Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: "Nefunkcni" Partition [vyřešeno]  (Přečteno 1743 krát)

Kotel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • Konopný dotazník - hlasujte a pomáhejte
"Nefunkcni" Partition [vyřešeno]
« kdy: 25 Říjen 2009, 14:23:59 »
Zdravim Vas vsechny, Ubuntaci.
Mam tady (ach jo) dalsi problem. Chtel jsem si  po uspesnem parmesicnim otestovani UBUNTU konecne rozdelit disk. Pri zavadeni OS jsem cely zformatoval a mel jsem pouze Swap a Hlavni disk se systeme. Ovsem vcera jsem si chtel disk rozdelit, abych mel nejake extra misto na data.
Jak jsem zjistil, primo v OS to nejde, proto jsem pomoci LiveCD vstoupil do UbuntuLive a disk si rozdelil. - pridal dalsi partition ext4 (dev/sda3)
Po potrebnem restartu se mi partition normalne ukazal, mohu si ho "pripojit", vidim velikost ale NEMOHU NA NEJ NIC NAHRAVAT. ???

Neda se s tim neco udelat??

Dekuji Vam vsem !!
Kotel
« Poslední změna: 25 Říjen 2009, 17:14:51 od Premet »
Konopný dotazník - podpořte můj konopný průzkum a hlasujte !! Každý názor se počítá !!
http://www.konopicko.tk  ;)

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #1 kdy: 25 Říjen 2009, 14:33:17 »
musis nastavit pripojnemu bodu spravna prava - ted tam muze zapisovat jen superuzivatel (musis pouzit sudo), takze bud zmen vlastnika , nebo nastav prava napr na 777 (rwxrwxrwx) (hodi se kdyz mas vic uzivatelu, kterym ale bezmezne duverujes)

http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C3%A1va%20soubor%C5%AF
http://wiki.ubuntu.cz/Chmod
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Kotel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • Konopný dotazník - hlasujte a pomáhejte
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #2 kdy: 25 Říjen 2009, 14:39:12 »
A co kdyz pripojny bod nemam (ASI) definovan ?? Protoze u dev/sda1 mam "/" a u dev/sda3 nemam nic v te kolonce.
Konopný dotazník - podpořte můj konopný průzkum a hlasujte !! Každý názor se počítá !!
http://www.konopicko.tk  ;)

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #3 kdy: 25 Říjen 2009, 14:44:40 »
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku/fstab , mozna nekdo poradi i nejake klikatko...
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

Kotel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • Konopný dotazník - hlasujte a pomáhejte
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #4 kdy: 25 Říjen 2009, 16:25:49 »
tak, postupoval jsem presne podle navodu, ale nejak se mi to nepovedlo ...
nejprve jsem hodnotu #/dev/sda3   UUID=5225a089-7cb7-46ea-93f9-cf1a6fb6c8ab   /home/kotel/Data   ext4   rw,auto   0   2  nakopiroval az na konec - ale ale ted se mi pri pripojeni disku nahlasi jako /media/disk - vlastne jako nejaky CDrom, nebo podobny disk
Tak jsem sda3 odpojil, zkopiroval tam kde je ted, zrestartoval, ale stale se mi hlasi jako Media
fstab mam takovy :

rozhodil se format, ale mam to v sloupich

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=a74c5824-feb0-4963-92db-da4df4c31031 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
#/dev/sda3   UUID=5225a089-7cb7-46ea-93f9-cf1a6fb6c8ab   /home/kotel/Data   ext4   rw,auto   0   2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=da5767fb-fc5d-44d3-b260-69e033a3311a none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

pripojuji sda3 do /home/kotel/Data

Nemohu nejak celou akci zrestartovat  (mam vytvorenou zalohu fstabu) a udelat to cele znova, treba ted se to povede


