Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Je příkazová řádka pro BFU  (Přečteno 4298 krát)

richard

• Aktivní člen
  • *
Je příkazová řádka pro BFU
« kdy: 27 Října 2009, 19:27:42 »
Rozhodně si myslím, že příkazová řádka je pro BFU naprosto geniální prostředek. Stačí se totiž pouze naučit spustit terminál, něco málo o sudo a zkopírovat přes schránku návod na instalaci kodeků, fontů, atd. Zatímco ve win musí přečíst 20 stránkový návod co všechno naklikat, mezitím něco zkazí a je to v Piheli. Osobně se hodnotím v desetibodové stupnici zalostí linuxu na stupeň 2 - 3 (10 je TOP), přesto jsem nadšen příkazovou řádkou.
« Poslední změna: 27 Října 2009, 19:45:12 od richard »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Je příkazová řádka pro BFU
« Odpověď #1 kdy: 27 Října 2009, 19:33:16 »
A? :)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 27 Října 2009, 19:38:52 »

Chtěl jsem jen vypustit ven tok svých myšlenek, to se snad v obecné diskuzi může.

Kedrigern

« Odpověď #3 kdy: 27 Října 2009, 20:40:35 »
Jo je to pravda, navíc zkušenější kamarád a ssh také dokáže divy...

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #4 kdy: 27 Října 2009, 21:38:21 »

Chtěl jsem jen vypustit ven tok svých myšlenek, to se snad v obecné diskuzi může.

len to by chcelo skor blog ako diskusiu, ale nejdem posudzovat

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2009, 13:57:00 »
Rozhodně si myslím, že příkazová řádka je pro BFU naprosto geniální prostředek. Stačí se totiž pouze naučit spustit terminál, něco málo o sudo a zkopírovat přes schránku návod na instalaci kodeků, fontů, atd. Zatímco ve win musí přečíst 20 stránkový návod co všechno naklikat, mezitím něco zkazí a je to v Piheli. Osobně se hodnotím v desetibodové stupnici zalostí linuxu na stupeň 2 - 3 (10 je TOP), přesto jsem nadšen příkazovou řádkou.
upresneni: "...že příkazová řádka je pro některé BFU naprosto geniální prostředek..."

"Zatímco ve win musí přečíst 20 stránkový návod co všechno naklikat,..."  20 stranek? Abych spustil balik kodeku, 5x next a jede vse? Fonty? To instaluje BFU ve win jako proc? Myslim, ze Vase info o zakladnim nastaveni win je malicko ale jen malicko neobjektivni (zaujate?). :)
IMHO 99% BFU na win nikdy nic o OS neprecetlo, natoz 20 stranek... (potkavam jich a jejich PC relativne mnoho) - to neni urazka ci neco jineho, pouze konstatovani meho odhadu.
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2009, 14:32:00 »
Pche, prvně jsem se k tomuhle postřehu nechtěl ani vyjadřovat. Ale co... Jde spíš o pohled na věc.   "Stačí se totiž pouze naučit spustit terminál, něco málo o sudo a zkopírovat přes schránku návod na instalaci kodeků, fontů, atd." Co jiného je klikátko, než sada příkazů smrštěná do tlačítka ať ve Windows, OS X nebo v Linuxu. Jestli kopíruju věci do terminálu nebo užívám klikátka je de facto pro uživatele jedno - lepší je to pro toho, kdo věc vysvětluje - prostě vypíše příkaz a tu máš, hoď to tam. Navíc výraz BFU nemám rád, protože je obecně zažitá věc, že se jedná o pitomce. Paušálně bych netrvdil, že je příkazovka pro začátečníka vhodnější - viděl bych to spíš na správce balíčků.

Definuj mi ještě prosím přesně hranici, kde končí BFU. BFU přestává být uživatel po první úspěšné kompilaci? Nebo ve chvíli, kdy opustí OO a začne brouzdat v Shellu? S takovým škatulkováním táhněte do dža.
« Poslední změna: 28 Října 2009, 14:33:37 od juntas1 »

qUAKER

• Host
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2009, 15:02:07 »
Pche, prvně jsem se k tomuhle postřehu nechtěl ani vyjadřovat. Ale co... Jde spíš o pohled na věc.   "Stačí se totiž pouze naučit spustit terminál, něco málo o sudo a zkopírovat přes schránku návod na instalaci kodeků, fontů, atd." Co jiného je klikátko, než sada příkazů smrštěná do tlačítka ať ve Windows, OS X nebo v Linuxu. Jestli kopíruju věci do terminálu nebo užívám klikátka je de facto pro uživatele jedno - lepší je to pro toho, kdo věc vysvětluje - prostě vypíše příkaz a tu máš, hoď to tam. Navíc výraz BFU nemám rád, protože je obecně zažitá věc, že se jedná o pitomce. Paušálně bych netrvdil, že je příkazovka pro začátečníka vhodnější - viděl bych to spíš na správce balíčků.

