Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejsou vidět počítače v síti  (Přečteno 4925 krát)

c3c1l

• Návštěvník
Nejsou vidět počítače v síti
« kdy: 30 Července 2009, 08:33:24 »
Ahoj Lidi,

mám naistalováno Ubuntu 9.04, ale nevidím v síti ostatní počítače ("Nelze připojit umístění","Ze serveru se nezdařilo získat seznam sdílení"), přitom Windows nainstalované ve VirtualBoxu s ostatní počítače vidí, jede mi internet, připojuji se na vzdálené plochy, pingám ...  firewall je vypnutý, mám naistalovanou sambu a v ní vysdílený adresář, ale z jiných PC není sdílení vidět, virtuální PC ano.
(ip, maska ... je přiděleno od DHCP serveru).
Stejnou distribuci mám na jiném počítači (s odlišným HW) a tam funguje vše naprosto korektně, jak procházení sítě, tak sdílení v sambě. Porovnával jsem nastavení obou PC přes Webmin a mám za to, že jsou shodná.
Použitím příkazu "nautilus smb://192.168.2.102" příslušný počítač zobrazím ve správci souborů ...

Už mě nenapadá, co jiného zkontrolovat nebo udělat, ve fóru jsem nenašel nic, co by mi pomohlo problém vyřešit.  :'(
Díky moc za každou radu !  ::)
« Poslední změna: 31 Července 2009, 10:42:47 od c3c1l »

Samecek

• Návštěvník
Re: Nejsou vidět počítače v síti
« Odpověď #1 kdy: 13 Února 2010, 07:27:53 »
Čau

Podařilo se ti to vyřešit? Mám stejný problém, příčinou je firewall, ačkoliv povolím potřebné porty pro sdílení, tak mi to hlásí stejnou chybu. Při zadání smb://ip_server/ vypíše seznam v pořádku a ke sdíleným adresářům lze přistupovat. Jediné řešení je mít firewall vypnutý, ale to není příliš dobré řešení.
only Ubuntu 9.10 :-)

Samecek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Února 2010, 18:56:14 »
Po půl dni usilovného pátrání jsem dospěl k řešení, viz:
Název PC: spol
DNS záznam:
/etc/bind/zones/spol.zone
         IN      NS           spol.lan.
spol    IN      A       192.168.2.2

/etc/samba/smb.conf
server string = spol.lan

/etc/firestarter/inbound/allow-service
Samba (SMB), 137-139 445, 192.168.2.0/24,
DNS, 53, 192.168.2.0/24,

/etc/firestarter/inbound/allow-from
192.168.2.0/24,

Pro mě z neznámého důvodu mi nešlo přistupovat pomoci smb://spol/ ale pomoci dns záznamu se nyní dá přistoupit do sítě přes jmenný název a firewall zůstává zapnutý. :-)
« Poslední změna: 13 Února 2010, 19:29:01 od Samecek »
only Ubuntu 9.10 :-)

c3c1l

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Února 2010, 12:09:51 »
Ahoj, nefungovalo mi to ani když jsem firewall vypnul  :-[ Měl jsem taky problém s videem, z nepochopitelných důvodů se nepřehrávalo plynule, takže jsem přešel zpět na widle a místo Ubuntu používám teď Debian, který mi běží na virtuálním stroji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.