Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Spatna velikost HDD [vyreseno]  (Přečteno 9381 krát)

Kerim

• Návštěvník
Spatna velikost HDD [vyreseno]
« kdy: 22 Srpna 2009, 19:52:08 »
Ahoj lidicky,
mam takovy problem s HDD. Nejak mi Ubuntu 8.04 ukazuje malou velikost HDD. Mam 60 GB disk rozdeleny na 53.59 GB ext3 a 2.32 GB SWAP (udaje z GParted, automaticke rozdeleni pri instalaci) .  Pri pouziti Analyzatoru vyuziti disku se dostanu na velikost korenoveho oddilu / 16.3 GB. System se chova jako by HDD byl opravdu tak maly. Ve vlastnostech disku je uvedeno, ze nektery obsah je necitelny. Nevite nekdo, co s tim a kam se mi podely zbivajici GB? >:(
Formatu bych se opravdu rad vyhnul, mam vse nastaveno k naproste spokojenosti. Za jakoukoliv radu jsem predem vdecny. 
« Poslední změna: 23 Srpna 2009, 18:13:19 od Kerim »

JohnyN

• Host
Re: Spatna velikost HDD
« Odpověď #1 kdy: 22 Srpna 2009, 19:54:51 »
Dobry vecer, doinstalujte gparted:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install gpartedalebo cez synaptic balik "gparted"

potom ho spustite a poslite screenshot okna gparted.
http://wiki.ubuntu.cz/GParted

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Srpna 2009, 20:03:05 »

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Srpna 2009, 20:06:49 »
Ste si isty, ze nemate na disku ine data o ktorych neviete a ktore z nejakeho zahadneho dovodu nezobrazuje ani disk analyzer?

Citace
lastnostech disku je uvedeno, ze nektery obsah je necitelny.

poslite screenshot aj tohto okna

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 22 Srpna 2009, 20:16:09 »

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 22 Srpna 2009, 20:22:11 »
Hmm.. tak to je viac nez zaujimave, na ziadnom linuxovom systeme som sa s tym este nestretol.
Aky file system pouzivate? (ext3, ext4, reiserfs, ..)

//edit nainstalujte updaty, ak nahodou medzi casom nejake vznikli:
alt+f2 napiste xterm a enter potom skopirujte text:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
zle zobrazuje volne miesto aj Nautilus? Kolko volneho miesta zobrazi Spravca systemu? (menu system - sprava)
« Poslední změna: 22 Srpna 2009, 20:25:03 od JohnyN »

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Srpna 2009, 20:23:30 »
Jeste posilam vypis z vlastnosti:
http://uloz.to/2339487/system-souboru.png
Pouzivam ext3.

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Srpna 2009, 20:34:49 »
Sledovani systemu ukazuje toto
http://uloz.to/2339563/sledovani-systemu.png

EDIT: Aktualizace mam vsechny nainstalovany.
« Poslední změna: 22 Srpna 2009, 20:36:27 od Kerim »

mrstevo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 22 Srpna 2009, 20:52:28 »
skus pozrieť na veľkosť            /home/uzivatel/.local/share/trash
YOU SHOULD NEVER GET MORE THAN YOU GIVE

Intel Core 2 Duo 2 GHz, 3GiB ram, 160GB SATA2, NVIDIA 8400GS 512MiB  DDR2, Saa7134 TV card Ubuntu 9.04

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 22 Srpna 2009, 20:56:35 »
Tak tam zakopany pes nebude. Velikost /home/uzivatel/.local/share/trash je 4 MB a celkove /home/uzivatel/.local/share ma 4.7 MB.

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Srpna 2009, 21:01:36 »
Mne spise jde o to, jestli neexistuje nejaky programek, ktery by prosel cely HDD bit po bitu a dokazal najit ten necitelny obsah a pripadne ho odstranit. Jak jsem se k tomu necitelnemu obsahu dostal nevim, ale ma cca 30 GB, coz je dost.

JohnyN

• Host
« Odpověď #11 kdy: 22 Srpna 2009, 21:04:04 »
Ono s trashom je to nejako inak, pretoze ak by ste nejake data odstranili do kosa, tak by ste stale na disku nevideli volne miesto, ale nie je to tak. Volne miesto mate hned po presnuti dat do kosa. Ale na disku este fyzicky su.

Samozrejme tato situacia by mohla nastat iba ak by ste mazali velke mnozstvo dat.

