Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde internet - Začiatočník [vyřešeno]  (Přečteno 4312 krát)

Andurit

• Návštěvník
Nejde internet - Začiatočník [vyřešeno]
« kdy: 16 Září 2009, 15:07:01 »
Takže dnes som stiahol ubuntu, úspešne nainstaloval a tym to vlastne zhaslo, na kvantum vecí treba internet a bez neho je ubuntu ako OS k ničomu.

Skúsil som rozne forka a návody aby som sa na net napojil. Snažil som sa postupovať podĺa  tohto návodu kedže sa mi zdal pomerne dobre napísany:

Citace
Zadanie IP adresy, masky, brány a DNS serverov sa nastavuje v menu Systém/Správa/Sieť. Je možné rozchodiť Internet už počas inštalácie Ubuntu, keď nabehne ako Live CD. Keď si nastavíte vstupné čísla, môžete sa pripojiť do internetu cez Firefox, či písať s kamarátmi cez Gaim. A samozrejme môžete sťahovať nové súbory cez Synaptic.

Nastavenia IP adresy, masky a brány sa zapisujú do súboru /etc/network/interfaces. Môžeme ho upraviť napríklad cez konzolu príkazom:
$ sudo gedit /etc/network/interfaces

Takto vyzerá tento súbor u mňa (čísla sú trošku zmenené samozrejme):
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet static
   address 100.100.1.100
   netmask 255.255.255.0
   gateway 100.100.1.100
   # dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
   dns-nameservers 123.45.67.8 123.45.67.9

Nastavenia DNS serverov (ak máte statické údaje, teda nemáte nastavené dynamicky cez DHCP):
$ sudo gedit /etc/resolv.conf

nameserver 123.45.67.8
nameserver 123.45.67.9

Zmena Mac adresy:
$ ifconfig etho hw ether 12:34:56:78:90:12

Pri nastavovaní  tiež môžu pomôcť stránky:
http://www.vigor318.ic.cz/Ubuntu
http://www.linuxos.sk/clanok.php?clanokid=200
http://www.pwc.sk/oss/flarion

Skúšal som postup cez konzolu aj klasický grafický postup. Net sa nespustil. Úprimne niesom si 100% istý či som to vobec dobre nastavil aj ked som si tento navod aspon 10x prečítal. Hľadal som kde môže byť chyba. Zistil som pri hladaní že moja sieťovka sieťovka (pripajam ju cez USB, tu integrovanu sa mi podarilo uz davnejsie odpiect :D) nepodporuje Linux, iba windowsy 98 az xp.

Výrobca sieťovky je Topcom(.net), výrobca mi je síce uplne neznámy ale nebola práve lacná tak som očakával kvalitu

Viete niekto proadiť resp co by som mohol spravit aby to fičalo?
Zvažoval som či nieje niaka možnosť nainstalovať sieťovku pod linuxom cez wine alebo pod. ale fakt netuším

p.s. na Windowse net ide
« Poslední změna: 17 Září 2009, 20:27:07 od kiklhorn »

Kazekage

• Aktivní člen
  • *
  • Stand or Die
Re: Nejde internet - Začiatočník
« Odpověď #1 kdy: 16 Září 2009, 15:14:34 »
mozes sem poslat vytup ked zadas lsmod?

Aky je to presne model od topcom-u? nech to nemusim na tej ich "stranke" hladat
Asus_F3KA_Ubuntu_8.04_32bit
Desk:A8n32_sli_deluxe, 3700+ Amd_OC, 2GB_ram, 1950xt_ati_radeon: Ferdora_9, Win_XP_pro
Xbox_360_Premium :) flash Nokia_E61_Symbian_S60_3rd_edition Ghost_In_The_Shell Star_Wars_fan  HTC_HD_user

Andurit

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Září 2009, 15:40:29 »
Takže typ sietovky je : topcom usb lan 102

Vzhladom na to že neviem otvoriť dokument z ubuntu v wine uploadol som ho.
Sú tam výpisi po príkazoch sudo lsmod a sudo ifconfig a sudo lspci (podla tohto posledneho mi tam ukazuje ako sietovku intel no ta mi asi pred mesiacom odišla)

http://www.sendspace.com/file/4j0sns

Verzia ubuntu : Linux ubuntu :2.6.28-11 generic #42 ubuntu smp fri  apr 17 1:57?59 UTC 2009 i686 GNU /Linux

Ubuntu 9.04 Desktop

Typ internetu: Wifi ( ehmm tak polopate napisane na steche antena a z nej kabel do pc :D )

Aj vo windowse nastavujem IP-cky a DNS-ka manualne

« Poslední změna: 16 Září 2009, 15:48:22 od Andurit »

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 16 Září 2009, 19:27:32 »
Kód: [Vybrat]
07:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation PRO/100 VE Network Connection (rev 02)
Ešte sem pošli "lsusb"
                      dmesg | grep eth1

Máš tam eth0 , a eth1 ,a tá tvoja sietovka je asi tá druha (eth1), tak len zameň eth0 za eth1.

Tá integrovaná sieťovka asi funguje (system ju našiel a natiahol ovladač e100) tak by som ju tiež vyskušal.

Kazekage

• Aktivní člen
  • *
  • Stand or Die
« Odpověď #4 kdy: 17 Září 2009, 11:33:27 »
kedze vravis ze si skusal ten nejake tie postupy mozes pls poslat vypis aj z ifconfig eth0 a ifconfig eth1

len pre istotu,

Asus_F3KA_Ubuntu_8.04_32bit
Desk:A8n32_sli_deluxe, 3700+ Amd_OC, 2GB_ram, 1950xt_ati_radeon: Ferdora_9, Win_XP_pro
Xbox_360_Premium :) flash Nokia_E61_Symbian_S60_3rd_edition Ghost_In_The_Shell Star_Wars_fan  HTC_HD_user

Andurit

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Září 2009, 17:48:47 »
George.George  tie IP-cky boli len priklad niesu moje :), každopadne s problemom mi pomohl kamoš a podarilo sa to vyriešiť.

Pridávam presný postup v prípade že by mal niekto rovnaké problémy

Stiahol som Wicd cez iný počítač a cez USB prehodil na notebook ( link na wicd : http://packages.ubuntu.com/sk/jaunty/all/wicd/download )

Pokusil som sa ho nainštalovať na čo mi to vypísalo konflikt s programom : Network Manager
Tento program som odinštaloval  pomocou :
Citace
sudo aptitude purge network-manager network-manager-gnome

a následne wicd nainštaloval, následne reštartoval počítač ( údajne stačí reštartovať sieťové nastavenia ale taký múdry zas niesom :D )
Spustite si WICD network managera (Aplications >> Internet >> Wicd network manager)
vyskočí okno programu, ak mate zapnute wifi najde aj naike bezdrotove wifi siete. Následne treba pripojiť kábel a pohrať sa trocha v Preferences (nastaveniach), na čo vám vyskočí medzi sieťami aj "Drôtové spojenie" , kliknite na šípky vedľa neho a zobrazí sa vám niečo také

Vyberte pokročílé nastavenia a natukajte IP-cky, potvrdte, stlačte Connect a môžte začať "guglit" :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.