Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomale Kubuntu  (Přečteno 7584 krát)

__Karel__

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« kdy: 11 Října 2006, 21:00:18 »
Zdravim,
par mesicu nazpet jsem si nainstaloval Kubuntu 6. Nyni je to strasne pomale. Mam Athlon 2400 a je to mnohem pomalejsi nez PIII 450 s Win2000, co ma pritelkyne. Nainstaloval jsem par balicku softwaru a provadel jsem vzdy aktualizace, ktere se mi objevovaly dole v tray-ikone. Jinak nic zasadniho jsem nedelal. Take se mi obcas stane, ze disk zacne bezduvodne nekolik (desitek) vterin chroustat.

Poradi nekdo, co s tim ? Preinstalovavat se mi to nechce.

Takoveto psi kusy vyvadi wokna taky, ale az tak po 2 letech pouzivani. Tak doufam, ze Kubuntu se nemusi preinstalovavat casteji nez M$. ;-)

Predem diky za odpovedi.

Karel

Dan

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 12 Října 2006, 03:30:42 »
U linuxových distribucí obecně nedochází k nějakému přílišnému zpomalení ani po delší době užívání, takže chyba bude patrně někde v nastavení - tj. "něco" jsi milému Ubuntu provedl. Můžou to být drobnosti a ani nemusí vypadat, že by měli mít co dočinění s výkonem. Nevinná položka v BIOS setupu, instalace nějakého programu... Můžeš se zkusit podívat na vytížení systému, seznam běžících procesů, jestli ti nějak "nevypadl" akcelerovaný ovladač grafické karty (třeba nv místo nvidia po použití rekonfigurace X Window)...

BTW ke zpomalení systému Windows dochází nejpozději do půl roku, pokud alespoň občas něco nastavíte/nainstalujete/odinstalujete/vypadne proud. Nedej bože, když použijete úžasný systém oficiálních nalepovacích aktualizací. Není moc instalací, které by vůbec přežili 2 roky.

Pavelp

• Host
Pomale Kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 12 Října 2006, 06:50:33 »
Bez problemu mi chodi windows 95/98 a 2000/XP na skoro 30 masinach s prubezne delanymi aktualizacemi naprosto bez padu od doby jejich instalace. Nesirte tu bludy.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Pomale Kubuntu
« Odpověď #3 kdy: 12 Října 2006, 07:28:10 »
Průběžné aktualizace win 95/98 se dají ještě sehnat ?

Pavelp

• Host
Pomale Kubuntu
« Odpověď #4 kdy: 12 Října 2006, 07:43:43 »
Proto jsem napsal 95/98 a 2000/XP oddelene. Nehodlam sa zabyvat flame.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Pomale Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 12 Října 2006, 11:08:38 »
Já mám instalaci Ubuntu od té doby, co vyšel Dapper Beta. Nedávono jsem aktualizoval na EE. A stále je to krásně rychlé, po přechodu na EE možná i rychlejší.
Btw, Windows XP mám nainstalovaný už asi tři roky a pořád se nespomaluje. Jestli to nebude tím, že jsem ho za ty tři roky zapnul asi dvakrát :-)

Dan

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« Odpověď #6 kdy: 12 Října 2006, 12:52:04 »
Citace: Pavelp
Bez problemu mi chodi windows 95/98 a 2000/XP na skoro 30 masinach s prubezne delanymi aktualizacemi naprosto bez padu od doby jejich instalace. Nesirte tu bludy.
Máte naprostou pravdu, omlouvám se. Systémy Windows se obecně po instalaci většího množství oprav nezpomalují, protože Vašich 30 referenčních kousků nepadá. Už to chápu. Jen ještě netuším, jaký to má vliv na vyvražďování velryb v severních mořích. Kdybyste se raději pokusil pomoci tazateli s problémem, místo vymýšlení blbostí.

Pavelp

• Host
Pomale Kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 12 Října 2006, 13:32:39 »
Chytani za slova je to, co na forech miluju uplne nejvic. Trvam na tom, ze tvrzeni "Není moc instalací, které by vůbec přežili 2 roky." je FUD. Mimoto, jak chcete tazateli radit, kdyz naprosto nic nevime o jeho konfiguraci, mi taky neni jasne. Konstatovani ze windows maji spatny system aktualizaci a jejich instalace nevydrzi dva roky (blud) mu asi taky moc nepomuze. #5.

__Karel__

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« Odpověď #8 kdy: 12 Října 2006, 15:50:09 »
Ja to asi preinstaluju. Jsem uz z te rychlosti dost zoufaly. Napr. otevreni i te nejjednodussi aplikace (konzole, textovy editor trva nekolik vterin) a napr. scrollovani v textovem editoru je trhane.

XPcka mi chodily nekolikrat rychleji (i po dvou letech pouzivani) nez ted tohle, ale k nim se vracet nechci, tak doufam, ze to byl nekde problem mezi klavesnici a zidli behem doby pouzivani DD.

