Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu 9.04 - nejde [vyřešeno]  (Přečteno 5342 krát)

Sergej158

• Návštěvník
Instalace Ubuntu 9.04 - nejde [vyřešeno]
« kdy: 16 Srpna 2009, 21:04:37 »
Rozhodl jsem se,že vyzkouším Linux na svém PC (Athlon 64 X2). Mám 2 HDD,tak jej chci dát na disk D (ten mám úplně čistý). Stáhl jsem z netu ubuntu-9.04-desktop-amd64 a vypálil obraz na DVD. Povolím v BIOSu boot z mechaniky a NIC. Proběhne to obě mechaniky a naskočí normálka Win. XP (ty mám na C). Zkoušel jsem to kontrolovat, zda jsem stáhl vše správně a přes program winMd5Sum jsem zjistil, že ano (součet něčeho odpovídal) :'( Myslel jsem, že dělám špatně bootování,ale starší Ubuntu 6.04 se začalo instalovat normálně (pro poškozené CD se však nedotáhlo a já to ukončil) Dával jsem dvd i do druhé mechaniky a opět NIC  :-\ Pak jsem ještě na netu vyčetl, že jde dát instalaci přes Wubi přímo z disku pod Wokny... zde provedu 2klik na ikonu,proběhnou přesýpací hodiny a NIC  ::) Už fakt tedy nevím, jak dostat Ubuntu na můj PC, pomůže někdo ?
« Poslední změna: 17 Srpna 2009, 10:31:09 od kiklhorn »
Vím,že nic nevím.
S.

Šuohob

• Závislák
Re: Instalace Ubuntu 9.04 - nejde
« Odpověď #1 kdy: 16 Srpna 2009, 21:19:37 »
Mno... jestli ti šla nabootovat 6.04 tak bys mohl vyzkoušet minulou verzi ubuntu 8.10 - http://releases.ubuntu.com/intrepid/. Pokud ti nepůjde ani tohle, tak můžeš vyzkoušet i jiné distro, než ubuntu, například Fedoru http://www.fedora.cz/, nebo OpenSuse http://cs.opensuse.org/V%C3%ADtejte_na_openSUSE.org
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 16 Srpna 2009, 21:47:59 »
vypálil si to jako "bootable dvd"? pokud normálně tak to NEMUSÍ jít. zkus to vysmahnout jako bootable a mělo by to jet...

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 16 Srpna 2009, 21:55:05 »
JJ, to je pravda, asi jsi to ubuntu-9.04-desktop-amd64.iso nevypálil jako obraz.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Srpna 2009, 21:57:44 »
Ano, vypálil jsem to jako normální dvd (iso jsem otevřel a ty složky a soubory vypálil),kde najdu možnost bootable ? Mám Nero 8 ::)
Vím,že nic nevím.
S.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 16 Srpna 2009, 22:21:52 »
 ;D Díky za radu,jdu na to  ;)
Vím,že nic nevím.
S.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 16 Srpna 2009, 23:00:35 »
V Nero volba vypalit ISO obraz. Paklize to mas cesky.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Srpna 2009, 23:35:32 »
Tak se zadařilo a instalace po docela dlouhé době proběhla  ;D, resetoval jsem PC a zvolil Ubuntu,naběhla obrazovka a než jsem stačil něco udělat,tak mi zamrzla klávesnice i myš (do té doby s ní šlo pohybovat)  >:( Ráno se na to podívám...
Vím,že nic nevím.
S.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 16 Srpna 2009, 23:57:33 »
Zkontroloval si integritu vypaleneho CDcka? V menu pri nacteni CD.

NO takze Ti to najede na prihlasovaci obrazovku nebo plochu a zamrzne?

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 17 Srpna 2009, 07:18:16 »
Nekontroloval  :-\ Při souštění PC mám na výběr: Ubuntu karnel 2. něco (asi dva řádky) pak ještě něco, a poslední řádek Win. XP, když dám první řádek Ubuntu Karnel něco, tak se přihlásím svým jménem a heslem, skočí pracovní plocha a pak zámrz  :'( XP jede v pohodě.

P.S. Tak jsem to zamrznutí odstranil -nevím jak,ale už to nedělá  ;D Teď jdu hledat nastavení internetu, abych mohl dotahat zbytek věcí. (mám wi-fi).
« Poslední změna: 17 Srpna 2009, 09:17:56 od Sergej158 »
Vím,že nic nevím.
S.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Instalace Ubuntu 9.04 - nejde [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 17 Srpna 2009, 12:06:08 »
Asi haproval svobodný ovladač na grafiku? ZKus mrknout do logů. Co máš za GK?

