Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s grafikou [vyřešeno]  (Přečteno 5244 krát)

makak

• Aktivní člen
  • *
problém s grafikou [vyřešeno]
« kdy: 06 Října 2009, 10:15:10 »
Zdravím.

Mám grafiku Ati mobility radeon HD2400XT a ubuntu 9.04. Skúšal som inštalovať drajvre fglrx, ale tie mi nefungujú. Aké drajvre mám nainštalovať ?

Seká mi video vo fullscreen režime, takisto aj na youtube - vlastne všetko s flashom spojené. Asi bude nejaký problém aj s flashom.

Poradí mi niekto ?  ???
« Poslední změna: 14 Října 2009, 21:41:54 od kiklhorn »

pepéé

• Aktivní člen
  • *
Re: problém s grafikou
« Odpověď #1 kdy: 07 Října 2009, 16:24:51 »
hlavně si zprovozni grafickou akceleraci tak aby sis byl jistý viz http://wiki.ubuntu.cz/Ovlada%C4%8De%20grafick%C3%BDch%20karet
Fire's in my soul, steel is on my side

Jakub Strzadala

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Října 2009, 19:44:28 »
Upřímně bych zkusil ovladače přímo od ATI či od výrobce, pokud jsou... měl sem tenhle problém s odlehčenou grafikou ATI Radio X1300 na lenovo notebooku, a s novými ovladačemi už o maličko lépe.. jinak flash spíš bych to viděl tak, jestli nepoužíváte novou Operu 10 ta si s flashem uplně nerozumí...

makak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Října 2009, 00:40:33 »
Flash je už vyriešený.

Direct rendering mám zapnutý, gears mi dávajú iba do 120fps (myslím že dávnejšie som mal aj 500)

Problém je v tom, že vždy keď nainštalujem nové ovládače, tak mi nenabootuje OS a musím to cez konzolu riešiť. To sa mi stalo napr keď som inštaloval naposledy cez Envy.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 09 Října 2009, 09:34:06 »
no tak těch 500fps je už napováženou natož 120. problém bude tam.
Není v Pc třeba příliš slabý zdroj? Jaký má výkon?

NoWin

• Host
« Odpověď #5 kdy: 09 Října 2009, 10:42:38 »

Zdrojem to bude těžko, počítač by se choval úplně jinak.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 09 Října 2009, 13:26:03 »

A jak by se choval? Pokud je v pc slabý zdroj, tak počítač normálně funguje. Jenom grafiku s velkým výkonem to neuživí. Projevuje se to hlavně nízkou hladinou fps a sekání ruzných grafických aplikací. Pochopitelně velkou roli hrají ovladače jakým zpusobem se to bude projevovat. takže s jiným ovladačem se to chová jinak jak s druhým.

makak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 09 Října 2009, 13:42:48 »
zdrojom to nebude... mám notebook.

robí mi to iba odkedy som preinštaloval ubuntu.

Mám ešte jeden problém, ktorý sa asi netýka grafiky. Komp sa mi nechce vypnúť, a niekedy ani vstať zo spánku. čo s tým ?

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 09 Října 2009, 18:18:17 »
Citace
zdrojom to nebude... mám notebook.
to si mě dostal:-D
takže to vidím na ovladač krafické karty. Zkoušel si nějakej starší instalovat?

Citace
robí mi to iba odkedy som preinštaloval ubuntu.
takže s předchozí verzí to jelo vpohodě?

Citace
Mám ešte jeden problém, ktorý sa asi netýka grafiky. Komp sa mi nechce vypnúť, a niekedy ani vstať zo spánku. čo s tým ?
Nechci plácat ale je možný že to stím souvisí.

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 09 Října 2009, 19:05:08 »

A jak by se choval? Pokud je v pc slabý zdroj, tak počítač normálně funguje. Jenom grafiku s velkým výkonem to neuživí. Projevuje se to hlavně nízkou hladinou fps a sekání ruzných grafických aplikací. Pochopitelně velkou roli hrají ovladače jakým zpusobem se to bude projevovat. takže s jiným ovladačem se to chová jinak jak s druhým.
Nestraš! A kdepak ses tenhle blábol dozvěděl? :D Pokles napájecího napětí vlivem zátěže může způsobit zamrznutí systému nebo restart.