Najjednoduchsi bude asi reinstall. A aby ste vsetko nemuseli nastavovat od znova, tak si zazalohujte /home a /etc a hodil by sa aj zoznam doinstalovanych balikov, ale na toto nepoznam postup. Po formate disku, preinstalovani systemu, nahrati /home, /etc a doinstalovani balikov by ste sa mali dostat na sucasny stav s korektnym zobrazovanim velkosti na disku.

JohnyN

• Host
« Odpověď #12 kdy: 22 Srpna 2009, 21:04:46 »
Mne spise jde o to, jestli neexistuje nejaky programek, ktery by prosel cely HDD bit po bitu a dokazal najit ten necitelny obsah a pripadne ho odstranit. Jak jsem se k tomu necitelnemu obsahu dostal nevim, ale ma cca 30 GB, coz je dost.

urcite nieco  taketo existuje, ale ja vam neviem poradit.. snad poradi niekto zo skusenejsich userov

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #13 kdy: 22 Srpna 2009, 21:07:46 »
V tom gparted když klepnete pravým myšítkem na disk, je tam v kontextovém menu možnost kontroly - zkuste to. Potom by bylo vhodné se zkusit ještě podívat, jestli zaplněnost v gparted odpovídá obsahu složek na disku. Třeba to špatně ukazuje jen ten analyzátor disku.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

mrstevo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 22 Srpna 2009, 21:11:09 »
skusil by som nabotovať z live cd a tam popozerať na disk. step by step
YOU SHOULD NEVER GET MORE THAN YOU GIVE

Intel Core 2 Duo 2 GHz, 3GiB ram, 160GB SATA2, NVIDIA 8400GS 512MiB  DDR2, Saa7134 TV card Ubuntu 9.04

NoWin

• Host
« Odpověď #15 kdy: 22 Srpna 2009, 21:12:03 »
Pokud jsem to správně pochopil, Ty máš 60GB disk, takže očekáváš, že se Ti tam objeví jeho skutečná velikost 60GB, co? Ne, bohužel tomu tak není a to díky zvrhlosti výrobců nejen hadrdüsků, ale i ostatních paměťových médií, snad kromě RAM.
Většina lidí se totiž mylně domnívá, že přípona kilo (k) je vždycky 1000, ale v počítačštině je to od nepaměti trochu jinak, je to 2^10, tzn. 1024.
Jenže obchodníci jsou prasata a schválně berou, že 1kB=1000B; 1MB=1000kB apod., takže když si koupíš 60GB disk, dostaneš přibližně 60.000.000.000B (60×1000×1000×1000) místo očekávaných 64.424.509.440B (60×1024×1024×1024), tedy o skoro 7% míň (55.8GiB), což by mělo odpovídat.
Kvůli tomu se zavedly jednotky KiB (kibibyte), MiB (Men in Black), GiB (gibibyte) apod., kde 1KiB=1024B, 1MiB=1024KiB=1048576B atd., stejně na tom by měly bejt oktety (o, Ko, Mo, Go,...), který se používají v některých zemích místo bajtů, ale ani tomu se už dneska nedá moc věřit.

Ošiděj nás o 7% místa na disku a ještě chtěj po nás autorský poplatky...  ???

EDIT:
Velikost kořenový složky neměř, nemá to cenu, k některým souborům nemáš bez roota přístup, navíc tam není jen obsah disku, ale všech připojených disků a spoustu dalšího.
« Poslední změna: 22 Srpna 2009, 21:19:05 od NoWin »

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 22 Srpna 2009, 21:17:18 »
Kontrolu jsem provedl z LiveCD a vubec to nepomohlo. Na disku nemam temer zadny data, rozhodne mnohem mene nez cca 40Gb z GParted. Zaplneni by odpovidalo spise Analyzatoru dat, ten ale zase ukazuje prilis maly disk.
Zalohu /home a /etc udelat nemuzu. Nemam kam. Jsou moc velky a na DVD to vypalovat po castech se mi prilis nechce. Spise bych bral postup na smazani tech necitelnych dat, ale sam vubec netusim jak na to.
Opravdu neocekavam, ze tam budu mit 60 GB, ale nejakch cca 54 GB (takovy IT analfabet nejsem), ale v tom problem nebude, protoze mi chybi hrubo cca 30 GB a to je trochu moc. Tech cca 30 GB jsem odecital od 54 GB a ne od 60 GB.

JohnyN

• Host
« Odpověď #17 kdy: 22 Srpna 2009, 21:22:43 »
/etc bude mat tak 10-15 MB po zabaleni par 100kB
/home sam o sebe obsahuje iba konfigy aplikacii, najvacsia polozka bude asi .mozilla, ale ked zmazete cache, bude podstatne mensia. Pomoze vam s tym analyzator. Ak tam nemate svoje data, tak tam musia byt iba stare data aplikacii.

