Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Příkaz/aplikace spouštěná při odhlášení sezení (Gnome)  (Přečteno 1231 krát)

PeLima

• Návštěvník
Dá se někde určit, jaká aplikace nebo script se vykoná po kliknutí na "tlačítko START" a výběru některé z možností "Odhlásit", "Uspat do paměti", "Uspat na disk", "Restartovat", "Vypnout"?
Potřeboval bych automaticky při ukončení Gnome (volba "Odhlásit" nebo "Vypnout") odpojit disky na síťovém NASu. Zatím na to mám udělaný krátký script, který pouštím ručně, ale rád bych to zautomatizoval.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Příkaz/aplikace spouštěná při odhlášení sezení (Gnome)
« Odpověď #1 kdy: 21 Srpna 2009, 20:08:09 »
Dá se někde určit, jaká aplikace nebo script se vykoná po kliknutí na "tlačítko START"
Nejdřív se ujisti, že používáš nějakou z distribucí Linuxu, protože bych se divil, kdyby některá používala tlačítko Start  ;)

Potřeboval bych automaticky při ukončení Gnome (volba "Odhlásit" nebo "Vypnout") odpojit disky na síťovém NASu. Zatím na to mám udělaný krátký script, který pouštím ručně, ale rád bych to zautomatizoval.
Asi nejjednodušší bude ten skript přidat do skriptu /etc/gdm/PostSession/Default, někam před exit 0. Nestačí ho dát jen do toho adresáře /etc/gdm/PostSession/. Pak se provede při odhlášení, vypnutí i restartování počítače.

Dá se někde určit, jaká aplikace nebo script se vykoná po kliknutí na "tlačítko START" a výběru některé z možností [...]  "Restartovat", "Vypnout"?
Restartovat: viz odkazy na skripty v /etc/rc6.d/
Vypnout: /etc/rc0.d/

Je to ale trochu složitější. Podrobnosti man update-rc.d.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

PeLima

• Návštěvník
Re: Příkaz/aplikace spouštěná při odhlášení sezení (Gnome)
« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2009, 15:32:46 »
:) ale vždyť jsem "tlačítko Start" schválně napsal v uvozovkách. Jistě, ve skutečnosti se to jmenuje "Applet rychlého přepínání uživatelů", ovšem kromě přepínánání uživatelů se stejným appletem restartuje nebo vypíná PC. Připadalo mi jednodušší napsat "tlačítko Start", protože se ten applet chová prakticky stejně jako widloidní obrázek téhož jména.
Jinak dík za radu, bylo to přesně to co jsem hledal.

Dá se někde určit, jaká aplikace nebo script se vykoná po kliknutí na "tlačítko START"
Nejdřív se ujisti, že používáš nějakou z distribucí Linuxu, protože bych se divil, kdyby některá používala tlačítko Start  ;)

Asi nejjednodušší bude ten skript přidat do skriptu /etc/gdm/PostSession/Default, někam před exit 0. Nestačí ho dát jen do toho adresáře /etc/gdm/PostSession/. Pak se provede při odhlášení, vypnutí i restartování počítače.

Dá se někde určit, jaká aplikace nebo script se vykoná po kliknutí na "tlačítko START" a výběru některé z možností [...]  "Restartovat", "Vypnout"?
Restartovat: viz odkazy na skripty v /etc/rc6.d/
Vypnout: /etc/rc0.d/

Je to ale trochu složitější. Podrobnosti man update-rc.d.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.