Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přechod z Ubuntu na K(X)ubuntu  (Přečteno 2321 krát)

Syncope

• Aktivní člen
  • *
Přechod z Ubuntu na K(X)ubuntu
« kdy: 23 Července 2009, 16:33:42 »
Dobrý den,
jsem docela začátečník, spíš se moc nevyznám v distrech a prostředích. Co by obnášelo kdybych chtěl zkusit z Ubuntu přejít např. na Kubuntu? Mají tyhle dva nějaký stejný základ a jen jiné prostředí a programy, nebo bych to musel celé přeinstalovat a ztratit tak data?

pepon

• Návštěvník
Re: Přechod z Ubuntu na K(X)ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 23 Července 2009, 16:37:38 »
Kubuntu používá KDE a programy pro KDE(konqueror, kaffeine, ...). Ubuntu GNOME a programy pro GNOME(Firefox, Totem, ...). Není problém si do Ubuntu doinstalovat kterékoliv prostředí, viz wiki
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99echod%20z%20Ubuntu%20na%20Kubuntu%2C%20Xubuntu?highlight=%28ubuntu\-desktop%29
O data nepřijdete.

MartenP

• Host
« Odpověď #2 kdy: 23 Července 2009, 19:51:04 »
Systémy jsou to naprosto totožné a liší se jen prostředím. Čili přechod z Ubuntu na Xubuntu znamená pouhé doinstalování prostředí XFCE. U Kubuntu analogicky s KDE. Lze je mít nainstalované i zároveň a mezi prostředími jen přepínat.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2009, 23:18:08 »
Budeš mít navíc bordel v menu :)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Července 2009, 00:09:44 »
No já bych do toho stejně asi nešel, jen mě to tak zajímalo. Prý je KDE náročné (na výkon) jako Vista, což po zkušenosti s ní skutečně nechci :-)

pepon

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Července 2009, 09:06:27 »
No to novější KDE z řady 4 vyzkoušené nemám, ale trojkovou řadu jsem nainstalovanou měl a nějaké zpomalení oproti GNOME jsem nepocítil. I tak si ale myslím že KDE 4 tak náročné nebude.
Druhá věc je ten nepořádek v menu, tomu se asi nevyhnete  ;)

Kenvous

• Host
« Odpověď #6 kdy: 24 Července 2009, 13:28:33 »
Především prostředí KDE je v Ubuntu hodně problémové - zpracování dialogových oken často pokulhává a to dokonce už při samotné instalaci. Ubuntu je oproti Kubuntu rozhodně bezproblémovější. Jen jsem zvědav, jestli se začne Gnome konečně nějakým způsobem vyvíjet, nebo bude nadále stagnovat.

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 24 Července 2009, 15:27:52 »
No taky mám ten pocit, že se na Gnome tak trochu kašle, přitom je to velmi přívětivé prostředí

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 24 Července 2009, 18:04:59 »
Na jeden z notebooků jsem nainstaloval xubuntu a řeknu Vám, s XFCE je radost pracovat. Systém je opravdu rychlejší. Dal bych si ho i na "hlavní" počítač, ale je sdílen s manželkou a přeci jenom jsou v GNOME některé věci automatizovanější. ;)

Každopádně pro člověka, který si většinu věcí nastaví v konzoli je XFCE takovým příjemným a nepřeplácaným doplňkem IT života  :)
"Prvním stupněm debility je pocit geniality."
Notebook HP 530 - Ubuntu 10.04; PC P4 2.8GHz - Ubuntu 10.04

MartenP

• Host
« Odpověď #9 kdy: 24 Července 2009, 19:50:15 »
Tomu říkám užitečný poznatek a správný názor :D

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #10 kdy: 24 Července 2009, 22:12:54 »
Vítejte do klubu. :D
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 25 Července 2009, 00:51:17 »
Možná je to přeřek, možná zkušenost.

