Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nastavit system tak aby umel tisknout na tiskarne pripojene k jinemu PC?  (Přečteno 3546 krát)

polo23

• Aktivní člen
  • *
Ahoj, mam dotaz ohledne tisku. Chci tisknout na tiskarne ktera je pripojena k PC s WinXP. To je ve stejne siti jako me Ubuntu. Nastavil jsme tiskarnu v CUPS, ale ani tak netiskne kdyz dam treba neco tisknout z OpenOffice. Po spusteni tisku mi to nabidlo nejakeho pruvodce ktery mel odstranit chybu... Pri tisku zkusebni stranky se mi vypise ze je tisk pozastaven. Pruvodce nevyresil chybu ale ukazal mi nasledujici info._:

Page 1 (Scheduler not running?):
{'cups_connection_failure': False}
Page 2 (Choose printer):
{'cups_dest': <cups.Dest object at 0x9a3c9e0>,
 'cups_instance': None,
 'cups_queue': 'PIXMA-iP4500',
 'cups_queue_listed': True}
Page 3 (Check printer sanity):
{'cups_device_uri_scheme': u'smb',
 'cups_printer_dict': {'device-uri': u'smb:///192.168.0.6/canon',
                       'printer-info': u'Canon',
                       'printer-is-shared': True,
                       'printer-location': u'obyvak',
                       'printer-make-and-model': u'Canon PIXMA iP4500 - CUPS+Gutenprint v5.0.2',
                       'printer-state': 3,
                       'printer-state-message': u'',
                       'printer-state-reasons': [u'none'],
                       'printer-type': 4370460,
                       'printer-uri-supported': u'ipp://localhost:631/printers/PIXMA-iP4500'},
 'cups_printer_remote': 0,
 'is_cups_class': False,
 'nmblookup_output': ('querying 192.168.0.6 on 172.16.240.255\nquerying 192.168.0.6 on 192.168.0.255\nquerying 192.168.0.6 on 192.168.160.255\nname_query failed to find name 192.168.0.6\n',
                      ''),
 'remote_server_name': 'name_query'}
Page 4 (Check PPD sanity):
{'cups_printer_ppd_valid': True, 'missing_pkgs_and_exes': ([], [])}
Page 5 (Local or remote?):
{'printer_is_remote': False}
Page 6 (Check network server sanity):
{'remote_server_name_resolves': False,
 'remote_server_try_connect': 'name_query'}
Page 7 (Error log checkpoint):
{'cups_server_settings': {'DefaultAuthType': 'Basic',
                          'SystemGroup': 'lpadmin',
                          '_debug_logging': '1',
                          '_remote_admin': '0',
                          '_remote_any': '0',
                          '_remote_printers': '1',
                          '_share_printers': '0',
                          '_user_cancel_any': '0'},
 'error_log_checkpoint': 714629L}
Page 8 (Print test page):
{'test_page_attempted': True,
 'test_page_completions': [(9, u'Authentication is required for job 9.')],
 'test_page_job_id': [9],
 'test_page_job_status': [(True,
                           9,
                           'PIXMA-iP4500',
                           'Test Page',
                           'Pozastaveno',
                           {'job-k-octets': 17,
                            'job-media-sheets-completed': 1,
                            'job-name': u'Test Page',
                            'job-originating-user-name': u'polo',
                            'job-printer-uri': u'ipp://debian.domacnost:631/printers/PIXMA-iP4500',
                            'job-priority': 50,
                            'job-state': 4,
                            'time-at-creation': 1252572083,
                            'time-at-processing': 1252572083})],
 'test_page_jobs_cancelled': True,
 'test_page_successful': False}
Page 9 (Error log fetch):
{'error_log': []}
Page 10 (Printer state reasons):
{'printer-state-message': u'Tree connect failed (NT_STATUS_ACCESS_DENIED)',
 'printer-state-reasons': [u'none']}

Jinak tiskarna je povolena a kdyz dam system sprava tisk tak je tam ikona tiskarny se zelenou fajfkou...

janick

• Návštěvník
    • janikuv.hustej.net
Já tisknu z Ubuntu přes tiskárnu na počítači s XP tímto způsobem. http://wiki.ubuntu.cz/S%C3%AD%C5%A5ov%C3%BD%20tisk/z%20Ubuntu
Keď sa mačka može zježiť, može sa ježko zmačkať?

