Nevěř všemu co se píše. Samozřejmě upgrade je velký zásah, takže se může stát, že bude někde problém. Osobně jsem zatím s upgradama neměl nikdy větší problém. Někdy jsem se nakonec po upgradu rozhodl pro čistou install, ale spíše z trénikového zvyku, než že by něco zásadního nefungovalo. Pravda však je že, jsem nikdy neupgradoval z LTS na LTS.
No u mě poslední dva upgrady skončili neslavně. U 9.10 jsem to ani nezkoušel a rovnou jsem šel do instalace.
Neříkám, že se to nemůže stát. Pokud však člověk před upgradem má vše tak jak by mělo, tak si myslím, že upgrade by neměl být problém.
Osobně jak řeším upgrade.
1. Mám rozdělený systém a data (tedy / a /home).
2. Stáhnu si live cd a vypálím na cd popř. uložím na flashdisk.
3. Před upgradem raději odeberu repozitáře třetí strany.
4. Pročistím instalované aplikace (odeberu co se naschromáždilo a stejně to používat už nebudu).
5. Pročistím skryté adresáře, tedy ty u kterých vím, že svá nastavení nebudu potřebovat.
6. Vše nechám zaktualizovat.
7. Provedu upgrade.
8.a Když se povede není co řešit.
8.b Když se povede jen částečně, z live cd zazálohuju kompletní skryté adresáře a poté vyzkouším co se změnilo (pokud nevím konkrétně kde je chyba, v kterém skrytém adresáři). Když OK, není co řešit.
8.c Když by se nepovedl, z live cd přeinstaluju systém. Pokud vše OK, není co řešit.
8.d Pokud i přesto není vše OK, provedu bod 8.b.
8.e Když ani to ne, tak nasranej provedu zálohu dat a provedu kompletní reinstal.
9. Upravím repozitáře třetí strany na aktuální.