Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přetrvávající problém s instalací UBUNTU na externí USB HDD - mechanický  (Přečteno 2615 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Po instalaci Ubuntu můžu bootovat systém XP i Ubuntu podle toho co si zvolím v tabulce a odentruji.
Nojo. Jenomže jenom tehdá když mám do USB připojený onen externí disk kde je Ubuntu.

Jakmile ext. disk není zapojený vyskočí hláška:

Grub loading stage 1.5.
Grub Loading, please wait...
Error 17

a už se mi na monitoru neobjeví tabulka s možnostmi volby.
Bez ext.USB disku prostě nenabootuju nic. Ani XP ani Ubuntu.

Já chci aby se Error objevil jenom když budu chtít bootovat Ubuntu které je na onom nepřipojeném USB disku.
Kde dělám chybu při instalaci? Můžu to změnit aniž bych to celé znovu instaloval?

Děkuji za odpověď.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Nikdo mi neodpověděl.
Od této doby se však mnohé změnilo. Udělal - opravil jsem spoustu věcí, nicméně svého cíle jsem stále nedosáhl.
Nyní mám na interním disku notebooku Win XP. Ty bootují a fungují bez problému.

Ale chtěl bych dosáhnout toho že při připojení externího USB disku před startem počítače se nabootuje Ubuntu z onoho externího USB disku. Namísto toho mi to ohlásí jen Error loading operating system. Viz podrobněji  další příspěvky v této diskusi.

liborII

• Návštěvník
Ta filosofie je špatně, jestliže máš Ubuntu na externím médiu, tak stačí v biosu nastavit možnost bootování z USB a pak nepotřebuješ Grub vůbec. Protože můžeš mít Ubuntu i na flešce, např., a nabootuje ti to taky. ;)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Jenže v biosu mám mimo jiné bootovací zařízení USB KEY, USB HDD, USB CD-DVD, USB FD jen a pouze USB tam nefiguruje.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Grub nepoužívám. Měl bych se bez něho obejít i kdybych to měl v BIOSu před spuštěním přehazovat.

Alpha

• Návštěvník
Zdravím, Tvůj problém je, že GRUB i zavádění systému máš nainstalované na USB HDD a když není připojen není systém schopen nabootovat.
1. řešení je dost nešťastné a to přeinstalovat Windows na interním HDD, při instalaci dojde k vytvoření zavaděče  a pak už bude při zapnutí možno volit, který systém má naběhnout podle nastavení BIOSu
2. řešení je asi lepší a to obnovit zaváděcí sektor na interním HDD pomocí FIXMBR , víc je tady: http://www.tipypropc.cz/konzola-pro-zotaveni-a-prikazy-fixmbr-a-fixboot/

Přeji hodně štěstí při experimentování a hlavně je potřeba důležitá data na disku zálohovat.

romciiik

• Stálý člen
  • **
    • romiix.org
rec bola o usb harddìsku.navolit primarne bootovanie z USB HDD v biose nepomaha?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Navolení bootovacho zařízení USB HDD v Biosu nepomáhá. Byl jsem přesvědčen o tom, že bez Grub nebo windowsového či jiného bootmanageru se obejdu. Bylo mi vysvětleno že ne.

Zajímá mě teď ale jiná věc. Očekával bych že když kliknu na ploše Ubuntu, nabootovaného z live CD na ikonu disku tak že se někde ve vlastnostech disku, dozvím jako jak je označené toto zařízení. Např:  /dev/sda1   atp. to se tam ale nikde nedozvím. Kde to zjistím ???

Šuohob

• Závislák
Zajímá mě teď ale jiná věc. Očekával bych že když kliknu na ploše Ubuntu, nabootovaného z live CD na ikonu disku tak že se někde ve vlastnostech disku, dozvím jako jak je označené toto zařízení. Např:  /dev/sda1   atp. to se tam ale nikde nedozvím. Kde to zjistím ???

Buďto příkazem sudo fdisk -l, nebo "klikací" aplikací GParted (Editor diskových oddílů)
« Poslední změna: 26 Října 2009, 17:28:25 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Vše ohledně instalace Ubuntu na externí USB disk jsem zdokumentoval na stránkách věnovaných PC:

http://pctip.wbs.cz/Instalace_Linux__Ubuntu.html

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.