Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém se spuštěním Ubuntu 9.04  (Přečteno 3629 krát)

davidos

• Návštěvník
Problém se spuštěním Ubuntu 9.04
« kdy: 23 Srpna 2009, 15:07:00 »
Zdravím, mám problém se spuštěním Linux Ubuntu 9.04 nainstalované na PC intelP4 1GBRAM a dva disky 120GB - windows xp a 300GB - Linux Ubuntu 9.04. Linuxy jsem nainstaloval z alternate CD, protoze z desktopove verze se to nepodarilo a a vypisovalo to ihned pri neuspesnem spousteni instalace neco takoveho: unable to read cache block, unable to read directory block. To az z alternate se to povedlo dokonce uspesne nainstalovat, ale pri spousteni to zamrzlo a z příkazové řádky vypisuje toto:http://tranceweb.ic.cz/. Díky předem za odpovědi.

JohnyN

• Host
Re: Problém se spuštěním Ubuntu 9.04
« Odpověď #1 kdy: 23 Srpna 2009, 15:53:44 »
Dobrý deň, chyby, ktoré popisujete budú najskôr zapríčinené chybami na HDD. Ak sa vám podarí nabootovať Live CD Ubuntu, tak spustite gparted (ALT+F2 a napíšte gparted). Potom vyberte disk s Linuxom a vyberte "Skontrolovať".

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Srpna 2009, 17:09:02 »
Mám GParted Live CD vypaleny nejnovejsi testovany, ale kdyz z nabidky z nabootovaneho cd spustim GParted Live (Default settings), tak probehne spousta prikazu jeden z nich: mount: mountung /dcv/hdd on /live/image failed: Invalid argument

JohnyN

• Host
« Odpověď #3 kdy: 23 Srpna 2009, 20:06:59 »
Mám GParted Live CD vypaleny nejnovejsi testovany, ale kdyz z nabidky z nabootovaneho cd spustim GParted Live (Default settings), tak probehne spousta prikazu jeden z nich: mount: mountung /dcv/hdd on /live/image failed: Invalid argument

To bude prave problem, pravdepodobne poskodeny file system. Neviem gparted live bootovat bez automatickeho mountu diskov?

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Srpna 2009, 20:14:57 »
Dobře, takže tím chcete říct, že jsem stáhl poškozený GParted ? Prosím vás tedy zda byste mi poslal nějaký odkaz na funkční GParted a jak provedu automatický mount disků ? Díky :)
« Poslední změna: 23 Srpna 2009, 20:17:28 od kouba »

JohnyN

• Host
« Odpověď #5 kdy: 23 Srpna 2009, 20:16:20 »
Nie, gparted live CD je podla vsetkeho v poriadku. Mam na mysli poskodeny file system na vasom pevnom disku. To je dovod, preco sa vam nepodarila instalacia z desktop cd ubuntu a taktiez vam teraz nejde nabootovat ubuntu ani gparted.

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 23 Srpna 2009, 20:18:56 »
Aha, a dá se to nějakým způsobem spravit nebo obnovit file system ? Nebo je to technická závada ?

JohnyN

• Host
« Odpověď #7 kdy: 23 Srpna 2009, 20:42:30 »
Vzhladom k tomu, ze nemate skusenosti s linuxom a na linuxovom disku nemate ziadne data, tak by som doporucil vo windows naformatovat disk na ntfs a otestovat ho (bez formatu na ntfs ho asi win nebude schopny otestovat). Ak system nenajde ziadne chyby, tak vase problemy boli iba SW radu, teda chyba bola iba v poskodenom file systeme (suborovom systeme), ku ktorej doslo pri instalacii ubuntu. V tom pripade mozete Ubuntu znova nainstalovat a vase problemy by mali byt vyriesene.

Druhou a pravdepodobnejsou moznostou je windows najde na disku chybu (pravdepodobne ho ani nesformatuje na ntfs) tz.,  ze hardware vasho disku je poskododeny. V tom pripade ho poslite na reklamaciu.

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 23 Srpna 2009, 20:49:14 »
Ten formát disku na NTFS jsem udělal už před touto instalací, takže bych se asi taky přikláněl k tomu, že je hardware disku poškozen. Mohlo by nějak pomoci toto :http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/~davidek/linux1.iso-8859-2/node96.html ?

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 23 Srpna 2009, 21:12:22 »
Takže to teda nebude technická závada, když jde disk naformátovat na NTFS, ale linuxy poté stejně nefungují. Ve správci disků se jeví jako v pořádku.

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 23 Srpna 2009, 21:20:45 »
Ano mé zkušenosti jsou velice slabé. Pracuju na Linuxu Ubuntu asi dva týdny. 

JohnyN

• Host
« Odpověď #11 kdy: 23 Srpna 2009, 23:33:03 »
Aku graficku kartu pouzivate?
Ubuntu ste nainstalovali na standardny file system ext3? Alebo ste ho instalovali z windows cez wubi?
Ak je disk stale naformatovany na NTFS, tak ho otestujte z windows pomocou scandisku: http://support.microsoft.com/kb/315265/sk

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 24 Srpna 2009, 11:14:01 »
Používám Nvidia Geforce 5900XT, ubuntu jsem nainstaloval na standartni file system ext3, z wubi ne. Disk jsem otestoval primo ve windowsech ale tam mi to nenaslo zadne chyby nebo me to na ne mozna neupozornilo dal jsem automaticky opravovat chyby. Pote jsem zkusil opet nainstalovat Linuxy, ale opet to slo pouze z alternate cd a kdyz se dostanu pote do windowsu, tak v tento pocitaci  ten disk neni videt asi proto ze je to jiny souborovy system, ale linuxy opet nejdou spustit. Chci se zeptat, zda vypisuje windows po te kontrole disku nejaky log do windows diky.