Definuj mi ještě prosím přesně hranici, kde končí BFU. BFU přestává být uživatel po první úspěšné kompilaci? Nebo ve chvíli, kdy opustí OO a začne brouzdat v Shellu? S takovým škatulkováním táhněte do dža.

terminál je vhodnější určitě když děláš technickou podporu dálkově, protože nemusíš uživateli říkat, kde kliknout atd..

také je terminál často o dost rychlejší cesta jak něčeho docílit. A pro pokročilejší uživatele se hodí i třeba při automatizaci určitých procesů(dávková konverze videa - např. seriálů?)

co se týče označení BFU, nikdo neříká, že se jedná o pitomce, je to zkratka pro běžného uživatele počítače.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #8 kdy: 28 Října 2009, 15:59:17 »
@Richard: Ale když potřebuje win user nějaký program z netu, tak si (na stahuj.cz, slunečnici, etc) přečte, že je pro wXP a vyšší. Například. U windowsů se lehce pozná jaká verze to je.
Na linuxu? Aby člověk pamatoval na závislosti, verzi kernelu, KDE/GNOME, distribuci a spoustu dalších věcí.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

qUAKER

• Host
« Odpověď #9 kdy: 28 Října 2009, 16:00:56 »
@Richard: Ale když potřebuje win user nějaký program z netu, tak si (na stahuj.cz, slunečnici, etc) přečte, že je pro wXP a vyšší. Například. U windowsů se lehce pozná jaká verze to je.
Na linuxu? Aby člověk pamatoval na závislosti, verzi kernelu, KDE/GNOME, distribuci a spoustu dalších věcí.

AFAIK při instalaci z repozitářů nemusí znát vůbec nic.

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 29 Října 2009, 00:49:37 »

AFAIK při instalaci z repozitářů nemusí znát vůbec nic.
Jako takovy uzivatel "z donuceni" :-) vnimam repozitare pomerne rozporuplne. Na jedne strane, pokud program v repozitari je, PC je na internetu, rychle lince navic, udelam klik klik a je to. OK.

Nocni murou pro me je, ze bych mel instalovat neco, co neni v repozitari. Nebezpeci se skryva i v tom, ze program najdu, ale on zase neni v deb?, ale pro nejaky jiny (pry stejny :-) ) Linux.
Me tak pripadne cely Linux: Dokud jako BFU jedu v kolejich hlavniho proudu, nevybocuju, nemam problem.
Jakmile hardwarove, sw., ci jinak vybocim, jsou pro me veci, jako instalace programu (nebo aktualizace viz. aktualizace OO3) problemem, ktery me dokaze dost dobre od zamyslene akce odradit.

Namatkou ubuntu a seriova mys (vetsina jede na PS2 ci USB, ale zrovna jsem mel COM1) - zjistit co rucne zeditovat, aby chodila - maso pro me trvajici cca hodinu (problem je i v tom, ze dokud nemam MidnightCommander, nejsem schopen nic zeditovat a najit).

Z posledni doby pred nekolika tydny - update 8.04 na 8.10 --> rozhozeni rozliseni a refresh monitoru (budiz stane se), zmenim to jako root, ale zmena se promitne jen do daneho uctu. A co vcil ja? :-)  Proc proste nemuzu jako admin pri klikatelnem nastaveni rict "pouzit jako default?" a musim kvuli tomu do Xorg.conf (a ted jsem ve vedlejsim vlakne cetl, ze snad v 9.10 Xorg.conf ani neni - takze zase budu hledat jinde, kdyz si ponekolika letech zapamatuju aspon nazev toho souboru?, takze, ac jsem se jako "nelinuxak" vcelku tesil na 9.10, po informacich o Grubu2 a ted zase o nastaveni grafiky, bojim, bojim, ze to nerozdycham)
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 29 Října 2009, 12:27:47 »

Zkratku BFU chápu jako "Běžnej Franta uživatel", nikoliv "Blbej Franta uživatel". To nezávisí na tom jestli něco zkompiloval, atd. Je to otázka toho, že BFU si píše dokumenty, upravuje fotky, atd. Pokud mu systém funguje, tak do totho nešťourá.

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 29 Října 2009, 12:51:40 »
Na linuxu? Aby člověk pamatoval na závislosti, verzi kernelu, KDE/GNOME, distribuci a spoustu dal ších věcí.

