Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Šílené problémy s diskem !  (Přečteno 5846 krát)

M.iss

• Návštěvník
Šílené problémy s diskem !
« kdy: 06 Srpna 2009, 12:52:09 »
Dobrý den,
Mám několik problémů na operačním systému XUbuntu 9.04 a Windows s disky. Snažím se delší dobu připojit disky z Windows které systém nevidí. K tomuto používám program „pysdm“ který je připojí do složky /media/a název příslušného disku. Nevím totiž jak zapisovat do fstab! U OS OpenSuse 11.0 to fungovalo bezproblému.
No problém je v tom že „Systém souborů“ (ten průzkumník v xubuntu) tyto disky nevidní, po připojení tudíž je ani nezobrazuje v tom seznamu disků. Takže mě napadlo vytvořit si ručně zástupce z /media/Data a /media/Windows. Viz obrázek.

Divné je že ale když chci něco stáhnout  Firefoxem nebo jiným programem a dám zvolit ručně umístění tak v tom průzkumníkovi je už zobrazuje jako disky. Viz obrázek

Co mě ale nejvíc štve je fakt že Ubuntu asi neumí zapisovat na disky NTFS. Několikrát mě už při spouštění OS Windows XP zaskočila hláška „Chybná konzistence disků“ (nebo něco v tomto slova smyslu) a zapnul se ScanDisk který odstranil vždy všechny soubory které na ten disk(y) zapsal ubuntu. Zajímalo by mě proč! Jak se tohoto vyvarovat?
Napadlo mě zda by se nedal nějak zobrazit výpis který se zobrazuje při spouštění ubuntu. Uspalsh je vypnutý ale startuje to tak rychle že ani nestihnu přečíst chybu kterou to tam píše. Obávám se že je to právě nějaká chyby spojená se správou disků ntfs. Přitom by pysdm měl vše připojit správně :(

Závěrem chci poděkovat všem zúčastněným diskutujícím za rady.

« Poslední změna: 06 Srpna 2009, 12:54:14 od M.iss »

pivasud

• Aktivní člen
  • *
Re: Šílené problémy s diskem !
« Odpověď #1 kdy: 06 Srpna 2009, 13:06:42 »
nainstaluj si MC prihlas se jaku root a muzes zapisovat do fstab jako blazen
kubuntu 9.10

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2009, 13:58:53 »
No toho se právě bojím, neumím to. I když je tady návod preferuji spíše něco kde si to v gui naklikám

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 06 Srpna 2009, 14:08:29 »
Máš spoustu možností. Takže nainstaluj mc (midnight commander) např. pomocí Synapticu (doporučuji)
http://wiki.ubuntu.cz/Synaptic

Editování:
1. příkazem v terminálu (otevře se soubor v textovém editoru mousepad)
u xubuntu (xfce)
Kód: [Vybrat]
gksudo mousepad /cesta/k/souboru.conf
Pokud gui tak:
2. Spuštění souborového správce thunar pod rootem
gksudo thunar[/b]

3. spuštění mc v terminálu jako root
sudo mcatd.

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Srpna 2009, 14:23:26 »
MC mám už od včera, instalovaný přes shell to je to samé (snad)
Takže doporučujete zapsat si to tedy ručně do fstab? Žádný pysdm a podobné gui utily na připojení disků a jejich správu?

pivasud

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 06 Srpna 2009, 14:30:30 »
pokud vis co tam napsat prijde mi to jako nejjednodussi reseni a taky nejrychlejsi  :)
kubuntu 9.10

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Srpna 2009, 15:17:26 »
No to právě nevím  :o
A vyřeší to problémy se zápisem?