Pavloper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 10 Října 2009, 09:51:35 »
ja mam podobny problem
FPS sa mi tak

Kód: [Vybrat]
glxgears
Running synchronized to the vertical refresh.  The framerate should be
approximately 1/72908 the monitor refresh rate.
299 frames in 5.1 seconds = 59.191 FPS

mam HD 4570 512 MB - Dell 1555 , P 8600 , 4 GB ram , 500 GB HDD
začalo mi to robiť aj vo windows akonahle som si nainštaloval LinuxMint 7 ,

pri tom obrazkom som rychlejšie hybal oknom ..

problem bude nekde s ovladačom ale zaujmave je že ve win som nemenil nič a po tom ako som ho potom pustil to začalo robiť aj v nom
« Poslední změna: 10 Října 2009, 09:58:43 od Pavloper »

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 10 Října 2009, 10:14:16 »
Citace
Nestraš! A kdepak ses tenhle blábol dozvěděl? Smích Pokles napájecího napětí vlivem zátěže může způsobit zamrznutí systému nebo restart.

oj oj! To jsme na jiné vlně. Napětí je stále konstantní. To jak klesne nebo neklesne napájecí napětí vlivem zátěže je záležitost tzv. tvrdosti zdroje. A počítače mají hoodně tvrdé zdroje.

A kde jsem se to dozvěděl? no třeba na svým kompu když jsem měl 200W zdroj.

« Poslední změna: 12 Října 2009, 00:47:56 od pepéé »

Pavloper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 10 Října 2009, 11:25:35 »
Reinstaloval som system ( Pouzivam 9.04)
 a nehal som automaticky nainstalovane  ovladače
 takze s tymi oknami to robi stale , ale fps sa zvyšilo

a aktualne hodnoty : ked dam procesor na 800 mhz -

13129 frames in 5.0 seconds = 2625.664 FPS
12685 frames in 5.0 seconds = 2535.962 FPS
12859 frames in 5.0 seconds = 2571.759 FPS

2.4 ghz

9208 frames in 5.0 seconds = 1841.570 FPS
9124 frames in 5.0 seconds = 1824.795 FPS
9257 frames in 5.0 seconds = 1851.384 FPS

z toho usudzujem ze 3D akceleracia asi nefunguje spravne :(

makak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 11 Října 2009, 20:11:43 »
Takto sa opýtam... má niekto priamo skúsenosť s Ati + Ubuntu 9.04 ? Aký ovládač tam máte ? Poprosím link, alebo návod na inštaláciu.

Predtým som mal tiež ubi 9.04ku, ale už neviem aké drajvre.  :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 12 Října 2009, 09:29:40 »
Takto sa opýtam... má niekto priamo skúsenosť s Ati + Ubuntu 9.04 ? Aký ovládač tam máte ? Poprosím link, alebo návod na inštaláciu.

Predtým som mal tiež ubi 9.04ku, ale už neviem aké drajvre.  :)
Mám Radeon HD2600XT - bez problémů funguju s ovladačem od ATI. Funguje mi kterákoli z metod uvedených v tomto návodu.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

makak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 12 Října 2009, 18:52:23 »
Díky moc. Ja som si myslel že tie drajvre mám nainštalované a nemal som.  :D

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re: problém s grafikou [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 18 Října 2009, 22:57:13 »
No, to je hezký...každej má ovladače od ati, jelikož má Radeon HD a vyšší...chtěl bych v hardym vyzkoušet nové "ati" a "radeonhd" otevřené ovladače, ale asi mi nezbyde nic jinýho, než instalovat Jaunty, nebo Karmica, co? Našel jsem si nějaké neofic. repozitáře, ale shořel jsem na závislostech...a když se podařilo to tam nacpat, tak zase nefungovala myš + klávesnice, protože novej xorg-core chce i nový balíky mouse a kbd...no nic, už stahuju Jaunty, vrazím ho na volnej disk...