Jenom tedy dotaz: Mam tam davat zpet DD, nebo uz mam nahodit EE ?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Pomale Kubuntu
« Odpověď #9 kdy: 12 Října 2006, 16:12:20 »
Nikdo ti nezaruci bezproblemovy beh EE na tvem HW. Ale hodne lidi ho pouzivauz dlouho, vcetne me.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Pomale Kubuntu
« Odpověď #10 kdy: 12 Října 2006, 16:37:15 »
Citace: __Karel__
Ja to asi preinstaluju. Jsem uz z te rychlosti dost zoufaly. Napr. otevreni i te nejjednodussi aplikace (konzole, textovy editor trva nekolik vterin) a napr. scrollovani v textovem editoru je trhane.

XPcka mi chodily nekolikrat rychleji (i po dvou letech pouzivani) nez ted tohle, ale k nim se vracet nechci, tak doufam, ze to byl nekde problem mezi klavesnici a zidli behem doby pouzivani DD.

Vyzkoušejte internetovou instalaci co možná nejaktuálnějšího EE - dnes jsem si to s naprostou spokojeností tak nainstaloval: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/edgy/main/installer-i386/current/images/netboot/mini.iso

Během jednoduché textové instalace dostanete na výběr mezi mnoha množnostmi, mimo jiné mezi Kubuntu, Ubuntu a Xubuntu nebo třeba server či označit více voleb. Líbí se mi flexibilita tohoto přístupu k instalaci a to, že se stáhnou a nainstalujou vždy nejnovější balíky (což nemusí vždy a za všech okolností platit u denně generovaných obrazů Desktop CD a Alternate).

Petr Odut

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« Odpověď #11 kdy: 12 Října 2006, 17:10:21 »
__Karel__>

zkusil bych reinstalaci na Edgy, jak tu radil Petr Tomeš. Pokud máte /home jako samostatný oddíl, nepřijdete navíc o žádná nastavení.

Podle mých zkušeností je Edgy rychlejší než Dapper -- jednak boot systému a jednak práce v systému.

(jen bych rád zdůraznil, že Edgy je zatím beta-verze, takže nemusí být 100% stabilní!)

Vojtin

• Host
Pomale Kubuntu
« Odpověď #12 kdy: 12 Října 2006, 17:49:20 »
Citace: Petr Tomeš

Vyzkoušejte internetovou instalaci co možná nejaktuálnějšího EE - dnes jsem si to s naprostou spokojeností tak nainstaloval: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/edgy/main/installer-i386/current/images/netboot/mini.iso

Během jednoduché textové instalace dostanete na výběr mezi mnoha množnostmi, mimo jiné mezi Kubuntu, Ubuntu a Xubuntu nebo třeba server či označit více voleb. Líbí se mi flexibilita tohoto přístupu k instalaci a to, že se stáhnou a nainstalujou vždy nejnovější balíky (což nemusí vždy a za všech okolností platit u denně generovaných obrazů Desktop CD a Alternate).
Vcelku je to pravda, ale mě se několikrát stalo, že se netinstal zasekl, protože měl nevyřešené závislosti, stačilo ovšem počkat pár hodin na nové balíčky, které byly přidány, či upraveny. Pouze u Edgy Eft asi tak měsíc zpět. Jeden týden to šlo v poho a další týden jsem měl každý den nějaký problém.

joeprusa

• Návštěvník
Pomale Kubuntu
« Odpověď #13 kdy: 12 Října 2006, 20:53:03 »
Zdravím,
tady asi nejvíc pomůže přesná konfigurace. Vidím dva problémy:
- kolik je tam RAM? Tipuji tak 128 MB a to je opravdu málo. Po nějakém updatu se třeba mohly zvýšit nároky.
- nezměnilo se nastavení DMA na disku? Zkus "sudo hdparm /dev/hda" (resp. odpov. disku)
Edit: Já např. teď jedu Ubuntu na PIII/800 s 512 MB RAM a docela to jde.

Pavelp

• Host
Pomale Kubuntu
« Odpověď #14 kdy: 12 Října 2006, 21:03:11 »
Nejen RAM, ale i velikost swapoddilu, zaplneni root parttion, vypis bezicich procesu / ps, otisk obrazovky programu top. Jinak je to ducharina.
PP.

joeprusa

• Návštěvník
Pomale Kubuntu
« Odpověď #15 kdy: 12 Října 2006, 21:14:30 »
Jo, zaplnění / je docela možné.