Repozitáře jsou sparavovány mnohem zodpovědněji, než jmenované servery a jen zcela vyjímečné potřebuji něco odjinud. Konkrétně nám akorát Virtualbox a Scilab. Pokud někdo používá kompletní distribuci, tak nemá problém. Pokud mění kernel, KDE, GNOME, tak ať si nese důsledky svého jednání. Windows používám také. Konkrétně na slunečnici je spousta freeware, pod tímto označením jsou programy pod GPL licencí, ale také ořezané verze komerčního software, které jsou nepoužitelné a měly by být označeny DEMO.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #13 kdy: 29 Října 2009, 13:22:43 »
Repozitáře jsou sparavovány mnohem zodpovědněji, než jmenované servery a jen zcela vyjímečné potřebuji něco odjinud. Konkrétně nám akorát Virtualbox a Scilab. Pokud někdo používá kompletní distribuci, tak nemá problém. Pokud mění kernel, KDE, GNOME, tak ať si nese důsledky svého jednání.

Win mám na dualbootu také, když něco chci nainstalovat tak stáhnu, 5x next a je hotovo. Odinstalace start->programy->/nazev/->odinstalovat. Nic se neděje.
Na linuxu vlezu do synapticu, nainstaluji. Odinstalace už tak bezproblémová není, nedávno jsem chtěl odstranit nějakého deamona a chtělo mi to (synaptic) se závislostmi vzít mimo jiné i Krusader a Kopete. Takže problém můžeš mít i po banální operaci.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 29 Října 2009, 13:38:43 »
Závislosti jsou někdy oříšek. mě ale někdy dokáže vytočit automaticky odstranitelné, které může být pro BFU sebevražedné. Rád bych toto používal bez obav, ale není to tak jednoduché, zcela automaticky to většinou nejde nikdy, téměř vždy z toho člověk něco chce zachovat.  Takže zrušit vlastnost nainstalován automaticky. Jenom k tomu otázečku, jde to i c příkazové řádky, dosud jsem nepřišel jak?

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #15 kdy: 29 Října 2009, 19:15:49 »
Odinstalace už tak bezproblémová není, nedávno jsem chtěl odstranit nějakého deamona a chtělo mi to (synaptic) se závislostmi vzít mimo jiné i Krusader a Kopete. Takže problém můžeš mít i po banální operaci.
Závislosti jsou někdy oříšek. mě ale někdy dokáže vytočit automaticky odstranitelné, které může být pro BFU sebevražedné. Rád bych toto používal bez obav, ale není to tak jednoduché, zcela automaticky to většinou nejde nikdy, téměř vždy z toho člověk něco chce zachovat.
Zajímavé, mě to ještě problémy nedělalo.

Takže zrušit vlastnost nainstalován automaticky. Jenom k tomu otázečku, jde to i c příkazové řádky, dosud jsem nepřišel jak?
Kód: [Vybrat]
aptitude markauto $seznam_balíků
aptitude unmarkauto $seznam_balíků
např.:
sudo aptitude unmarkauto '~i~M'označí všechny balíky jako instalované ručně
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Kedrigern

« Odpověď #16 kdy: 30 Října 2009, 11:19:28 »
např.:

Nicméně škoda, že to nenabízí Synaptic. Prostě, když něco (konkrétně pulseadio v Jaunty) odinstalovávám a chce to odinstalovat ubuntu-desktop, tak se toho člověk lekne.
Tady by Synaptic mohl dávat možnost neodinstalovat všechny závislosti.

qUAKER

• Host
« Odpověď #17 kdy: 30 Října 2009, 11:23:17 »
např.:

Nicméně škoda, že to nenabízí Synaptic. Prostě, když něco (konkrétně pulseadio v Jaunty) odinstalovávám a chce to odinstalovat ubuntu-desktop, tak se toho člověk lekne.
Tady by Synaptic mohl dávat možnost neodinstalovat všechny závislosti.

synaptic to nabízí.

v levém panelu je "Stav" a tam je položka "Nainstalováno (automaticky odstranitelné)", takže kliknout na balíček, zobrazit nahoře menu Balík a tam je položka "Automaticky nainstalováno"

Kedrigern

« Odpověď #18 kdy: 30 Října 2009, 11:38:59 »
Nepopírám, že by to uměl (špatně jsem se vyjádřil). Ale když dám označím balíky, dám aplikovat, tak mi bohužel nabídne jen ok a storno, nikoliv třeba neodinstalovávat všechny závislosti... A to je velká škoda.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.