD to nema nic spolocne. Normalne HDD sa odpojuju automaticky ako vo win. Chyba moze nastat iba pri nekorektnom vypnuti(vypadok prudu) a vtedy sa spusti pri starte kontrola disku ako vo win.
Dalsia bezna kontrola disku sa spusta pri starte kazdych 30 zapnuti(alebo dni) ubuntu a to sa da prenastavit.

maks

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 21 Července 2009, 12:49:10 »
Tak už konečně vím, jak to je s tím místem, teď jak to vyřešit.

Hledal jsem na netu (málokdy vím, jak to co hledám, pojmenovat, takže to je občas boj) příkazy a našel jsem "df".

vypsal mi následující:
filesystem   1K-blocks    Used    Available    Use%    Mounted on                     
/dev/sda5    2403420      2398786     0          100%         /
.....
/dev/sda1    153669720  105487523   41000000  69%   /media/disk

Z toho jsem pochopil, že ubuntu si z disku "ukrojilo" jen 2,5GB, které jsou plné a proto nemohu nic instalovat. Jak ten diskový prostor zvětšit/Jak přinutit ubuntu instalovat na disk, kde je prostor, tedy na sda1? (Je to oddíl s Win a vším, co jsem na Win používal).

Děkuji.

maks

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 21 Července 2009, 18:34:59 »
http://wiki.ubuntu.cz/GParted
Díky, GParted pomohl. Další problém úspěšně z krku  :)

maks

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 22 Července 2009, 09:01:01 »
Už to vypadá, že nejsme s ubuntu úplní nepřátelé, ale přesto bych se zeptal na pár základních věcí, které mi pomohou pochopit další a složitější.

Našel jsem si, že pro stahování existuje příkaz wget, apt-get pro instalaci, less/more pro otevření souboru (v konzoli)... A já se ptám:
1) pokud chci stahovat nějaký soubor, musím mu příkazu WGET naservírovat URL (wget URL-souboru.pdf), nebo se dá URL najít přes Terminál, abych nemusel pouštět webový prohlížeč?
2) mám v počítači soubor například pokus.html a chtěl bych jej otevřít v programu XY (nikoliv ve web browseru). Lze toto přes Terminál? Toto by byla vlastně Windowsí simulace dvojkliku na soubor, resp. Otevřít v programu po pravém kliknutí.

EDIT: Při stahování ještě jak usměrnit, kam se soubor uloží (když ho chci například do /docs/pdf/). Z těch manuálů (man wget apod.) nejsem moc moudrý :-(

Děkuji.

EDIT2: Obojí vyřešeno, začíná se mi dařit, začínáme být kamarádi  :)
« Poslední změna: 22 Července 2009, 11:22:47 od maks »

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #24 kdy: 22 Července 2009, 09:31:27 »
ad 2. přes terminál ten soubor otevřete příkazem pro Výš oblíbený textový editor, např. "gedit /cesta_k_souboru/pokus.html"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.