Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Počítač se nevypne  (Přečteno 1160 krát)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Počítač se nevypne
« kdy: 02 Října 2009, 15:11:47 »
Zdravím,

mám v Debianu squeeze/sid zvláštní problém - při výběru Vypnout třeba z nabídky Systém nebo přímo z gnome-panelu se PC občas prostě nevypne a místo toho skočí do gdm(do přihlaš. obrazovky) a dál se nic neděje. Nic se nezasekne nebo tak.. jen musím vždy zvolit vypnou ještě jednou právě v gdm, potom už to funguje vždy jak má.

Problém se odvíjí od doby práce s PC, když ho zapnu jen na krátkou dobu (tak do hodiny), tak se vypne správně téměř na 100%; pokud ale pracuji déle (4+ hodiny), tak je s vypnutím problém.

Nevím, kde bych našel nějaký log nebo tak něco; nepodařilo se mi vypátrat, že by někdo měl stejný problém. Používám Gnome 2.28.0, ale dělalo to i s 2.26.3. Kernel mám 2.6.30-1, je to 32-bit systém.

Setkal se s tím někdo?
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

NoWin

• Host
Re: Počítač se nevypne
« Odpověď #1 kdy: 02 Října 2009, 17:09:00 »
Já podobnej problém měl, ale mně se to nakonec (po delší době) vypnulo. Myslím, že to tenkrát mělo co dělat se Swapem, ale je to už dlouho...

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #2 kdy: 02 Října 2009, 17:27:36 »
Jak to myslíš se swapem? :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Linuxfan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Října 2009, 17:40:49 »
Aku mas graficku kartu?
Mozno to vypada ako divna otazka, ale ja som priblizne pred 2 rokmi nemohol vypnut pocitac, lebo moja graficka karta ATI pouzivala ovladace, ktore blokovali vypinanie.
Intel 2x2,8GHz; 1GB RAM; ATI Radeon X1300; 2xSATA Seagate; Kubuntu 9.04

NoWin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Října 2009, 17:43:26 »
Jak to myslíš se swapem? :)
Bohužel je to dlouho (snad víc jak rok) a vzpomínám si matně, Swap se tuším nechtěl odpojit.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #5 kdy: 02 Října 2009, 18:35:53 »
Mám nVidii 8600GT (je to v mím podpisu) ovladač mám verze 185.18.36, který jsem stáhl z oficiálních stránek. Máte ale pravdu, že problém s ovladačem mám - při startu se vždy vypisuje hláška:

Citace
Loading cpufreq kernel modules...WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/nvidia-kernel-nkc, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/nvidia-kernel-nkc, it will be ignored in a future release.
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/nvidia-kernel-nkc, it will be ignored in a future release.

Avšak boot to vůbec nezpomaluje - okamžitě se pokračuje dál, tak jsem se tím nezabýval a navíc je to pouze upozornění..  Tak nevím.
Samozřejmě jsem o tom hledal informace, ale nic moc jsem nenašel.
Citace

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #6 kdy: 02 Října 2009, 18:55:59 »
hláška je informace o tom že si distro začíná hrát na přípony souborů. Od nějakého dalšího vydání distra bude potřeba aby konfikuráky končily příponou .conf. Toť vše. Je to jen varování, ne chyba.

Jestli si myslíte že je to ovladači tak nesvobodné odinstalujte a nějakou dobu jeďte bez nich - buď se podezření potvrdí nebo ne.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

pavolzetor

• Host
« Odpověď #7 kdy: 03 Října 2009, 23:02:46 »
skús to vypnúť príkazom priamo z terminálu v GNOME
Kód: [Vybrat]
sudo shutdown -h now