Předpokládám, že máš grafiku nVidia a že používáš proprietární ovladač, co?
Pokud je tomu tak, mně to na 9.04 zlobilo podobně, akorát obraz byl s malým kontrastem, zbarvenej do zeleno-růžova (čip v kameře od stejnýho výrobce). Je to tím, že ovladače nVidia přestaly podporovat DGA.
Co jsem teď koukal, už mi to po upgrade na verzi 9.10 funguje krásně (testováno na XawTV, Camorama ale nejde, v EffecTV bliká jen "System Error", GQCam nemám k dispozici)
EDIT
Ještě bych zkusil doinstalovat balíky libcanberra-gtk-module, libgail-common, libgail-gnome-module, libgail18 a libatk1.0-0 (možná je to u Tebe trochu jinak, mám to takhle na U 9.10 KK), ale nevím, nevím, jestli to něčemu pomůže, ale alespoň zmizej chybový hlášky u gqcam:
Gtk-WARNING **: Failed to load module "libcanberra-gtk-module.so": libcanberra-gtk-module.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Gtk-WARNING **: Failed to load module "libgail.so": libgail.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Gtk-WARNING **: Failed to load module "libatk-bridge.so": libatk-bridge.so: cannot open shared object file: No such file or directory
/dev/video: No such file or directory
...a budou nahrazeny těmi relevantnějšími.
Jo a mimochodem- v gqcam musíš otevřít /dev/video0 (nebo /dev/video1), /dev/video na Ubuntu snad ani neexistuje.