Jo a jinak tohle
Citace
Pokud je v pc slabý zdroj, tak počítač normálně funguje. Jenom grafiku s velkým výkonem to neuživí. Projevuje se to hlavně nízkou hladinou fps a sekání ruzných grafických aplikací.
je skutečně blábol pepééé, protože se ti ten zdroj bude přehřívat a poteče v něm cín a tak vzniknou studené spoje, díky kterým získáš báječný samovolný reset, navíc se do tišťáku časem vypálí díry jako prase a nepojede to vůbec...je to hlavně cítit a rozhodně to nemá vliv na fps, nepomůže ani poslední verze oblíbeného firemního ovladače od ati :) pa

....v pc nežere proud jenom GPU...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 19 Října 2009, 09:21:51 »
Citace
je skutečně blábol pepééé, protože se ti ten zdroj bude přehřívat a poteče v něm cín a tak vzniknou studené spoje, díky kterým získáš báječný samovolný reset, navíc se do tišťáku časem vypálí díry jako prase a nepojede to vůbec...je to hlavně cítit a rozhodně to nemá vliv na fps, nepomůže ani poslední verze oblíbeného firemního ovladače od ati Úsměv pa

....v pc nežere proud jenom GPU...

čístě pro sabraq(když už to bereš tak do detailů)

Takže:-D Ktomu cínu! Počítačový zdroj je stavěn na nějaký maximalní výkon o konstatntím napěti. Tedy má nějakou proměnnou hodnotu proudu podle zatížení. Víc jak maximální proud na který je stavěný nedá ani špičkově. na tenhle výkon je stavěný celý zdroj tzn. že, počítá se s max. hodnotou proudu a tedy i maximální teplotní zatížení "plus rezerva" (Když nepočítám že většina zdrojů má integrovanou protiskratovou a telpelnou pojistku) Cín nepoteče! To už je chyba někde jinde!
Zpět k výkonu. protože počítačové spínané zdroje (jak už jsem uvedl) dodají pouze maximální hodnotu proudu za stálého napětí, proud , podle prvního Kirhochova zákona se rozdělí do zátěže podle ohmova zákona. (hezká věta:-) ) A v základní sestavě PC jsou největší žrouti CPU a GPU, tedy pokud Gpu má větší odběr než je zdroj schopný dodávat, nejede na maximalní výkon(což jsem sám zažil na vlastní kožu u mě doma) A vlivem vysoke stability napětí ze zdroje k žadnému restartu nedojde....(no, záleži hodně na kvalitě zdroje, ale nemělo by)

Ještě k těm ovladačům. Čím větší výkon, tím musí být logicky větší příkon. Protože ruzné ovladače mají na grafické karty ruzný vliv na výkon, dokonce jej mohou řídit a regulovat(což se taky z principu děje), tudíš hodně zaleží na ovladači grafické karty:-)

a mám takovej dojem že někde tady na foru se už řešilo slabej zdroj vs. grafika

sabraq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 19 Října 2009, 19:03:03 »
... i když už je tohle uzavřené téma, uzavřel bych tento offtopic s tím, že pravda je někde mezi... tak jak píšeš to nefunguje, zdroje odcházejí a cín teče, jenom tobě se snižuje fps - nevím o nikom podobném...

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 19 Října 2009, 23:42:58 »
... i když už je tohle uzavřené téma, uzavřel bych tento offtopic s tím, že pravda je někde mezi... tak jak píšeš to nefunguje, zdroje odcházejí a cín teče, jenom tobě se snižuje fps - nevím o nikom podobném...

;D ...no všechno se kazí. at už je princip sebe dokonalejší, nic není nerozbitný. A ano patří mezi to i zdroje a občas i ten cín teče (ikdyž opravdu málo kdy, to ta deska musí už hořet) Ale nikdy to není zátěží, jak si psal ty. To je blbost a říkej si co chceš. Každej zdroj je stavěnej na zátěž a musí vydržet maximálni odběr uvedenej na štítku trvale. (pokud to není nějaká pofiderní výroba) Většinou si za to lidi mužou sami když bednu postaví před radiator a nebo to nechají zaprášit tak až se zadře větráček. Vždy je vtom nějaká příčina ale nevykládej mi že se pokazí kvuli tomu kvuli čemu tam vtom počítači je!
Citace
jenom tobě se snižuje fps - nevím o nikom podobném...
to je drobátko pokrytecký, to že si to neviděl neznamená že to neexistuje.... vysvětlení jsem napsal, at si na to udělá každej názor jakej chce.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 20 Října 2009, 22:28:38 »
...demagog? to je člověk, kterej má doma dogu...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.