JohnyN

• Host
« Odpověď #13 kdy: 24 Srpna 2009, 11:24:08 »
Popiste mi blizsie co konkretne neslo pri instalacii Ubuntu z Live CD? Prip. skuste odfotit a poslat, ak to hodi nejaky error.
To, ze Windows nevidi disk s Linuxom je OK. Resp. je to vysledok monopolneho spravania MS. Proste sa tato uzasna firma snazi ziskat 100% trhu tym, ze ignoruje konkurenciu. Existuju vsak utility, ktore dokazu precitat ext3 aj vo windows.

Pri kontrole disku vo windows sa pravdedobne nevytvara log, naco aj, nie? Podakujte Gatesovi.
Avsak ak scandisk spustie z prikaz. riadka pomocou prikazu chkdsk, nejaky log by ste mohli ziskat. http://support.microsoft.com/kb/315265/sk

Napada ma este, ci nie je disk nejako nestandardne zapojeny. Ide o UltraATA alebo SerialATA disk? Alebo je to dokonca externy disk?

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 24 Srpna 2009, 11:46:19 »
unable to cache block a unable to directory block ale to si jen myslim. nezkousel jsem to zrovna pri te posledni instalaci, ale jsem si jisty, ze to bude ono. Mám interní disk IDE myslim 320 je Master. Musíte scrolovat, obrazku je vice http://tranceweb.ic.cz/

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 24 Srpna 2009, 11:47:41 »
Ten format disku ve woknech trva pekne dlouho musel bych to znovu naformatovat.

JohnyN

• Host
« Odpověď #16 kdy: 24 Srpna 2009, 13:19:52 »
Poslite celkovu specifikaciu vasho pc, najma maticnu dosku.

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 24 Srpna 2009, 13:42:57 »
poslední obrázek ZDE >> http://tranceweb.ic.cz/.

JohnyN

• Host
« Odpověď #18 kdy: 24 Srpna 2009, 16:48:04 »
Priznám sa, že netuším, čo problém spôsobuje. Najskôr som predpokladal, že ide o chybu v sub. systéme ext3, ktorá vznikla pri inštalácii. Toto sa ale nepotvrdilo. Taktiež grafická karta, zdá sa nemá s Ubuntu problémy.

Napadá ma ešte možnosť, že aktuálna kombinácia kernelu z 9.04 a vášho HW nie je OK. Resp., že v danom kerneli je bug, ktorý tieto problémy spôsobuje. Takže môžete ešte skúsiť:

alfa 4 Ubuntu 9.10:
http://cdimage.ubuntu.com/releases/karmic/alpha-4/

alebo

stabilné Ubuntu 8.04 LTS:
http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/ubuntu-releases/hardy/

Snáď sa to už podarí vyriešiť.

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 24 Srpna 2009, 16:59:46 »
Ja mam pocit, ze uz jsem zkousel tu 8.04ku a taky nesla, ale mohl bych zkusit 9.10. Co je novejsiho nebo jaky je rozdil mezi 9.04 a 9.10 ?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 24 Srpna 2009, 18:06:01 »
Novější Kernel(jádro), tedy i ovladače pro HW.

Nečetl jsem to celé, ale po přečtení dotazu jsem si řek, že to bude vadný HDD. I když dle reakcí možná ne.
Zkuste fyzicky odpojit HDD a zpustit Ubuntu LIVE. Vím, že to nešlo, ale vyřadíme vadu HDD.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 24 Srpna 2009, 19:03:31 »
Tak jsem tou vyzkoušel běžela jen ta 120citka a i tak neslo nabootovat. Napadlo me jeste, jestli nebude problem treba v te 120citce, tak jsem to zkusil jen s tristovkou, ale taky ne. Vše jsem zapojil jak to bylo a myslim si, ze bude problem v jedne z mechanik. Naposledy jsem jeste ozkousel ten GParted a zjistil jsem, ze mezi tim kodem probehl jeste tento: "Driver sd needs updating please use bus_type method".
« Poslední změna: 24 Srpna 2009, 19:05:30 od kouba »

JohnyN

• Host
« Odpověď #22 kdy: 24 Srpna 2009, 19:26:15 »
Skuste si vytvorit liveusb ubuntu (ak mate k dispozicii aspon 1GB flash) pod windows a nabootovat z nej:
Installing Ubuntu on USB drive using Windows
sekcia: Installing Ubuntu on USB drive using Windows

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 24 Srpna 2009, 19:31:22 »
No zkoušel jsem to i z flashky, ale jen desktopovou verzi nainstaloval jsem na flashku zavadec pres netbootin, ale zase stejny problem hned pri spousteni instalace. Ale jeste mohu zkusit ten GParted z flashky teda no, pokud je teda live cd - GParted ?

davidos

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 24 Srpna 2009, 20:25:55 »
Tak jsem to vyzkoušel z flashky, ale je to pořád stejné + je ještě příkaz:   "FAT: utf8 is not a recommended IO charset for FAT filesystem, file system will be case sensitive!".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.