Knihy byly obě perfektní, dvd skvělé - multimédia a vůbec vše potřebné dostane i člověk bez internetu. V KK spousta změn, ale předpokládám že se některé části budou opakovat.
Trochu kacířská myšlenka - co by se mi líbilo jako začátečníkovi - naučit se základy a pak postoupit někam dál.
Takže - začínám s Ubuntu, koupím knihu "Ubuntu - průvodce" věnovanou třeba KK ve které se dozvím všechny základy přesně tak jak je to teď.
V další knize (LL) bych uvítal rozdíly proti KK (40 stran?) a něco dalšího - třeba věci co navrhuje spynfo, nebo když si spustím tasksel a vidím Edubuntu-desktop, Cloud-server atd atd, jak začlenit Ubuntu do multiplatformního prostředí - Windows, Mac. Server pro malé firmy s Windows stanicemi - ať se stará o firewall, poštu, antispam, antivir, zálohování, radius pro wifi klienty, tisk, sdílení úkolů, nějaký CRM atd... Prostě už praktické využití
Další (MM) - rozdíly opět proti KK a nějaká jiná zajímavé témata - tvorba webu - porovnání jednotlivých aplikací - editory, ftp klienty, grafické editory - (je něco co mi nepravidelně rozseká obrázek aby mi sednul do layoutu?) rozjetí webového serveru - jak zprovoznit spouštění skriptů nejen v php, tedy třeba perl, ruby, cgi obecně. Ne tedy učit jazyk, na to je knih dost, ale návod jak zprovoznit "motor" a systém zabezpečit, v čem to napsat, jaký editor umí pracovat se syntaxí, hromatným nahrazováním, kontrolami. Jaký klikací klient proti databázovým serverům s tvorbou sql dotazů.
Prostě tematicky zaměřené knihy (témat i více dle rozsahu, ale podrobněji) s popisem rozdílů proti nějaké "začínáme s Ubuntu KK" verzi (jedna před LTS?) a k tomu praktické nasazení počítače s Ubuntu v určitém oboru činnosti, s tím že na LTS verzi by vždy mohly vyjít "serverové" věci. (Na desktopu člověk vyzkouší většinou všechny verze, u serveru spíše použije LTS. Alespoň tak to dělám já a pár lidí okolo.)
Dívám se na to z pohledu potencionálního uživatele který se zeptá:
Dělám návrhy CAD/CAM ve stavebnictví, v elektronice - bude mne zajímat návrh a simulace elektrických obvodů, programování jednočipů, technické výkresy, grafika, plotry (i řezací) a rád bych se dozvěděl jak to dělat na Ubuntu. Nezajímá mne úvod do kótování ani příliš podrobný popis ovládacích menu nějakého konkrétního programu, ale vůbec co bych vlastně ve svém oboru mohl použít za SW, co dokáže, knihovny, exporty, kompatibilita souborů (konvertory), je nějaký zdarma/s placenou podporou. Jsem sice schopný používat google, nějaké triky si už dohledám, ale momentálně nevím kde začít. Naposledy jsem našel "blabla" týden mi trvalo než mi kamarád pomohl s instalací a zjistil jsem po týdnu zkoušení že v tom nejde škvrkat zubřily a tak je to pro mne nepoužitelné. Potřebuji dělat svoji práci a nemám tolik času abych zkoušel všechny možné SW než trefím na ten co mi bude vyhovovat a nevím o nikom kdo by prakticky tuto činnost co já na Ubuntu vykonával, tak se nemám ani koho zeptat na praktické zkušenosti.
Když bude nějaká uživatelská základna tak bych na fŕu viděl sekce podle oborů činnosti s podsekcemi pro jednotlivé SW právě s těmi tipy které by si vyměňovali aktivní uživatelé daných programů. Zpětná vazba ke knize. Jde "jen" o to aby někdo aplikaci prakticky používal, další se dozvědí o existenci, a třeba se ten kruh "nejsou uživatelé protože nejsou programy a vice versa" prolomí. Jasně že ze začátku to budou spíše amatérští uživatelé - ty nehoní termíny odevzdání práce - ale časem se i nějaký profík přidá.
Tak jak? Běh na dlouhou trať? Vyhledat aplikace, nainstalovat a nechat je někomu z oboru vyzkoušet?