Ale Gnome aka Ubuntu je rozhodně vyladěnější než Kubuntu. Kubuntu je, aby se neřeklo (možná verze 4.3+ je na tom líp-netuším).

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 25 Července 2009, 08:22:49 »

Ale Gnome aka Ubuntu je rozhodně vyladěnější než Kubuntu. Kubuntu je, aby se neřeklo (možná verze 4.3+ je na tom líp-netuším).

Na poštu mám Mutt, na chat(Jabber, ICQ ...) Centerim-utf8, na muziku Mocp, na pálení Bashburn, tedy abych to zkrátil ... z grafiky používám firefox(v konzoli links2 pouze pro rychle prohlížení) a sem tam thunar a prohlížeč dokumentů a smplayer ... při práci v konzoli to pustím z příkazové řádky...

Mám doma jeden server pro sdílení a stále jsem řešil jakou vzdálenou plochou ho ovládat ... nakonec jsem to vyřešil :-) ... ssh ... :-) Prohlížení složek z internetu sshfs ... Kvůli jednomu win pc samba ...  a hromada skriptů, které mi ulehčují práci  ;)

Z toho je asi jasné, že grafické prostředí pro mě nehraje až takovou roli.

btw: Co znamená vyladěnější? Já jsem se stabilitou problémy neměl...
« Poslední změna: 25 Července 2009, 08:24:45 od umiyaki »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 25 Července 2009, 10:28:29 »

Na poštu mám Mutt, na chat(Jabber, ICQ ...) Centerim-utf8, na muziku Mocp, na pálení Bashburn, tedy abych to zkrátil ... z grafiky používám firefox(v konzoli links2 pouze pro rychle prohlížení) a sem tam thunar a prohlížeč dokumentů a smplayer ... při práci v konzoli to pustím z příkazové řádky...

Mám doma jeden server pro sdílení a stále jsem řešil jakou vzdálenou plochou ho ovládat ... nakonec jsem to vyřešil :-) ... ssh ... :-) Prohlížení složek z internetu sshfs ... Kvůli jednomu win pc samba ...  a hromada skriptů, které mi ulehčují práci  ;)

To buďte rád. Škoda, že jsem KDE4 odstranil 1 den před vyjitím 4.3.

umiyaki

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 25 Července 2009, 12:34:43 »

To buďte rád. Škoda, že jsem KDE4 odstranil 1 den před vyjitím 4.3.

Já jsem se s KDE nikdy moc nekamarádil. Nemyslím teď porodní bolesti ver. 4, ale to množství dialogů. Na mě je to zbytečně moc nastavování barviček a zbytečně moc klikátek.
Na druhou stranu vůbec netvrdím, že je to manažer jenom pro nováčky nebo něco podobného!!!!! Já jen, aby nedošlo k nedorozumění. ;)

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 25 Července 2009, 17:04:45 »
KDE 4.2 řada je již stabilnía nemá velké problémy. 4.3 umí dosud pozlobit - současná zkušenost, Náročnost paměťová ke vyšší, Gnome mě zabírá při startu kolem 250 mb a kde asi 340mb. Možnosti nastavení jsou v současnosti asi tak stejné, kde se pořád nedostalo na úroveň 3.5.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 25 Července 2009, 17:23:47 »
KDE 4.2 řada je již stabilnía nemá velké problémy. 4.3 umí dosud pozlobit - současná zkušenost, Náročnost paměťová ke vyšší, Gnome mě zabírá při startu kolem 250 mb a kde asi 340mb. Možnosti nastavení jsou v současnosti asi tak stejné, kde se pořád nedostalo na úroveň 3.5.

Nedávno jsem zkoušel KDE 4.2 a nebylo to nic k použití!
Tak mi tu netvrďte opak. Takový začátečník si dá to vychvalované KDE 4 a pak je zpět na Windows.
Nároky na paměť neznám, nicméně po startu to bralo míň jak Gnome. Takto to vyšlo i panu Noskovi.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.