« Poslední změna: 25 Říjen 2009, 16:29:40 od Kotel »
Konopný dotazník - podpořte můj konopný průzkum a hlasujte !! Každý názor se počítá !!
http://www.konopicko.tk  ;)

slamozrout

Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #5 kdy: 25 Říjen 2009, 16:41:51 »
tak, postupoval jsem presne podle navodu, ale nejak se mi to nepovedlo ...
nejprve jsem hodnotu #/dev/sda3   UUID=5225a089-7cb7-46ea-93f9-cf1a6fb6c8ab   /home/kotel/Data   ext4   rw,auto   0   2  nakopiroval az na konec - ale ale ted se mi pri pripojeni disku nahlasi jako /media/disk - vlastne jako nejaky CDrom, nebo podobny disk
Tak jsem sda3 odpojil, zkopiroval tam kde je ted, zrestartoval, ale stale se mi hlasi jako Media
fstab mam takovy :

rozhodil se format, ale mam to v sloupich

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=a74c5824-feb0-4963-92db-da4df4c31031 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
#/dev/sda3   UUID=5225a089-7cb7-46ea-93f9-cf1a6fb6c8ab   /home/kotel/Data   ext4   rw,auto   0   2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=da5767fb-fc5d-44d3-b260-69e033a3311a none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

pripojuji sda3 do /home/kotel/Data

Nemohu nejak celou akci zrestartovat  (mam vytvorenou zalohu fstabu) a udelat to cele znova, treba ted se to povede



Kód: [Vybrat]
/dev/sda3 /home/kotel/Data ext4 defaults 0 0Takhle bych to zkusil pripojit ja a taky mam takhle pripojenej testovaci oddil s ext4 a funguje. Jinak nebylo by lepsi pripojit si sda3 do slozky /media/Data a pak si na plose vytvorit zastupce?
MSI P35 Platinum, Core 2 Duo E6850 3GHz, Patriot DDR2 2x1GB 800MHz Kit, ASUS EN8600GT 512MB DDR3, Archlinux....

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6340
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #6 kdy: 25 Říjen 2009, 16:42:14 »
Skus to zapisat takto
Kód: [Vybrat]
#/dev/sda3
UUID=5225a089-7cb7-46ea-93f9-cf1a6fb6c8ab   /home/kotel/Data   ext4   rw,auto   0   2
Pripadne ak si to formatoval tak skus skontrolovat UUID
Kód: [Vybrat]
ls -l /dev/disk/by-uuid
Ja osobne mam datovy oddiel pripojeny takto
Kód: [Vybrat]
# /media/data was on /dev/sda4 during installation
UUID=c17248d7-c91f-4f13-98a0-432f893ed190 /media/data     ext4    relatime        0       2
« Poslední změna: 25 Říjen 2009, 16:45:07 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Kotel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • Konopný dotazník - hlasujte a pomáhejte
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #7 kdy: 25 Říjen 2009, 16:58:43 »
Skus to zapisat takto
Kód: [Vybrat]
#/dev/sda3
UUID=5225a089-7cb7-46ea-93f9-cf1a6fb6c8ab   /home/kotel/Data   ext4   rw,auto   0   2


Kdo by rekl, ze jenom jeden entr a vse pujde :) .... dekuji , jiz se mi pripojuje do /data

Jenom jeste malickost :
V "mistech" na horni liste se mi to ukazuje jako Disk (jmenuje se stale Media - moznost prejmenovani??) pod ikonou Pocitac. A jemozne nejak editovat menu  "mista" kde mam ted slozky Documents, Music, Pictures, Videos a pripadne tam pridat ty Data ?????
Konopný dotazník - podpořte můj konopný průzkum a hlasujte !! Každý názor se počítá !!
http://www.konopicko.tk  ;)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6340
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #8 kdy: 25 Říjen 2009, 17:08:03 »
Pokial tam este nemas dolezite data mozes zmenit menovku disku v programe gparted(editor particii) z livecd.
Spustis gparted-kliknes pravym na particiu-menovka.

Pre pridanie polozky do menu miesta
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=7376.10%3Bwap2
Edituj subor
/home/meno/.gtk-bookmarks
« Poslední změna: 25 Říjen 2009, 17:12:30 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Kotel

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • Konopný dotazník - hlasujte a pomáhejte
Re: [Solved] "Nefunkcni" Partition
« Odpověď #9 kdy: 25 Říjen 2009, 17:12:07 »
Diky moc vsem .... nejdulezitejsi se povedlo :) ...
Konopný dotazník - podpořte můj konopný průzkum a hlasujte !! Každý názor se počítá !!
http://www.konopicko.tk  ;)