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 17 Srpna 2009, 22:33:39 »
Tak jsem přišel domů a chtěl provést nastavení internetu,ale opět to zamrzlo  :-\ Nic nepomohlo (co jsem dělal ráno) prostě se přihlásím,už mám i "pracovní plochu" a cca 45 sec. mohu procházet menu a pak zamrzne myš i klávesnice a pomůže jen tlačítko restart... GK mám ATI HD 2600 XT 512 MB. Jinak Athlon 64 X2 6000+ (3.11), Win XP Profesional/Linux Ubuntu, HDD 2* 160GB, RAM 2*1GB, Monitor Samsung 22" 1920/1080 HD. Ještě jedna věc mi vrtá hlavou, menu mám CZ i Ang.  ??? A jinak jsem úplná lama na PC... nevím kam se dívat na log... >:(
« Poslední změna: 17 Srpna 2009, 22:36:04 od Sergej158 »
Vím,že nic nevím.
S.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 17 Srpna 2009, 23:21:52 »
to pomalu vypadá na nějakou HW chybu. Zkus schválně spustit LiveCD a chvíli ho používat, jestli se stane to samé. A propo proč jsi instaloval 64bit verzi?
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 17 Srpna 2009, 23:46:44 »
Kamos ma taky GK Ati HD 2600 XT a beta U9.04 jela s nesvobodnym ovladacem.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 18 Srpna 2009, 07:21:46 »
for kalfar:
No já myslel, že když mám  Athlon 64 X2 6000+ (3.11), tak tu 64 mít musím ...  ::)

P.S. Vyzkoušel jsem právě spustit Ubuntu při načtení z CD ...první možnost Vyzkoušet Ubuntu bez jakýchkoliv změn ve vašem počítači... a normálně to běhalo a nic nezamrzlo  :-\ Jen mi pořád nejde net (mám wi-fi). Dnes se už k tomu nedostanu,ale zítra tomu dám celý den a MUSÍM na to přijít  ;D
« Poslední změna: 18 Srpna 2009, 09:43:39 od Sergej158 »
Vím,že nic nevím.
S.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 18 Srpna 2009, 10:30:49 »
Nemusíš. Procesory zvládají jak 32 tak 64bitů. A tobě jakožto začátečníkovi bych rozhodně doporučoval 32bit, je s ním méně problémů. Takže stáhni 32bitové CD a přeinstaluj. Pak uvidíš ;)
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 18 Srpna 2009, 11:29:42 »
Systém-Volby-Vzhled-Efekty vzhledu-žádné

Potom zkus nesvobodný ovladač. A pak to zase aktivuj. Pakliže to nebude mrznout i tak.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 18 Srpna 2009, 15:47:15 »
S Ati radeon 2600 jsou opravdu problémy. Ati na drivery pro linux prostě kašle... Měl jsem jí také a taky to někdy zamrzalo. Nefungoval ani suspend to ram, ani přepnutí uživatele - systém prostě zamrznul a nefungovala ani klávesnice, ani myš. Vyzkoušel jsem na tu kartu spoustu ovladačů - ty které chtěl nainstalovat Správce nesvobodných ovladačů i binárky stažený přímo z amd.com. Kupodivu čím novější ovladač jsem nainstaloval, tím více to mělo chyb. Například s novějšími ovladači se přidalo černé problikávání displeje ve 3D (i s vypnutým Compiem), nechtělo to akcelerovat video grafárnou, takže video akceleroval procák (sekalo se), no prostě hrůza. Řekl bych, že nejlepší driver na tuhle kartu je Vesa, s tím to nedělalo tolik bugů jako s nejnovějšíma binárkama od Ati. Ale bohužel s Vesou ti nepůjde 3D akcelerace a tento driver na zmiňované kartě taky nefunguje ideálně. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem přesedlal na nVidii 9600 GT a ani jeden z těchto problémů se vícekrát neobjevil :)

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 18 Srpna 2009, 19:08:52 »
for kalfar:
Stačí sosnout,vypálit a dát instalaci? Nemusím to Ubunto co tam je nějak odinstalovat?  ???

for Bohouš:
Nevím,kdyby ovladač blbl,tak nepůjde nikdy a né že na LIVE jede v poho a blbne jen při té verzi nainstalované... navíc mě to včera dopoledne po mrznutí najednou běhalo v pohodě   :-\

for Rovano:
Co tím vypnu? Nějaký grafický ovladač? Jestli se ale tak daleko dostanu,než to zamrzne  ::)

Vím,že nic nevím.
S.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 18 Srpna 2009, 22:05:26 »
1) ubuntu "odinstaluješ" tak, že naformátuješ disk/partition na kterém to ubuntu je aktuálně nainstalované. Formátování disku se provádí při instalaci ubunta, takže ten disk/partition můžeš rovnou přeinstalovat novou instalací a v instalačním programu zvolit naformátovat daný oddíl na ext4.

