Ahoj, potřeboval bych menší radu

.
Mám starý notebook Toshiba s grafickou kartou Nvidia GeForce4 420 Go se systémem Xubuntu. Ovladače nabízené linuxem pro tuto kartu nefugují, řešení pro tento problém jsem našel zde
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=773391. Ovšem zatím jsem nepochopil jak dokončit poslední krok, takže tento problém je vedlejší. Kdyby někdo věděl jak na to, byl bych moc rád

.
Můj hlavní problém je to, že když nabízené "komerční" ovladače použiji, tak mi v konečné fázi nenaběhne systém, ale obrazovka jakoby zežloutne - vypadá trošku jak pergamen. Je to zrovna ve fázi, kdy by měla naběhnout přihlašovací obrazovka. Když dám ctrl+alt+F1, tak konzole funguje, to je ale asi tak vše. Na starší verzi 9.04 sem tento problém vyřešil tak, že v recovery modu, byla položka, která ovladač "deaktivovala" a pak jsem prostě fungoval bez grafické karty.
No jenže nainstaloval jsem verzi 9.10, kde jsem si naivně myslel, že třeba problém s ovladačem bude vyřešen. No tak jsem zjistil že není... A také, že ona kouzlená položka

v recovery modu už není

. A nevím si absolutně rady, jak to udělat ručně přes nějaký příkaz. Zkoušel jsem příkazy co jsem našel na foru, ale bez účinku...
A přeinstalovávat bych to nechtěl, zdáte to... všechno znovu nastavit, nainstalovat programy... Pomůže mi někdo, prosím?