Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problemy s opustenim kde.  (Přečteno 1213 krát)

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
problemy s opustenim kde.
« kdy: 06 Září 2009, 12:14:05 »
Zdravim.

potreboval bych par rad, abych mohl opustit kde (coz delam proto, ze trojkove verzi konci podpora a ctyrkova je, jak bych to tak slusne rekl, nepouzitelna). Pokud vite o existenci dokumentu, ktery obsahuje informace, ktere hledam, prosim ho jen odkazte, at vas nezdrzuju moc.

Dotaz cislo jedna: Jaka je podle vas vhodna nahrada za kde? Klicova je rychlost, konfigurovatelnost, minimalni potreba psat neco do konfiguraku anebo nedejboze kompilovat. Pokud je potreba neco konfigurovat v souborech, pak ok, ale pak potrebuji aby existovala dokumentace co se kde a jak konfiguruje - uprimne neni mym konickem desifrovat strukturu konfiguracnich souboru (napr. struktura a stale nove vznikajici duplicitni konfiguraky pro rozlozeni klaves je v dobe existence xml docela bolest - nechapu proc napr. nove ubuntu muselo zavest novy soubor pro evidenci existujicich rozlozeni, kdyz uz v 8ckove verzi byly dva duplicitni...).

Dotaz cislo dva: v soucasne dobe jsem docasne zdrhnul ke gnome, ktery je (alespon na mem pc) rychlejsi, ale nevyhovuje mi. V 8ckove verzi zde bylo pekne klikatko pro nastaveni sdileni pres sambu. Proc zmizelo a kde ho ted najdu? (jako teoreticky to vypotim i v konfiguraku, ale ...)

Dotaz posledni: openvpn - v nastaveni site je sice zalozka vpn, ale vsechny tlacitka jsou zasedla. Server pro openvpn jsem nekonfiguroval, ani nemam moznost jeho konfiguraci zjistit. O principech fungovani site v linuxu nemam tucha ani kde bych si to mohl precist. Jedine co mam, jsou konfiguracni soubory pro klienta (ca.crt, client.ovpn my.crt my.key), ktere v kvpnc funguji. Navody z prikazove radky jsem nebyl schopen zprovoznit. Jak se tedy konfiguruje openvpn v gnome?

Nemec

• Aktivní člen
  • *
Re: problemy s opustenim kde.
« Odpověď #1 kdy: 06 Září 2009, 14:27:13 »
Kterou verzi si zkoušel? Byla to poslední verze? Ta je již dotažena k dobré použitelnosti. Náhrada za kde 3.5 prakticky neexistuje pokud ti nevyhovuje gnome, všechna ostatní prostředí jsou lehčí, buď mají nižší konfigurovatelnost nebo je potřeba mnoho věcí řešit konfiguráky.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 06 Září 2009, 19:19:19 »
nevím jak zjistit, kterou verzi mám. Určitě to nebyla jedna z prvních, ta byla už ale opravdu naprd. Takže musím mít minimálně 4.2

a co je naprd? Neznám bohužel dostatečně příkazy a fungování vnitřku systému dostatečně, a tak mě absence klikátek, které byly v trojkové verzi bolí. Např. mi občas vypadne síť a musím modifikovat routovací tabulky abych opět měl default gateway a občas nevím proč přijdu o ip adresu, kterou získávám od dhcp serveru a protože neznám příkaz jak ji opětovně získat, tak musím resetovat, co mě *censored*. No prostě kde 4 je sice super inovativní, ale hlavně co se týče vizáže. S funkcionalitou je to trochu horší. Ale co je HLAVNÍ je rychlost. V práci jsem holt dostal pěknou sračku na práci, a protože mám permanentně otevřeno desítky souborů a oken se kterými pracuju, tak bych ocenil, kdyby se trochu hýbaly, což se teda nehýbou.

Ale možná nová verze udělala nějaké optimalizace, takže to stojí za vyzkoušení. Jak zjistím svou aktuální verzi a jak ji případně povýším na vyšší verzi kde?

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 07 Září 2009, 14:39:55 »
Co máš za ubuntu? Pokud neznáš verzi tak tam pravděpodobně máš defaultní.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 07 Září 2009, 15:32:01 »
paměť už mi příliš neslouží, ale /boot/grub/menu.lst říká

Ubuntu 9.04

což by podle
http://www.kubuntu.org/getkubuntu
měla být nejčerstvější verze. Že jsem instaloval kubuntu a ne ubuntu jsem si velmi jist, takže to nejspíše bude ona 9.04

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 07 Září 2009, 15:42:03 »
Takže máš verzi 4.2.2. Použitelné, ale žádná sláva, hlavně networkmanager.
přidej si do sources.list toto:

#### KDE 4.3
## Run this command: gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 0x2836cb0a8ac93f7a && gpg --export -a 0x2836cb0a8ac93f7a | sudo apt-key add -
deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu jaunty main

Jak zadat klíč je napsáno v odkomentovaném řádků.
Potom zaktualizuj.

alfonz19

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 07 Září 2009, 16:05:15 »
ok, dík moc. Vyzkouším to, třeba mi všechny mé problémy zmizí a nebudu muset hledat náhradu za manager, se kterým jsem jinak spokojen ...

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #7 kdy: 07 Září 2009, 18:11:11 »
Díky, až na malou komplikaci, kterou vyřešil synaptic perfektní. Karma +

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #8 kdy: 07 Září 2009, 18:30:14 »
Já jsem to totiž dokázal lehce v UE ale nešlo to v Mintu až přímým přidáním do sources listu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.