Doporučuji projít toto: Odstranění ubuntu, Průvodce instalací

2) pokud vím, tak liveCD funguje implicitně s ovladačem VESA. To znamená, až to ubuntu nainstaluješ/spustíš z liveCD a nebudeš instalovat další nesvobodné ovladače, bude ti to fungovat s tímto driverem.

3) Systém-Volby-Vzhled-Efekty vzhledu-žádné - tímhle vypneš 3D akceleraci. S touhle kartou je spíš 3D akcelerace na obtíž, protože na oficiálních ovladačích (pokud vím tak na všech) Ati nechutně problikává video atd. Opensource ati driver je častokrát horší, než oficiální driver. Jako nejmenší zlo bych být tebou zvolil základní Vesa ovladač... Klidně si ty Ati drivery nainstaluj znovu, ale myslím si, že budeš mít ty samé problémy. Další info Instalace nesvobodných Ati ovladačů
« Poslední změna: 18 Srpna 2009, 22:12:47 od Bohouš »

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 18 Srpna 2009, 22:34:02 »
2) pokud vím, tak liveCD funguje implicitně s ovladačem VESA. To znamená, až to ubuntu nainstaluješ/spustíš z liveCD a nebudeš instalovat další nesvobodné ovladače, bude ti to fungovat s tímto driverem.

3) Systém-Volby-Vzhled-Efekty vzhledu-žádné - tímhle vypneš 3D akceleraci. S touhle kartou je spíš 3D akcelerace na obtíž, protože na oficiálních ovladačích (pokud vím tak na všech) Ati nechutně problikává video atd. Opensource ati driver je častokrát horší, než oficiální driver. Jako nejmenší zlo bych být tebou zvolil základní Vesa ovladač... Klidně si ty Ati drivery nainstaluj znovu, ale myslím si, že budeš mít ty samé problémy. Další info Instalace nesvobodných Ati ovladačů

2) LiveCD funguje se svobodnými ovladači. VESA nepodporuje 3D, takže by na ní nejely efekty, které z LiveCD jedou.

3) Mám kartu o 2 generace starší (X800) a současné svobodné ovladače jedou zcela bez problémů včetně efektů, 3D her i akcelerace HD vieda-

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 19 Srpna 2009, 11:57:54 »
2) LiveCD funguje se svobodnými ovladači. VESA nepodporuje 3D, takže by na ní nejely efekty, které z LiveCD jedou.

3) Mám kartu o 2 generace starší (X800) a současné svobodné ovladače jedou zcela bez problémů včetně efektů, 3D her i akcelerace HD vieda-

2) na drivery na liveCD se podrobněji podívám

3) Popisuji zkušenost hlavně na radeonu 2600, i na některých dalších grafnách od Ati blikalo video, ale samozřejmě nemohu říct, že jsou všechny špatné.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 19 Srpna 2009, 14:26:05 »
Tak jsem stáhl Ubuntu 9.04 desktop-i386, dal instalaci mám to na ext3 (nic jiného se nenabídlo),instalace proběhla, dal jsem Systém-Volby-Vzhled-Efekty vzhledu- a tam jsem již měl - žádné. Pak to zase zamrzlo  :-\ Změnil jsem rozlišení z 1920/1080 na menší (již nevím jaké) běhalo to podstatně déle, ale když jsem zadával ručně IP adresu,tak se PC restartoval a pak po naběhnutí opět zamrzl  :-[ Prostě za těch 45-60 sec. nestihnu skoro nic, nemůžu si nic sosnout-nemám nainstalovanou IPnu. Asi haprují nějaké ovladače,ale jak získat nové bez netu a se stálým mrznutím ?  ???

P.S. ještě se zeptám, když Ubuntu stále mrzne,nebylo by lepší vyzkoušet třeba Kubuntu? nebo jinou distribuci? případně jakou ?
« Poslední změna: 19 Srpna 2009, 20:59:15 od Sergej158 »
Vím,že nic nevím.
S.

Sergej158

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 19 Srpna 2009, 22:49:35 »
Tak nevím kde je problém,zkoušel jsem Ubuntu i bez nutnosti instalace,ale stejně to zamrzlo  :'( nějaký nápad  ??? Po přihlášení mám necelou minutu na práci... nepomohlo ani 32 bit. Ubuntu.
Vím,že nic nevím.
S.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 20 Srpna 2009, 00:37:42 »
Teda tady bych už neviděl problém v softwaru, ale spíše v železe. 2600 je plnohodnotná karta, kterou určitě hodně lidí bude mít a ty jsi první, kdo přišel s tímhle problémem. Obávám se že tvůj počítač je jednou nohou v křemíkovém nebi  :-[

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.