Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub error 15  (Přečteno 3207 krát)

Pavel006

• Návštěvník
Grub error 15
« kdy: 05 Listopadu 2009, 17:20:08 »
Zdravim, měl jsem nainstalovaný ubuntu 8.04 64bit, kvůli ATI kartě, teď mám NVidii a nainstaloval jsem si nové ubuntu 9.1. Instalace proběhla v pořádku a po restartu na mě vyskočila hláška grub error 15.
Pokud dám do mechaniky LiveCD a vyberu zavést operační systém z disku, tak se dostanu na úvodní obrazovku grubu, odkud si vyberu buď ubuntu nebo XP. Oba systémy se zavedou v pořádku.
Jen nechápu proč se k menu grubu nedostanu hned a musim přes LiveCD.

Pavel006

• Návštěvník
Re: Grub error 15
« Odpověď #1 kdy: 06 Listopadu 2009, 10:42:08 »
Tak už jsem to vyřešil.
Mám dva disky, na jednom jsou jenom data a druhý je rozdělen na oddíl s WXP a Ubuntu.
V BIOSu jsem změnil pořadí disků při bootu a už jde všechno jak má. (1 disk data, 2. disk OS) - divný.
Možná že grub špatně označil disky?
Jenom trvá docela dlouho grub loading.

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 06 Listopadu 2009, 10:54:22 »
Měl jsem trošku odbobný problém - s tím rozdílem, že mám dva disky, na jednom Ubuntu a na druhém Wokna. Po instalaci jsem si musel taky pohrát s biosem, protože mi grub prostě nenabíhal. Jen mi to nehlásilo žádnou chybu č. 15.

Jak dlouho ti Grub nabíhá? Mně se to před jeho naběhnutím zastaví cca na 5 vteřin..

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 06 Listopadu 2009, 11:01:30 »
V BIOSu jsem změnil pořadí disků při bootu a už jde všechno jak má. (1 disk data, 2. disk OS) - divný.
Jojo, tohle jsem někde kolem verze 8.04 zpozoroval - najednou mi Ubuntu (nejen grub) začalo značit disky opačně a grub se tak octl na disku, ze kterého systém nebootoval.
Jak dlouho ti Grub nabíhá? Mně se to před jeho naběhnutím zastaví cca na 5 vteřin..
Starý grub mi nabíhá okamžite (tedy pouze pokud není v mechanice CD), grub2 před naběhnutím pár vteřin "chroustá" - dost otravná záležitost.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Listopadu 2009, 11:09:37 »
Docela by mě zajímalo co triviálnost jménem Grub2 tak dlouho vyhodnocuje  :D V čem má být tenhle nový Grub2 lepší než původní Grub? Mně to zatím připadá spíš pro zlost.. zkuste si např. nechat vypsat nápovědu Help.. taková "slideshow" je parodie

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 06 Listopadu 2009, 11:14:56 »
Docela by mě zajímalo co triviálnost jménem Grub2 tak dlouho vyhodnocuje  :D V čem má být tenhle nový Grub2 lepší než původní Grub? Mně to zatím připadá spíš pro zlost.. zkuste si např. nechat vypsat nápovědu Help.. taková "slideshow" je parodie
Z grub2 (resp 1.97) mám taky (kulantně řečeno) rozporuplné pocity. Tuším, že "chroustání" je způsobeno hledáním a nahráváním modulů. Modulárnost má být jeden z kladů nového grubu. Také tuším lepší grafické možnosti a schopnost bootovat z většího počtu zařízení. Bohužel, automatické scripty generující konfiguraci grub2 mají zatím své mouchy a tak, podle ohlasů na fórech, dosti obvyklá situace dualboot s win xp na jiném disku končí nemožností bootovat do xpček.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Pavel006

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 06 Listopadu 2009, 12:56:00 »
Takže ta doba načítání grubu je asi normální co, jak jsem vypozoroval z vašich komentářů?  :)
U mě je to něco kolem 5 vteřin.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 06 Listopadu 2009, 13:48:19 »
Takže ta doba načítání grubu je asi normální co, jak jsem vypozoroval z vašich komentářů?  :)
U mě je to něco kolem 5 vteřin.
Už to tak vypadá, že to normální je. Musím říct, že jsem se při prvních zobrazení grubu2 dost hrozil - grub nikde (přibližně taky těch 5s)a disk hrčí jak zjednaný. Tomu říkám pokrok :-\

klas

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Listopadu 2009, 20:43:53 »
Ke startu sytémů používám zavaděč XOSL, který vždy fungoval bez problémů. Spustím XP, Ubuntu 8.04, Xubuntu 8.10 i Debian 4.0, každé linux distro má nainstalován vlastní zavaděč do vlastního oddílu. Po istalaci Ubuntu 9.10 64b. i Xubuntu 9.10 32b. není možné systém spustit, vždy po výběru daného distra naběhne pouze startovací řádek XOSL a chová se to jako by Grub vůbec neviděl (žádné info ani error).
Je možné, že už s novým Grubem nefunguje, ve vývoji nějaký ten pátek není, ale po přečtení pár příspěvků mám strach nainstalovat nový Grab do MBR místo XOSL, aby nakonec nenaběhlo nic.
Nemáte někdo bližší informace?

pivik

• Host
« Odpověď #9 kdy: 07 Listopadu 2009, 21:13:07 »
No Grub2 mi nabíhá stejně rychle jako Grub1, ale než jsme se skamarádili, tak nám to nejméně týden trvalo a to nás musel představit ještě náš společný známý quaker.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #10 kdy: 08 Listopadu 2009, 12:26:16 »
No Grub2 mi nabíhá stejně rychle jako Grub1, ale než jsme se skamarádili, tak nám to nejméně týden trvalo a to nás musel představit ještě náš společný známý quaker.
nejaký návod na tipy, trika, nastavení od quakyho by nebyl???

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #11 kdy: 09 Listopadu 2009, 15:54:29 »
Aha, už jsem na to přišel.

V případě, že je GRUB2 nainstalovaný na jiném fyzickém disku, než je sektor /boot, tak před zobrazením menu delší čas "chroustají disky" (u některých tato "činnost" trvá i několik desítek minut - se svými cca 5s jsem to ještě docela vyhrál). Řešením je přesun na stejný disk, kde je /boot - potom prý nabíhá stejně rychle, jako grub starý. Přesun se dá udělat jednoduše pomocí
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg-reconfigure grub-pca zvolením druhého disku.

Bug je již nahlášen, zaregistrován vývojářem a je přislíbena náprava. I když výrok "podívám se na to, až se vrátím domů" může znamenat prakticky jakoukoli "čekací dobu"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.