Marcel Gavalier - Gavo

• Aktivní člen
  • *
    • Facebook - GavoStar
Ano, na win system musis pristupovad cez sambu, inak si skomplikujes zivot, a to si nie som isty ci vobec by si to rozbehal.

Ja poradim snad nieco ine a to je prevodnik z USB na RJ45 strcis to do tvojho routra a mas tlacieren pristupnu aj ked je pocitac vypnuty, preto ze ju mas na sieti.
Po 19:00 sa k odpovedi neodpracujes! - Vsetci kukaju vecerne spravodajstvo!  :/
Ubuntu 9.10 "na tvrdo"
XPS M1530 CORE 2 DUO T8300 2.40GHz,800,3M Memory Dual Channel 3.0GB (1X2GB + 1X1GB) 667 MHz DDR2 SDRAM Hard Drive 250GB Serial ATA (5400RPM) Graphics Card 256MB NVIDIA GeForce Go 8600M GT

polo23

• Aktivní člen
  • *
Samozrejme ze to mam nastaveno pres SMB ale ani tak to nejede... ten prevodnik je az posledni moznost. Ten PC XP mam stejne zapnuty porad ...je hned ve vedlejsi mistnosti.

Ted jsme postupoval podle te WIKI a seknul jsem se na kroku 2.c Zvolte Procházet a nalezněte požadovanou tiskárnu. Obe PC mam ve skupine DOMACNOST ale v tom pruvodci se mi ukaze jen me Ubuntu. PC s XP se neukaze a tim padem se neukaze ani tiskarna k nemu pripojena. Nevite v cem by to mohlo byt? Asi neco se sambou ze?

Na XP kdyz dam okolni pocitace a skupinu domacnost tak se mi tam Ubuntu ukaze...
« Poslední změna: 10 Září 2009, 11:28:41 od polo23 »

Marcel Gavalier - Gavo

• Aktivní člen
  • *
    • Facebook - GavoStar
:D Park krat som to riesil tez, potom somsi uvedomil ze aj tak musim ist vedla zapnut tlaciaren strcit do nej papier :D a potom sa vratit stacit tlacitko tlacenia ist nazad po vytlaceny paper :D od  vtedy mam 128MB usb kluc :D strcim tam subor sadnem za druhy komp vytlacim a idem nazad aj s papierami :D:D Takze vravis ze tento navod :

Já tisknu z Ubuntu přes tiskárnu na počítači s XP tímto způsobem. http://wiki.ubuntu.cz/S%C3%AD%C5%A5ov%C3%BD%20tisk/z%20Ubuntu

Ti nepomohol?
Ubuntu 9.10 "na tvrdo"
XPS M1530 CORE 2 DUO T8300 2.40GHz,800,3M Memory Dual Channel 3.0GB (1X2GB + 1X1GB) 667 MHz DDR2 SDRAM Hard Drive 250GB Serial ATA (5400RPM) Graphics Card 256MB NVIDIA GeForce Go 8600M GT

Krysař

• Stálý člen
  • **
... v tom pruvodci se mi ukaze jen me Ubuntu. PC s XP se neukaze a tim padem se neukaze ani tiskarna k nemu pripojena. Nevite v cem by to mohlo byt? Asi neco se sambou ze?
Sdilene adresare to zobrazi? Setkal jsem se s takovym pripadem, ze to chtelo heslo na pripojeni ke sdilenemu adresari a nejak se to preneslo i na tiskarnu. Pokud jsem chtel tisknout, musel jsem se nejdriv pripojit na sdileni a po zadani hesla to naslo i tiskarnu...
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

polo23

• Aktivní člen
  • *
Podle me je ten navod dobre ale me to nejak blbne... Kdyz dam jeste jednou ten krok 2.c tak uz se mi tam zobrazi obe PC ale nezobrazi se mi tam na vyber ta tiskarna. Chyba byla ve me...XP nebylo spravne nastavene myslim tim skupinu. Ted uz je to spravne...  kdyz jsem teda zadal cestu rucne a pak pres CUPS zadal print test page tak to ukazalo:
"Tree connect failed (NT_STATUS_ACCESS_DENIED)"

