Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Distribuce  (Přečteno 2449 krát)

Kirk

• Návštěvník
Distribuce
« kdy: 25 Července 2009, 07:23:46 »
Ahoj, potřebuju poradit. Mám nový notebook, ASUS K70AB a instaloval jsem na něm Win XP. Ty skončily mizerně, modrá smrt už při instalaci. Asi chybí driver na disk. Teď jedu provizorně na Vistách, na ty jsem však alergický. Chcu sem hodit linux, natrvalo. Dříve jsem se setkal s Fedorou, celkem fajn distribuce, teď zvažuju přechod na Ubuntu.

Jak to je s těma distribucema? Kterou sem nainstalovat? Našel jsem ubuntu-notebook distribuci. Pak ubuntu alternate... Nevím kterou zvolit.
Díky za vaše rady.

PS: Athlon X2 (Ath.64 QL64)

cmudik

• Aktivní člen
  • *
Re: Distribuce
« Odpověď #1 kdy: 25 Července 2009, 07:56:19 »
Ubuntu-notebook? To jste si asi spletl s netbook... Ubuntu-alternate nebude pro vás jako začátečníka. Takže vyzkoušejte live CD ubuntu a následně nainstalujte.

http://www.ubuntu.cz/ziskejte/stahnout

Kirk

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Července 2009, 08:49:55 »
Jo, máte pravdu, je to netbook (špatně čtu), díky

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 25 Července 2009, 09:07:34 »
Ohledně BSOD při instalaci Windows XP... vypnul jsi v BIOSu nativní mód disků?

col_boggy

• Host
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2009, 09:24:41 »
Bratr si koupil ThinkPad a pokusil se o totéž - instalace xpček nativně nepodporuje sata(II?) disky. Bylo potřeba si najít na internetu návod, ovladače stáhnout a uplácat si z toho novou instalačku na flashku.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2009, 10:58:05 »
Bratr si koupil ThinkPad a pokusil se o totéž - instalace xpček nativně nepodporuje sata(II?) disky. Bylo potřeba si najít na internetu návod, ovladače stáhnout a uplácat si z toho novou instalačku na flashku.

Tak tak. Umí to až Vista SP1.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

col_boggy

• Host
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2009, 11:11:14 »
A jsou to teda sata, nebo sataII? protože na desktopu mám satu (WD, 0.5TB - resp. sataII, ale deska podporuje jen první verzi) a neměl jsem problém.

btw, až od sp1??

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 25 Července 2009, 12:20:34 »
A jsou to teda sata, nebo sataII? protože na desktopu mám satu (WD, 0.5TB - resp. sataII, ale deska podporuje jen první verzi) a neměl jsem problém.

btw, až od sp1??

Vista by měla umět bezproblémově SATA až od SP1. Od SP1 obsahuje na to další ovladače+vyřešili nějakou chybu. Nicménně není problém ten správný ovladač narvat do instalačky XP pomocí Nlite.
Když jsem se pokoušel instalovat Vistu bez SP1 nepomohlo mi měnit módy v BIOSu, modléní, prostě nic. Protože nebyl správný ovladač a zároveň jsem byl obětí té chyby.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 25 Července 2009, 12:26:19 »
Sakra, na jakym fóru že sem se to zaregistroval?  :)

Pavel Půlpán

« Odpověď #9 kdy: 25 Července 2009, 14:30:38 »
V naprosté většině případů jde nějaká úprava instalaček obejít. Právě vypnutím nativního módu v BIOSu, může se to ale označovat různě (Native SATA, AHCI, ...), stačí hledat. A když už některý notebook tuto možnost nemá, je možné driver dososat během startu instalačky z diskety.

Jedlickuv-ustav.cz? ;D

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 25 Července 2009, 16:35:22 »
No to je pravda, ale kde vzít v dnešní době disketovku a hlavně na co? ;-)

V naprosté většině případů jde nějaká úprava instalaček obejít. Právě vypnutím nativního módu v BIOSu, může se to ale označovat různě (Native SATA, AHCI, ...), stačí hledat. A když už některý notebook tuto možnost nemá, je možné driver dososat během startu instalačky z diskety.

Jedlickuv-ustav.cz? ;D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.