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #7 kdy: 06 Srpna 2009, 15:30:45 »
Ubuntu umí (už několik verzí) pracovat s NTFS tak říkajíc samo s sebou. Je akorát potřeba si je namountovat (což se většinou taky zařídí "víceméně samo" během instalace). Takže to, že ti nefunguje, je divný. Možná sis tam ve snaze "vylepšit to" něco rozdrbal. Zkus třeba nabootovat z Live CD a podívat se, zda vidíš jak extn disky, tak ntfs. Měly by být vidět všechny a mělo by s nimi jít úplně normálně pracovat.
« Poslední změna: 06 Srpna 2009, 15:32:55 od mka »

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 06 Srpna 2009, 15:32:35 »
Ne z live CD na ty disky není vidět. Jediné co se tu dělalo je mountování s programem pysdm nic víc :'(

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #9 kdy: 06 Srpna 2009, 15:53:43 »
Divné...
No, win už jsem před časem vyhodil, takže víc nemohu sloužit...

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 06 Srpna 2009, 16:27:22 »
Umí připojit a odpojit. Halavně připojení dělá automaticky po spuštění. Nevím, nastavuje to parametry všecko prostě automaticky, tomu já nerozumím proto se bojím sahat do fstab
Jinak jestli chceš vidět fce. tak http://pysdm.sourceforge.net/#screenshots

luisah

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 06 Srpna 2009, 16:39:13 »
*buntu určitě umí zapisovat na disk s ntfs. Spíše bych viděl v tomto problém někde "jinde".
Zápis do fstab by mohl pomoci.
Návod jak zapsat oddíl ntfs do fstab:
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku/fstab

http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku#Oprava_.2BAWE-patn.2BARs_odpojen.2BAOk-ho_NTFS_odd.2BAO0-lu
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku/mount

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 06 Srpna 2009, 19:00:54 »
Dobře takže co mám tedy dělat? Smazat "pysdm" odpojit disky, smazat zástupce v /media/název disku
 a připojit to ručně? tak doufám že to nějak zvládnu...
Jo ještě mám stažený nějaký ntfs-config (někdo ho tady na foru doporučoval, ani nevím jak to funguje) taky smazat?

Jinak dual boot XP/Ubuntu funguje

BTW: na co je program gigolo? Ten mám smazat taky? Kde se vzal?

« Poslední změna: 06 Srpna 2009, 19:02:31 od M.iss »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #13 kdy: 06 Srpna 2009, 19:49:03 »
Gigolo je program pro přístup ke vzdáleným souborovým systémům. Kde se vzal se neptej tady, ale u sebe. Asi ho někdo musel nainstalovat.
Rozhodně nedoporučuji mazat programy jen tak, zejména pokud byly nainstalovány přes nějaký package manager (Synaptic, ...).
Jak tak na to koukám, ta by to možná stálo za zálohu uživ. dat (/home, ...) a čistou instalaci. A případně výpis rozdělení disku na jednotlivé oddíly.

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 06 Srpna 2009, 20:16:42 »
V xubuntu nic nemám takže nepotřebuji zálohu. Ale co bude pak s dual bootem? Pokud odmažu oba dva sys. disky (swap a ten systémový) tak smažu i grub ne?
Nevím tím že to smažu si asi nepomůžu, stejně pak budu muset řešit problém s disky znova. V tomhle je asi lepší Ubuntu tam se disky připojovaly a zobrazovaly automaticky nic se nemuselo řešit. Ale na můj PC je Ubuntu troch velký macek proto mám Xubuntu které nezatěžuje CPU, bere málo místa na disku ale půlka věcí se tady musí dělat ručně... No je to daň za slabší PC (1.6ghz, 1024ram, 80gb disk, 64mb video card)
« Poslední změna: 06 Srpna 2009, 20:27:45 od M.iss »

luisah

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 06 Srpna 2009, 20:40:32 »
Na takovémto pc bych ani nepřemýšlel o Xubuntu. Určitě Ubuntu. Nejsou v současné době v nich takové rozdíli.
Nemusíš nic odmáznout. Stačí nabootovat cd a vybrat oddíly (při instalaci) tak jak je máš nyní. Předpokládám swap, / a /home (ideální - ruční rozdělení disku - viz. můj podpis -> www.pruvodce-linuxem.cz). Nebo je prostě smažeš všechny a vybereš volné místo a nainstaluješ znovu (bez /home). Vše z live cd, nebo přímo při instalaci -> rozdělování disku.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD

Grub se při instalaci znovu zapíše, resp. přepíše.