Marcel Gavalier - Gavo

• Aktivní člen
  • *
    • Facebook - GavoStar
Aha! :D No musis si nastavit na tiskarne v XP politiku prav, jedoducho povedalne na tlaciern nastavis skupinu everyone a das jej plne prava. :P Malo by to zacatr slapat hned. Pripadne manualne nastavit zdielanie tlacierne tiez s pnymi pravami pre everyone
Ubuntu 9.10 "na tvrdo"

polo23

• Aktivní člen
  • *
To uz jsme prave udelal...podle me v XP chyba neni... Vyznam se v nich dobre a vse co bylo treba udelat pro sdileni tiskarny jsem udelal...

Marcel Gavalier - Gavo

• Aktivní člen
  • *
    • Facebook - GavoStar
Ale urcite mas plne prava pre EVERYONE? skupinu? preto ze na tlaciarni musis mat EVERYONE skupinu na plne riadenie, inak ju ani neuvidis
Ubuntu 9.10 "na tvrdo"

polo23

• Aktivní člen
  • *
Jo pro everyone mam plne rizeni ... jak uz jsme psal myslim ze XP jsou nastavena dobre...

Marcel Gavalier - Gavo

• Aktivní člen
  • *
    • Facebook - GavoStar
... v tom pruvodci se mi ukaze jen me Ubuntu. PC s XP se neukaze a tim padem se neukaze ani tiskarna k nemu pripojena. Nevite v cem by to mohlo byt? Asi neco se sambou ze?
Sdilene adresare to zobrazi? Setkal jsem se s takovym pripadem, ze to chtelo heslo na pripojeni ke sdilenemu adresari a nejak se to preneslo i na tiskarnu. Pokud jsem chtel tisknout, musel jsem se nejdriv pripojit na sdileni a po zadani hesla to naslo i tiskarnu...

Ku suborom mas pristup?
Ubuntu 9.10 "na tvrdo"

polo23

• Aktivní člen
  • *
Tak uz jsme rozchodil to sdileni tak ze se mi i GUI zobrazi sdilene slozky ale ne ta tiskarna:( Tady je screen...
http://img9.imageshack.us/img9/246/obrazovka2.png
Pri pokusu z CUPS tisknout test page to porad pise: "Tree connect failed (NT_STATUS_ACCESS_DENIED)"

Vypis z command line:

debian:/home/polo# smbclient -L obyvak -U polo
Enter polo's password:
Domain=[OBYVAK] OS=[Windows 5.1] Server=[Windows 2000 LAN Manager]

Sharename       Type      Comment
   ---------       ----      -------
   IPC$            IPC       Vzdálený IPC
   D$              Disk      Výchozí sdílená položka
   print$          Disk      Ovladače tiskárny
   ADMIN$          Disk      Vzdálený správce
   C$              Disk      Výchozí sdílená položka
   Dokumenty       Disk     
   Canon           Printer   Canon iP4500 series
Domain=[OBYVAK] OS=[Windows 5.1] Server=[Windows 2000 LAN Manager]

Server               Comment
   ---------            -------

Workgroup            Master
   ---------            -------
« Poslední změna: 10 Září 2009, 18:39:33 od polo23 »

Marcel Gavalier - Gavo

• Aktivní člen
  • *
    • Facebook - GavoStar
Zober tu tiskarnu a zapoj ju k svojemu pc, nainstaluj drivre a skus vytlacit skusobnu stranku, potom napis
Ubuntu 9.10 "na tvrdo"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.