Díky.
Od VPNka asi upustím. Teď jsem ale bohužel zjistil, že se nepřipojím na FTP z internetu. Doma na PC mi to funguje, ale když se chci připojit někde z netu z notebooku, zadám vše stejně jako doma, ale napíše mi to "chyba při stahování adresáře /, illegal port command". FTP běží na portu 1989 (zkoušel jsem i například 44333), mám vyžadováno SSL pro auth i data. Ve firewallu na serveru jsou tyto porty povolené, firewall na notebooku to taky nebrzdí. Nevíte, čím to je? Jak to vyřešit?
Další problém je, že když restartuju server, tak se mi záhadně ztratí vyžadování SSL, i když v configu to stále je stejné. Musím vždy na vzdálenou plochu, tam si musím otevřít grafický rozhraní administrace proftpd, potvrdit nastavení a ručně vypnout a zapnout FTP server pávě přes to grafické rozhraní. Když jenom znovu uložím proftpd.conf a restartuju vzdáleně přes putty pomocí /etc/init.d/proftpd restart, tak to poté stále nefunguje.
//EDIT:
Tak jsem to zkoušel různě nastavovat a testovat a přišel jsem na to, že FTP funguje pouze na portu 21 a pouze bez zabezpečení. Pokud nastavím zabezpečení (SSL explicitní i TLS explicitní jsem zkoušel), nepřipojím se ani na portu 21. Pokud nastavím jakýkoliv jiný port a povolím ho na firewallu, tak se nepřipojím ani se zabezpečením a ani bez něj. Vždy to vypíše
Čas vypršel.
Nepodařilo se stáhnout výpis adresáře.
Port command successful
Chyba při zjišťování obsahu adresáře '/'
Přitom z domácí sítě se připojím, ale odkudkoliv jinde z internetu už se nepřipojím.
Nevíte někdo, čím by to mohlo být? Jak to vyřešit?