Osobně si myslím, že bude pro tebe nejlepší Ubuntu. Vše by mělo jet bezproblémů, návody na wiki jsou určený převážně pro Ubuntu, tak nemusíš přemýšlet o drobných změnách v návodech. Alespoň než se naučíš orientovat v linuxu.
« Poslední změna: 06 Srpna 2009, 20:43:34 od luisah »

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 06 Srpna 2009, 20:57:11 »
Takže naformátuji SWAP a ext3...
Moc by mě zajímalo proč mě swap na disku zabírá 258mb při ram nad 512mb je snad swap zbytečností? Mohu ho úplně zrušit a v nové instalaci nějak vybrat že ho nechci na disku?

Deafboy

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 06 Srpna 2009, 22:00:09 »
SWAP vy som nevypínal. Ja mám 1GB RAM a moje ubuntu swap využíva.
Neviem ani o možnosti "vypnúť" ho.
Ubuntu som prestal pouzivat vzhladom na jeho bugy kazdodenne, no sem-tam rad zabludim na toto forum a som este radsej ked viem pomoct

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 06 Srpna 2009, 23:10:02 »
A kolik máš swap?

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #19 kdy: 07 Srpna 2009, 09:08:39 »
při ram nad 512mb je snad swap zbytečností?

Právě naopak!!! Dej mu alespoň 1 nebo 2GB. To tě nezabije...

Mimochodem, na kolika GB jsi si udělal ten ext3?
« Poslední změna: 07 Srpna 2009, 09:26:23 od mka »

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 07 Srpna 2009, 12:51:53 »
Vše pro linux s ext3 i swap má momentálně 5gb a myslím si že i na Ubuntu to bude stačit. Linux disk nepoužívám vše mám na ntfs disku z toho důvodu že windows nepodporuje linux formáty.
BTW: napadlo mě tak že místo ubuntu mohu dát linuxmint. Podle statistiky na distrowatch.com si vede v poslední době  líp jak ubuntu  8)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #21 kdy: 07 Srpna 2009, 13:13:14 »
To myslíš ext3 + swap = 5GB? Nebo 5+5? No...
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD: První oddíl bude sloužit pro samotný systém označovaný jako "/", doporučujeme alespoň 10 GB. Samotný systém se vejde na cca 4 GB, ale pokud v něm budete chtít pracovat a instalovat nové věci tak je to málo.

Za těchto oklností bych si nejprve položil otázku: K čemu mi bude takové ubuntu?

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 07 Srpna 2009, 13:20:46 »
No protože mám jen 80 GB disk a nemohu si dovolit tolik. Samotné XP má chlívek o velikosti 6GB
Jinak těch 5GB je na celé ununtu (swap a ext3 se podělí o 5gb)
« Poslední změna: 07 Srpna 2009, 13:23:17 od M.iss »

luisah

• Závislák
« Odpověď #23 kdy: 07 Srpna 2009, 13:28:58 »
Uf :D
Takže máš XP na oddíle o velikosti 6GB, nyní Xubuntu na 5GB? A zbytek je volný oddíl pro data? Tedy cca59GB?

Jak napsal mka? Co chceš dělat s Ubuntu? Chceš v něm pracovat, nebo ho jentak zkoušíš?
Pokud chceš v něm pracovat a XP mít jen pro jistotu pak bych ti navrhl asi takovéto rozložení disku.

80GB z toho
6GB XP ntfs
24GB ntfs pro data (pro xp, pokud se ti vměstnají data)
= 30GB
10GB / (zde bude ubuntu) ext3
1GB swap
39GB /home (zde bude domovský adresář - tam se budou ukládat data a nastavení systému)
=50GB

Popř. upřesni jak si představuješ rozložení oddílu.  ;)
« Poslední změna: 07 Srpna 2009, 13:31:36 od luisah »

M.iss

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 07 Srpna 2009, 13:31:34 »
A swap slouží i na hibernaci systému?
Ubuntu chci používat, a až si na něj zvyknu tak doufám že budu moc odstranit Windows

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.