Dobrý den,
Mám několik problémů na operačním systému XUbuntu 9.04 a Windows s disky. Snažím se delší dobu připojit disky z Windows které systém nevidí. K tomuto používám program „pysdm“ který je připojí do složky /media/a název příslušného disku. Nevím totiž jak zapisovat do fstab! U OS OpenSuse 11.0 to fungovalo bezproblému.
No problém je v tom že „Systém souborů“ (ten průzkumník v xubuntu) tyto disky nevidní, po připojení tudíž je ani nezobrazuje v tom seznamu disků. Takže mě napadlo vytvořit si ručně zástupce z /media/Data a /media/Windows. Viz obrázek.

Divné je že ale když chci něco stáhnout Firefoxem nebo jiným programem a dám zvolit ručně umístění tak v tom průzkumníkovi je už zobrazuje jako disky. Viz obrázek

Co mě ale nejvíc štve je fakt že Ubuntu asi neumí zapisovat na disky NTFS. Několikrát mě už při spouštění OS Windows XP zaskočila hláška „Chybná konzistence disků“ (nebo něco v tomto slova smyslu) a zapnul se ScanDisk který odstranil vždy všechny soubory které na ten disk(y) zapsal ubuntu. Zajímalo by mě proč! Jak se tohoto vyvarovat?
Napadlo mě zda by se nedal nějak zobrazit výpis který se zobrazuje při spouštění ubuntu. Uspalsh je vypnutý ale startuje to tak rychle že ani nestihnu přečíst chybu kterou to tam píše. Obávám se že je to právě nějaká chyby spojená se správou disků ntfs. Přitom by pysdm měl vše připojit správně

Závěrem chci poděkovat všem zúčastněným diskutujícím za rady.