Skontrolujte este adresar /lost+found, je mozne, ze tych 30GB sa skryva prave tam

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 22 Srpna 2009, 21:31:53 »
Adresar /lost+found je prazdny. Kdyz jsem vymazal nepotrebna data z /home tak jsem se dostal na 3 GB. To ale nemeni nic na tom, ze bych se rad vyhnul reinstalu.
Mockrat dekuji za pomoc a pro dnesek musim uz pryc. Zitra tu zase budu. Dobrou.

NoWin

• Host
« Odpověď #19 kdy: 22 Srpna 2009, 21:42:20 »
Není disk poškozenej? Zkoušel jsi spustit fsck (z LiveCD, s odpojeným příslušným oddílem)? Nezaprasila to nějaká aplikace (nedávno jsem jednu testoval, měla za úkol hledat poškozený soubory na disku, místo toho mi vytvořila soubor o velikosti skoro 40GiB, takže mi zaplnila celej disk a dost blbě se to z toho dostávalo)?

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #20 kdy: 22 Srpna 2009, 21:47:33 »
Nejsou ta data, co hledáte, v nějakém skrytém nebo systémovém adresáři? Tu kontrolu disku z LiveCD přes gparted jste zkoušel?
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #21 kdy: 22 Srpna 2009, 23:01:06 »
Možná by pomohl výstup z
sudo du --max-depth=1 / 2> /dev/null | sort -n
sudo du --max-depth=1 --apparent-size / 2> /dev/null | sort -n
sudo find / -size +100M -exec du -h --apparent-size '{}' \; 2> /dev/null
(výpisy velikostí jednotlivých adresářů podle reálného/zdánlivého zaplnění disku, seřazené; výpis souborů nad 100 MB v systému)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Kerim

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 23 Srpna 2009, 15:17:00 »
Mockrat dekuji arrange. Ten vystup mi pomohl. Mel jsem nejaky soubory v /root/.local/share/trash. Uz mi chybi jen 8,3 GB dat.
GParted mi pise celkovou velikost oddilu 53,6 GB a vlastnosti "System souboru" hlasi velikost 45.3 GB s tim, ze nektery obsah je necitelny.
Pokud je to normalni, za nektery obsah disku je necitelny (nespis kuli opravnenim) a pokud je normalni velikost necitelnych dat cca 8 GB, tak mi prosim dejte vedet, at nehledam chybu kde neni.

JohnyN

• Host
« Odpověď #23 kdy: 23 Srpna 2009, 15:36:33 »
Mockrat dekuji arrange. Ten vystup mi pomohl. Mel jsem nejaky soubory v /root/.local/share/trash. Uz mi chybi jen 8,3 GB dat.
GParted mi pise celkovou velikost oddilu 53,6 GB a vlastnosti "System souboru" hlasi velikost 45.3 GB s tim, ze nektery obsah je necitelny.
Pokud je to normalni, za nektery obsah disku je necitelny (nespis kuli opravnenim) a pokud je normalni velikost necitelnych dat cca 8 GB, tak mi prosim dejte vedet, at nehledam chybu kde neni.

Tiež mi súb. systém ukazuje "niektoré dáta nečitateľné", ale miesto z disku mi "nezmizlo".

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #24 kdy: 23 Srpna 2009, 16:12:49 »
1 Obsah je nečitelný hlavně proto, že k němu nemáš přístupová práva. Pokud trváš na měření velikosti souborů přes Nautilus, můžeš to zkusit přes
gksudo nautilus
2 Asi nenajdeš 2 programy, které Ti změří velikost všech systémových souborů do posledního bytu totožně. Asi Ti du vyšlo jinak s přepínačem --apparent-size a bez něj. Nebo pokud máš v /media zapojený nějaký disk/CDROM apod., zase Ti to ovlivní celkový výsledek.

3 Ext3 má rezervováno ve výchozím nastavení 5% disku pro roota. Je to vidět ve Sledování systému ve sloupcích "Volné" a "K dispozici", nebo pomocí sudo tune2fs -l /dev/sd??. Je možno změnit pomocí tune2fs -m, ale radši bych do toho nešahal  ;)

4 Pokud jsi hračička a máš odvahu, zkus si nakopírovat několikrát za sebou nějaký velký soubor na disk, a pak uvidíš, kolik máš opravdu volného místa (tzv. průzkum bojem). Až ho budeš mít úplně plný, velmi oceníš, že můžeš rebootovat do recovery mode a využít té rezervované 5% kapacity pro superuživatele...
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.