Zkusil bych nejdřív "df" a pokud bude / na 100%, tak bych asi nejdřív zkusil

"sudo apt-get clean"

Pavelp

• Host
Pomale Kubuntu
« Odpověď #16 kdy: 12 Října 2006, 21:41:51 »
Citace: tpikalek
Já mám instalaci Ubuntu od té doby, co vyšel Dapper Beta. Nedávono jsem aktualizoval na EE. A stále je to krásně rychlé, po přechodu na EE možná i rychlejší.
Btw, Windows XP mám nainstalovaný už asi tři roky a pořád se nespomaluje. Jestli to nebude tím, že jsem ho za ty tři roky zapnul asi dvakrát :-)
Nechci chytat za slovo, nemam to sam rad, ale na jinem konci fora pisete:

Mám doma 3 PC - na jednom je Ubuntu EE a na ostatních dvou jsou Windows XP Pro.

Někdy potřebuji z jednoho z PC s Windows přenést velké soubory (2-8GB) na PC s Ubuntu. Dále také ze všech PC tisknu na třech tiskárnách, které jsou připojeny k jednomu z PC s Windows.
Sambu mám nastavenou, pracovní skupina je "pikalek", PC se jmenují "tpikalek-desktop", "zpikalek-desktop" a "lpikalkova-desktop".
Z PC s Windows se na druhé PC s Windows dostanu vždy bez problémů a tisk je velmi rychlý .....

Jestli nekdo nepouzil Vas nick, nekecate trosku ?

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Pomale Kubuntu
« Odpověď #17 kdy: 13 Října 2006, 08:01:40 »
Teď nevím, co jste tím přesně myslel.
Na tom PC s Ubuntu opravdu mám i Win XP (ale jak píši - nepoužívám). V tom jiném příspěvku jsem se o tom nezmínil z toho důvodu, že na Win oddílu nemám ani dostatek místa, abych tam ty 4GB zkusil zkopírovat.
A k té pomalosti Samby - na 99% bych řek, že mám něco špatně nastaveného, a o rychlosti zbytku systému to neříká vůbec nic - takové OpenOffice nebo Firefox se mi na tom načítá rychleji než na stejném PC na Win XP. Start systému je po aktualizaci na EE také rychlejší.
Jestli jste myslel to, že tam píši o Ubuntu a zde se bavíte o Kubuntu, tak mám nainstalované Ubuntu a na něm také KDE.

__Karel__

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« Odpověď #18 kdy: 13 Října 2006, 08:07:58 »
RAMky mam 512 (-64 na grafiku), swap oddil je dostatecny. Tady problem neni.

DMA je zapnute

df -> / 57%

EDIT: Jo a kdyz budu preinstalovavat, ma ISO image na webu nejaktualnejsi baliky ? Jedna se mi o to, zda znova stahnout ISO nebo zda pouzit nekolik mesicu stare CD a pote aktualizovat.

Petr Tomeš

• Závislák
Pomale Kubuntu
« Odpověď #19 kdy: 13 Října 2006, 11:41:39 »
EDIT: Jo a kdyz budu preinstalovavat, ma ISO image na webu nejaktualnejsi baliky ? Jedna se mi o to, zda znova stahnout ISO nebo zda pouzit nekolik mesicu stare CD a pote aktualizovat.
Už jsem vám psal, že nejlepší věc, jakou můžete udělat, je instalovat pomocí instalace z internetu. Nebudete tedy používat zastaralé balíky, na které již existuje aktualizace, které byste pak musel instalovat, ale instalujete přímo aktuální systém.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Pomale Kubuntu
« Odpověď #20 kdy: 13 Října 2006, 12:04:17 »
Navic pro sitovou instalaci existuje jedno spolecne ISO (cca 7MB), instalator vam da na vyber zda chcete instalovat server, LAMPS server, Ubuntu (s Gnome), Kubuntu (KDE), Xubuntu (XFCE). Naprosto idealni pro instalaci na pocitaci s rychlym pripojenim k internetu. Doporucuji.

dapper x86: http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/dapper/main/installer-i386/current/images/netboot/mini.iso
dapper amd64: http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/dapper/main/installer-amd64/current/images/netboot/mini.iso

edgy x86: http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/edgy/main/installer-i386/current/images/netboot/mini.iso
edgy amd64: http://cz.archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/edgy/main/installer-amd64/current/images/netboot/mini.iso

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
Pomale Kubuntu
« Odpověď #21 kdy: 14 Října 2006, 11:49:31 »
Síťová instalace je opravdu super věc, ale měl jsem velké problémy při instalaci z cz zrcadla.
Doporučuji při instalaci vybrat např. německé (de.archive.ubuntu.com/) zrcadlo.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

Petr Tomeš

• Závislák
Pomale Kubuntu
« Odpověď #22 kdy: 15 Října 2006, 02:25:44 »
Citace: fastsnail
Síťová instalace je opravdu super věc, ale měl jsem velké problémy při instalaci z cz zrcadla.
Doporučuji při instalaci vybrat např. německé (de.archive.ubuntu.com/) zrcadlo.
Já doporučuji například archive.ubuntu.com, mám s ním dobré zkušenosti - a nejen při instalaci. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.